O profesoară din Bacău a câştigat pentru a doua oară consecutiv festivalul literar „Porni luceafărul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iuliana Clima-Caraghin
Iuliana Clima-Caraghin

Iuliana Clima-Caraghin, profesoară de Limba şi Literatura Română de la Colegiul „Henri Coandă” din Bacău, este câştigătoarea festivalului de literatură „Porni luceafărul” organizat la Ipoteşti.

"Sunt foarte fericită că am câştigat acest premiu şi îl dedic tuturor persoanelor dragi din viaţa mea”, a declarat Iuliana Clima-Caraghin. 

Profesoara a obţinut anterior numeroase premii şi distincţii la concursuri naţionale şi internaţionale de profil literar, precum: „Avangarda XXI” (Bacău), „Marin Preda” la Siliştea-Gumeşti/ Alexandria, „Porni luceafărul” la Ipoteşti, concursul internaţional de la Sebeş – „Dor de Eminescu”, Concursul Revistei şi Editurii „Amurg sentimental” de la Bucureşti. În domeniul critic şi eseistic, Iuliana Clima-Caraghin a publicat numeroase articole în revistele literare şi este autoare a patru volume – „Despre mituri şi zei”, „Despre iubire, moarte şi alte mituri”, „Noapte şi gând – eseuri critice”, „Publicitatea «vampirică»”. 

Publicist, redactor de revistă, autor de cărţi, cu o carieră didactică de peste 10 ani, profesoara băcăuană şi-a descoperit pasiunea pentru lectură în clasele primare. Ea este absolventă ca şefă de promoţie a Facultăţii de Litere „Vasile Alecsandri” din Bacău, cu master postuniversitar în Ştiinţe ale comunicării şi ale limbajului. 

„La Colegiul „Henri Coandă” din Bacău, fostul liceu de aviaţie, sunt profesor încă din anul în care omenirea se pregătea pentru un nou mileniu, adică anul 2000”, precizează Iuliana Caraghin. 

Cu elevii pe care i-a coordonat de-a lungul carierei a obţinut peste 150 de premii la concursuri internaţionale şi naţionale de profil şi i-a însoţit personal în deplasările din ţară sau străinătate: Tolmin (Slovenia), Liverpool (Anglia), Arklow (Irlanda), Reykjavik (Islanda), Toledo (Spania), Isparta (Turcia). 

„Sacrificiu, libertate, iubire, moarte, predestinare, zădărnicie, condiţie tragică etc. – idei fundamentale, teme de circulaţie universală, pe care autoarea le trece în revistă, cu erudiţie şi graţie feminină. Felicit autoarea pentru a curajul de „a intra în război” cu mitologia! De fapt a face critică şi eseistică înseamnă a intra în „război” cu cititorii care nu s-au născut încă, cu predecesorii, cu scriitorii viitorului, care cred în nevoia eternă a omului de a mitiza. Nu cred totuşi că Iuliana Clima va abandona poezia. Există  în cărţile propuse de autoare şi o poezie a mitului, foarte interesantă”, a remarcat criticul şi profesorul băcăuan Petre Isachi. 

În acelaşi context, poetul băcăuan Nicolae Mihai afirmă: „În arealul cultural băcăuan, Iuliana Clima-Caraghin este cunoscută, în primul rând, ca poetă, dar practică şi un eseism de calitate în direcţia unor teme majore despre mituri şi zei, despre iubire, moarte etc. Cărţile doamnei Iuliana Clima-Caraghin merită a fi lecturate pentru semnificaţia şi valoarea lor ştiinţifică-documentară, dar şi pentru faptul că aduc o modestă contribuţie la înfăţişarea dramaticei înfruntări dintre adevăr şi puternicile forţe ale obscurantismului religios retrograd.”

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite