Ministerul Afacerilor Externe, vigilent în privinţa unei hotărâri a Consiliului Local Bacău, cere înlocuirea sintagmei „antrenori moldoveni şi români“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 31 mai, Consiliul Local Bacău a aprobat încheierea unui acord de cooperare între municipiul Bacău şi satul Costeşti, din raionul Ialoveni, din Republica Moldova, care prevedea realizarea de proiecte pe toate planurile. La articolul 18 era menţionată organizarea unor concursuri cu participarea antrenorilor „moldoveni şi români“. Ministerul Afacerilor Externe a cerut scoaterea sintagmei care provoacă confuzie.

Foştii aleşi locali băcăuani, în febra campaniei electorale, au scăpat la o hotărâre a Consiliului Local Bacău o sintagmă, neacceptată de statul român prin Ministerul Afacerilor Externe. Hotărârea 174 din 31 mai avea o deficienţă care va fi corectată însă printr-o nouă hotărâre, care va fi aprobată de consilierii băcăuani în şedinţa de mâine, 29 iulie.


Acordul de cooperare încheiat în data de 31 mai are stipulat la articolul 18 următoarea formulare: „Părţile vor facilita organizarea diverselor concursuri, competiţii, între sportivi, cu participarea sportivilor, antrenorilor români şi moldoveni“.


Avizul Ministerului Afacerilor Externe  a fost cerut în data de 12 mai, dar răspunsul formulat pe 31 mai a fost înregistrat la Primăria Bacău abia pe 6 iunie, în prima zi după alegeri. Direcţia Drept Internaţional şi Tratate din cadrul MAE a avizat favorabil proiectul de cooperare cu Costeştiul, cu o menţiune: 

„MAE transmite avizul conform, favorabil încheierii documentelor respective, cu rugămintea de a se înlocui sintagma cu participarea sportivilor, antrenorilor români şi moldoveni“, de la articolul 18, cap 6, Domeniul Turismului şi Sportului, cu sintagma „şi schimburi de experienţă între antrenorii şi specialiştii în domeniul educaţiei fizice şi sportului“, se arată în adresa Ministerului Afacerilor Externe.


În Republica Moldova limba oficială este, potrivit Curţii Constituţionale, limba română. Peste 72% din populaţie se identifică ca moldoveni sau români. România nu a acceptat niciodată teoria existenţei naţiunii moldoveneşti, creată de unii istorici din fosta URSS, după actul Unirii de la 1918 şi înfiinţarea, în actuala Transnistrie a Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldovenească (RASSM), din cadrul Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene (RSS Ucraineană) în anul 1924.


Pe 31 mai 2016, o delegaţie din Republica Moldova, condusă de Tudor Grigoriţa, vicepreşedinte al raionului Ialoveni, de primarul Costeştiului, Natalia Petrea şi fostul ministru al Agriculturii, Ion Sulă, preşedinte al Asociaţiei producătorilor de struguri din satul Costeşti au încheiat la Bacău un acord de cooperare, contrasemnat de primarul interimar de atunci al Bacăului, Ilie Bîrzu. În scurt timp, acordul, încheiat pe domeniile învăţământ, educaţie, sănătate, tineret, cultură, turism, mediu ş.a. ar putea să producă şi primele efecte, prin realizarea unor proiecte comune, destinate românilor de pe ambele maluri ale Prutului.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite