Autorităţile maramureşene au depus coroane la mormântul episcopului Mihail Pavel şi la bustul artistului Hollosy Simon din Teceu - Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prefectul judeţului Maramureş, Anton Rohian, însoţit de consulul Eleonora Moldovan şi de primarul comunei Vadu Izei, Petru Vlaşin, au depuns, sâmbătă, 19 septembrie, o coroană de flori la mormântul episcopului maramureşean Mihail Pavel, înmormântat în Biserica “Sfinţii Mihai şi Gavril” din comuna ucraineană Slatina (Solotvino), dar şi la bustul artistului Hollosy Simon.

Episcopul greco-catolic Mihail Pavel s-a născut în comuna Recea, judeţul Maramureş, iar tatăl său, Constantin, a fost învăţător şi cântăreţ bisericesc. După ce a studiat la Viena a revenit acasă şi a fost numit preot la Apşa de Jos, iar apoi protopop şi vicar al Maramureşului, având reşedinţa la Slatina, peste Tisa, în actuala Ucraina. În această calitate a desfăşurat o activitate bogată de îndrumare a învăţământului maramureşean. În anul 1872 a fost numit episcop al Eparhiei de Gherla. Papa Pius al IX-lea l-a confirmat în această calitate la 23 decembrie din acelaşi an. S-a ocupat de dezvoltarea învăţământului, a construit şcoli şi biserici. A ctitorit si biserica greco-catolică din Slatina.

image

Pe 8 iunie 1879, Mihail Pavel a fost mutat episcop la Eparhia de Oradea Mare. În anul 1887, a întemeiat „Internatul Pavelian” din Beiuş, în care intrau circa 400 de elevi, aproape toţi având întreţinere gratuită. În 1896 a întemeiat “Şcoala civilă de fete din Beiuş” – cu rang de liceu. 120 de fete sărace au primit burse la acest liceu. Mihail Pavel a fost unul dintre marii mecenaţi ai românilor. A donat circa 4 milioane de florini de aur pentru susţinerea instituţiilor cultural-politice româneşti.

A murit de inimă, la 1 iunie 1902, la băile sărate de la Slatina şi a fost înmormântat în biserica pe care o ctitorise în acel oraş. A fost aşezat în cripta bisericii parohiale din Slatina.

Evenimentul a avut loc în contextul manifestărilor dedicate zilelor oraşului ucrainean Teceu, unde prefectul Anton Rohian, împreună cu guvernatorul regiunii ucrainiene Transcarpatia, Ghennadi Moskal şi cu doamna Eleonora Moldovan, consulul Romaniei la Cernăuţi, au depus o coroană de flori şi la bustul marelui artist Hollósy Simon, cel care a fost iniţiatorul Şcolii de pictură de la Baia Mare.

Mai puteţi citi:

Satul din Maramureş care i-a păcălit pe comunişti. „Nu ne-au ştiut afla pe hartă, d-aia nu s-a făcut colectiv“

Baia Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite