Scandal între revoluționarii din Bacău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciubotaru îl acuză pe Ciupercă Iordache (stanga) că e fals revoluţionar
Ciubotaru îl acuză pe Ciupercă Iordache (stanga) că e fals revoluţionar

Iordache Ciupercă, președintele Asociației 22 decembrie 1989 „Frăție și Dreptate, este acuzat că a devenit revoluționar cu acte false. El a fost reclamat la Comisia Parlamentară a Revoluționarilor din decembrie 1989, care îi va analiza dosarul.

Iordache Ciupercă este contestat de majoritatea revoluționarilor din Bacău, pe motiv că până în 2002 acesta nu avea nici certificat de revoluționar și nici nu fusese validat în Monitorul Oficial, așa cum cerea legea. Cazul lui a fost reclamat și la Comisia Parlamentară pentru Problemele Revoluționarilor, care în primele luni ale anului viitor va lua o decizie.

Dacă se va constata că dosarul cuprinde acte false și declarații mincinoase, dosarul va ajunge la Parchetul General. „Avem peste 1500 de contestații primite, din care 300 sunt din partea unor revoluționari, care contestă calitatea de revoluționar a altora. Acolo unde găsim acte false sau argumente împotriva unor pretinși revoluționari, trimitem sesizările la Parchet. Zilele acestea am trimis două cazuri de acest fel", a spus senatorul Raymond Luca, președintele Comisiei Parlamentare a Revoluționarilor din decembrie 1989.

Senatorul a mai accentuat asupra faptului că magistrații ar putea dispune, în cazul falșilor revoluționari și confiscarea bunurilor primite ilicit.

Revoluționarii nu l-au văzut pe Iordache Ciupercă la Revoluție, în Bacău


Constantin Ciobotaru, președintele „Asociației Revoluționarilor Anticomuniști din decembrie 1989" a fost în zilele Revoluției asistent medical, pe lângă IMGB. El crede că în afara celor implicați direct în lupte și a urmașilor eroilor revoluției, au apărut mulți cu acte false.

„Eu nu l-am văzut pe Ciupercă până în 2000 la nicio manifestare. Nu a apărut nici în Monitorul Oficial până atunci, iar certificatul lui este emis abia în 2002", a spus Ciobotaru. În decembrie 1989, mulțimea s-a strâns în fața Prefecturii. Printre cei care au fost la balconul clădirii și au avut discursuri curajoase se numără nume care au rezonanță și astăzi: Viorel Hrebenciuc, Dumitru Sechelariu, Corneliu Iacobov, Geo Popa, Mihail Olariu, Aurel Acatincăi, profesorul Gheorghe Neagu, ș.a. „Nu este pe listă. Poate a fost la municipiu, dar eu nu l-am văzut", a spus Aurel Acatincăi.

Și revoluționarul Mihail Olariu, devenit ulterior procuror, și acum, la pensie, avocat, nu-l recunoaște pe Ciupercă. „Eu spun că nu este revoluționar. Există o succesiune a lucrurilor. Nu apare pe primele liste. A devenit ulterior revoluționar", a spus Mihail Olariu. Istoricul Șendrea a studiat problema revoluționarilor băcăuani. „El și cu Vionel Zota își spun revoluționari, mai sunt și alții care au obținut certificatul după 2000. În Bacău avem 63 de revoluționari, din care 11 sunt la Onești, deși nu s-a tras niciun glonte", a spus Șendrea.


În replică, Iordache Ciupercă afirmă că are toate actele în regulă și că a fost revoluționar, în Bacău, chiar dacă are certificatul mai nou. „Sunt la poziția a șasea pe listă. Am documentele în regulă, figurez pe ambele tabele. Vă pot spune numele ofițerilor de miliție și securitate care erau la Prefectură", a spus Ciupercă.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite