Atenţie la căpuşe! Zeci de persoane se prezintă la medic, săptămânal, muşcate de aceşti paraziţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toate că în fiecare an se înregisterază cazuri, anul acesta numărul lor s-a înmulţit peste măsură. De când s-a încălzit vremea, în jur de 30-40 de persoane se prezintă la medic la fiecare final de săptămână, muşcate de căpuşe.

Încălzirea vremii aduce în atenţia autorităţilor din sănătate problema pericolului pe care îl prezintă muşcăturile de căpuşe şi după cum arată cifrele, nu este una de neglijat. De când s-a instalat vara, numărul celor ce se prezintă la spital muşcaţi de căpuşe a crescut alarmant. Potrivit directorului Spitalului de Boli Infecţioase şi Psihiatrie, Mircea Ciocan, la fiecare sfârşit de săptămână se prezintă zeci de persoane la Camera de gardă, cu această problemă. „Sunt zeci de persoane care se prezintă la spital înţepate sau muşcate de căpuşe. E practic o <explozie>, o creştere exponenţială a numărului de cazuri. În fiecare weekend avem câte 30-40 de persoane”, a arătat el.

Risc de îmbolnăvire

Muşcătura căpuşelor prezintă riscul contaminării cu Borrelia, însă boala poate fi transmisă doar de un anumit tip de căpuşă, care a muşcat un animal deja infectat. Aşa se explică, totuşi, numărul foarte mic al persoanelor care se îmbolnăvesc în urma muşcăturilor acestor paraziţi. În Maramureş nu a fost înregistrat, cel puţin anul acesta, niciun caz de îmbolnăvire, după cum arată Carmen Sima, director adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş. „Practic, până în momentul de faţă, nicio persoană nu s-a îmbolnăvit de encefalită de căpuşă. Un procent foarte mic din cei muşcaţi fac boala, care se raportează ca problemă de sănătate publică la Direcţia de Sănătate, restul rămânând înregistrate la nivelul unităţii (medicale, n.r.)”, a precizat ea. De asemenea, directorul adjunct al DSP a mai arătat că este recomandat ca la ieşirile la iarbă verde, în zonele din afara oraşului, acolo unde nu se face dezinsecţie, să purtăm haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi şi încălţăminte adecvată, pentru protecţie împotriva acestor paraziţi. „Sigur că să recomanzi în sezonul cald pantaloni şi bluze cu mâneci lungi e destul de dificil, dar e important. Iar persoanele care ies în vegetaţie luxuriantă, neîntreţinută, trebuie, totuşi, să-şi facă un minim autocotrol şi la cea mai mică suspiciune să se prezinte la o structură de primiri urgenţe, indiferent că e cameră de gardă la Spitalul de Boli Infecţioase ori la Unitate Primiri Urgenţe, ca să fie îndepărtată căpuşa. E important să fie făcută de personalul medical”, a mai precizat ea.

Prezenţa la medic, recomandată

Potrivit acesteia, boala asociată cu muşcătura de căpuşe nu se transmite interuman, ci doar prin căpuşa care este deja bolnavă. În funcţie de felul în care reacţionează fiecare organism în parte, la locul înţepăturii este posibil să apară iritaţie, sau chiar există riscul de suprainfectare, de aceea este recomandată prezenţa la medic pentru îndepărtarea căpuşei. Cu toate că un număr foarte mic din cei muşcaţi fac boala, trebuie ştiut că în prima fază, sistemul imunitar poate îndepărta infecţia fără niciun simptom, mai spun specialiştii. Însă dacă bacteria rezistă, atunci în primele zile apar semne locale, la locul muşcăturii. Zona se poate umfla şi înroşi. De asemenea, pot apărea simptome asemănătoare cu cele ale unei gripe. Roşeaţa şi iritaţia pot dispărea după câteva zile până la câteva săptămâni, însă pot să reapară în altă zonă şi în timp îndelungat pot produce complicaţii grave.

Administraţia locală are obligaţia, conform legii, să asigure dezinsecţia zonelor verzi în sezonul cald, periodic.

Mai puteţi citi:

Ţigări în valoare de peste 100.000 de lei confiscate la frontiera de nord

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite