Rută ecumenică în județul Bacău. Care sunt mănăstirile și bisericile pe care nu trebuie să le ratezi FOTO
0După județele Suceava și Neamț, care dețin unele dintre cele mai frumoase mănăstiri din Moldova, și județul Bacău oferă credincioșilor care practică turismul religios o ofertă bogată în acest sens.

Majoritatea sunt biserici vechi, cu istorie îndelungată, de patrimoniu, sau noi, cum ar fi Catedrala „Înălțarea Domnului” din Bacău, care este una dintre cele mai mari lăcașuri de cult ortodoxe din Europa, a cincea după dimensiune după fosta catedrală ortodoxă “Sfânta Sofia” din Istanbul, catedrala nouă din Moscova, cea din Parnes (Grecia) și Catedrala Mântuirii Neamului din București, cel mai mare lăcaș de cult ortodox din lume.
Ruta Cultural Turistică Ecumenică din județul Bacău cuprinde cele mai frumoase lăcașuri de cult de pe meleagurile băcăuane, construite de domnitori (Biserica din Borzești, Onești) sau construite prin donații ale unor persoane simple (Mănăstirea din Slănic Moldova).
Bisericile ctitorite de Ștefan cel Mare în Bacău
Una dintre cele mai mari atracții bisericești este Biserica Precista, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, care este parte componentă a Complexului arhitectonic al Curţilor domneşti din Bacău. Aceasta a fost construită în vremea lui Ştefan cel Mare, de fiul său, Alexandru, fiind sfinţită la 1 ianuarie 1491.
„Construită din piatră şi cărămidă, în stilul specific epocii lui Ştefan cel Mare, biserica este foarte bine proporţionată, sveltă, de plan treflat cu turlă, având o lungime de 25,68 m; lăţimea pronaosului de 8,12 m şi lărgimea în dreptul absidelor de 11,24 m”, se arată pe turism-bacău.ro.
Biserica Precista a suferit mai multe transformări şi reparaţii, care au fost făcute în secolul al XVII-lea, în vremea domnitorului Vasile Lupu.
În satul Borzești, acum parte a municipiului Onești, loc în care ar fi copilărit domnitorul Ștefan cel Mare, între 9 iulie 1493 și 12 octombrie 1494 a fost construită Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Ctitori sunt domnitorul Ștefan cel Mare și fiul său cel mai mare, Alexandru. Biserica este unică prin caracteristicile sale. Ancadramentele uşilor şi ferestrelor au fost sculptate de meşteri saşi, în piatră, în stil gotic.
În 1495, voievodul a donat un frumos Tetraevanghel împodobit cu titluri din aur dar acum se află în Mănăstirea Zografu din muntele Athos, zidită tot cu sprijinul Voievodului Stefan cel Mare şi Sfânt. Biserica a fost renovată recent, la 500 de ani de la întemeiere iar pictura interioară în tehnică de frescă, a fost refăcută în 2004, la împlinirea a 500 de ani de la moartea domnitorului moldovean.
Serviciul Public Judeţean pentru Promovarea Turismului şi Coordonarea Activităţii de Salvamont Bacău, din subordinea Consiliului Județean Bacău, propune și o rută ecumenică și culturală prin județul Bacău, lungă de 387 de kilometri, care ar putea fi parcursă în 7 ore și 47 de minute.
Traseul, de o zi, cuprinde 15 lăcașuri de cult ortodoxe și catolice, care ar avea punctul de plecare la „1.Catedrala ortodoxă “Înălțarea Domnului”, Bacău – 2. Biserica romano-catolică “Sfinții Apostoli Petru și Paul, Bacău = 500 metri (5 min) – 3. Biserica “Precista”, Bacău = 300 m (3 min)– 4. Mănăstirea Pogleț, Corbasca, cu trecere prin localitatea Răcăciuni = 47 km (52 min) – Podu Turcului – 5. Mănăstirea ortodoxă “Adormirea Maicii Domnului”, Răchitoasa, = 61 km (72 min) – 6. Mănăstirea ortodoxă “Buna Vestire”, Tisa Silvestri, Odobești = 35 km (51 min) – Bacău – Comănești – Moinești – 7. Mănăstirea ortodoxă “Adormirea Maicii Domnului” Diaconești, Agaș = 101 km (112 min) – 8. Mănăstirea “Sfinții Petru și Pavel”, Dărmănești – 28 km (33 min) – 9. Mănăstirea ortodoxă “Măgura Ocnei”, Târgu Ocna = 17 km (17 min) – 10. Biserica ortodoxă “Sf. Varvara”, Târgu Ocna = 5 km (7 min) – 11. Mănăstirea ortodoxă “Ștefan cel Mare și Sfânt”, Slănic Moldova = 17 km (18 min) – 12. Biserica romano-catolică “Preasfânta Treime”, Oituz = 28 km (31 min) – 13. Biserica ortodoxă “Adormirea Maicii Domnului” Borzești, Onești = 13 km (15 min) – 14. Mănăstirea ortodoxă “Sfânta Treime” Bogdana, Ștefan cel Mare = 11 km (18 min) – 15. Biserica ortodoxă “Sfinții Voievozi Mihail și Gavril”, Mănăstirea Cașin = 23 km (33 min).”, se arată pe site-ul de promovare al turismului din județul Bacău.
O astfel de rută ecumenică religioasă este doar una dintre variantele de a vizita lăcașurile de cult și zonele pitorești din județul Bacău. Ea este avută în vedere de agențiile de turism, care organizează excursii de o zi, unde beneficiarii obișnuiți sunt pensionarii dar și elevii și studenții.






