Judecătorul care a dat controversata decizie de eliberare a celor 7 violatori din Vaslui, blând şi cu doi interlopi acuzaţi că l-au asasinat pe un afacerist din Bacău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Trofim şi Mihăiţă MIncioagă au fost condamnaţi, în primă instanţă, la închisoare de 17, respectiv 18 ani, pentru uciderea omului de afaceri Valeriu Damian, găsit fără suflare în casa lui
Andrei Trofim şi Mihăiţă MIncioagă au fost condamnaţi, în primă instanţă, la închisoare de 17, respectiv 18 ani, pentru uciderea omului de afaceri Valeriu Damian, găsit fără suflare în casa lui

Judecătorii Viorel Munteanu şi Costică Diţă au revocat măsura controlului judiciar pentru Andrei Trofim şi Mihăiţă Mincioagă, condamnaţi la 17, respectiv 18 ani de închisoare, pe fond, de Tribunalul Bacău, pentru uciderea şi tâlhărirea omului de afaceri băcăuan Valeriu Damian.

Magistratul Munteanu a mai fost implicat şi în alte decizii controversate, cum ar fi eliberarea din arest preventiv a celor şapte indivizi din Vaslui care au violat cu bestialitate o fată din Vaslui. 

Doi dintre inculpaţii condamnaţi de Tribunalul Bacău la pedepse grele, de 17 şi 18 ani de închisoare, au fost lăsaţi în libertate, ridicânduli-se chiar şi cea mai blândă măsură, cea a controlului judiciar. Magistraţii Viorel Munteanu şi Costică Diţă au decis, luni, revocarea controlului judiciar pentru Andrei Trofim şi Mihăiţă Mincioagă, judecaţi în dosarul uciderii omului de afaceri Valeriu Damian, în care mai sunt inculpaţi şi câţiva lideri ai lumii interlope din Republica Moldova şi Ucraina. În vara lui 2015,Tudor Druţă şi Grigore Druţă, fraţii lui Ion Druţă, zis Pisateli, au fost eliberaţi din arest, deşi cei doi primiseră, pe fond, câte 17 ani şi 8 luni pentru aceeaşi crimă. În scurt timp, autorităţile române le-au pierdut urma, iar aceştia nu au mai fost localizaţi nici până în ziua de astăzi.

Cum a fost pusă la cale crima

În noaptea de 10 spre 11 august 2011, pe o vreme ploiasă, proprietarul benzinăriilor Helios este bătut şi sufocat în propria casă de mai mulţi indivizi, după ce aceştia au răscolit întrega casă şi i-au lipit la gură bandă şi la mâini bandă adezivă. În cele din urmă, Valeriu Damian a murit sufocat. Dosarul a fost investigat de la bun început de prim procurorul Felix Bănilă, de la Parchetul Tribunalului Bacău. După un an şi jumătate de investigaţii, făcute în România, Republica Moldova şi Ucraina, anchetatorii au reuşit să înţeleagă şi să probeze modul în care a avut loc crima. Ancheta, care a presupus multe deplasări în ţările vecine, dar şi un volum mare de interceptări şi localizări a costat 5,573 milioane de lei (peste 1,2 milioane de euro), în condiţiile în care o singură zi de interceptări, pentru un singur post telefonic, costă aproape o mie de euro.

În urma cercetărilor, s-a stabilit că omul de afaceri Mihăiţă Mincioagă, nepotul prin alianţă al lui Valeriu Damian, căruia îi datora bani, a luat legătura prin Nicuşor Ghenadi, dar şi direct cu recuperatorul Ion Druţă (zis Vanea Pisateli) din Republica Moldova. Acesta din urmă este cunoscut ca făcând parte din lumea criminală moldovenească, recuperator, implicat în mai multe crime şi tentative de omor. Acesta este frate cu Tudor Druţă (32 de ani) şi Grigore Druţă (30 de ani), care atunci aveau domiciliul temporar în Iaşi şi care au monitorizat întreaga acţiune soldată cu uciderea lui Damian.

damian

Mihăiţă Mincioagă a lăsat de înţeles că Damian, proprietarul unui lanţ de benzinării din România, ar avea 300 de mii de euro în casă şi că el ar fi interesat de dispariţia acestuia, iar preţul serviciului pentru reţeaua de peste Prut ar fi fost chiar banii din locuinţa acestuia. În noaptea de 10 spre 11 august 2011, când au constatat că Valeriu Damian era singur în casă, Ramazan Murtazaliev, Sergiu Cebotar, Petru Calamanov, Iurie Procopenco şi Alexei Vîjîilă au pătruns în casa acestuia din zona rezidenţială de vilă de la Slatina, din localitatea Luncani. Fraţii Grigore şi Tudor Druţă au rămas în apropierea locaţiei, potrivit datelor obţinute ulterior, prin localizarea telefoanelor. Valeriu Damian a fost găsit mort în casă, prins cu bandă adeziv de mâini şi la gură. Moartea a survenit în urma asfixierii. După ce au constatat că „pontul“ primit de la Mihăiţă Mincioagă nu s-a confirmat, autorii crimei au părăsit ţara în aceeaşi zi, prin diferite puncte vamale.

S-a plimbat de la o instanţă la alta

Judecătorul Viorel Munteanu, după absolvirea Institutului Naţional al Magistraturii, în 2010, a ajuns procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău. Ulterior, în 2012, a fost numit judecător la Judecătoria Moineşti, apoi la cea din Bacău. Magistratul a promovat la Tribunalul Vaslui, în urma concursului organizat de CSM, în 2014. În aprilie 2015, a fost numit preşedinte al Secţiei Penale a instanţei vasluiene. Din acesta postură, ca judecător, s-a opus arestării unor medici acuzaţi de şpagă şi a dispus revocarea arestului preventiv pentru patru dintre cei şapte violatori din Văleni care, în noiembrie 2014, au violat şi pânî la leşin o elevă navetistă din judeţul Vaslui. La scurt timp de la această decizie, magistratul a fost promovat la Curtea de Apel Iaşi.

Nici aici nu a stat prea mult. Pe 18 decembrie 2015, se mută la Bacău, ca preşedinte al Judecătoriei Buhuşi, de unde se transferă la Curtea de Apel Bacău, în februarie 2016. Din completul care i-a eliberat pe Mihăiţă Mincioagă şi Andrei Trofim a făcut parte şi judecătorul Costică Diţă, fost preşedinte al Tribunalului Vrancea, care a ajuns, în 2014, la Curtea de Apel Bacău.

Fiica victimei: „Nu mă simt în siguranţă“

Decizia revocării controlului judiciar în cazul lui Andrei Trofim şi Mihăiţă mincioagă a produs stupefacţie în sânul familiei lui Valeriu Damian. „Este o măsură scandaloasă. Nu mă simt în siguranţă, nu văd cum îmi protejează statul român interesele şi siguranţa personală. A fost o infracţiune produsă cu premeditare, cu violenţe“, a declarat, pentru „Adevărul”, Daniela Baicu, fiica lui Valeriu Damian.

Decizia este de neînţeles şi pentru avocatul care apără interesele familiei Damian.  „Sunt foarte mirată de decizie. La gravitatea faptelor celor doi, se justifica o minimă măsură, mai ales că fuseseră condamnaţi la pedepse grele şi nu apăruseră date noi, care să-i disculpe în vreun fel“, a precizat avocatul Gabriela Viscreanu.
Potrivit Ordonanţei 82 din 2014, care completează Codul de Procedură Penală, măsura controlului judiciar poate fi extinsă până la maxim cinci ani, în cazul celor deja trimişi deja în judecată. Pentru Mihăiţă Mincioagă şi Andrei Trofim au trecut doar doi ani. Au fost arestaţi preventiv în mai şi februarie 2013, iar din ianuarie 2014 sunt sub control judiciar. Dosarul uciderii lui Valeriu Damian a fost trimis spre judecare în august 2013, la Tribunalu Bacău, instanţă care a pronunţat sentinţe grele.

„Au trecut mai bine de patru ani de la uciderea tatălui meu. Din august 2013, de când a fost trimis dosarul în judecată, urmăresc ceea ce se întâmplă. Anul trecut au fost eliberaţi fraţii Druţă şi nimeni nu mai ştie nimic de ei. Cum îşi face Justiţia treaba, dacă nu reuşeşte să-i tragă la răspundere pe făptaşi?“, se întreabă Daniela Baicu. Cei mai mulţi dintre cei 12 indivizi care au pus la cale uciderea omului de afaceri băcăuan nu sunt în ţară.
druta

Dosarul realizat de Parchetul Tribunalului Bacău s-a disjuns faţă de autorii care nu au fost găsiţi şi aduşi pe teritoriul României, până la data finalizării rechizitoriului, pe 2 august 2013. Primul lot, format din Mincioagă Mihăiţă, Grigore Druţă, Tudor Druţă, Victor Niţă  Nicuşor Ghinadi şi Aniţei Mihai este judecat acum la Curtea de Apel Bacău. Dintre aceştia, fraţii Druţă au dispărut de pe „radarul“ autorităţilor române şi sunt daţi în consemn internaţional. Nu au putut fi aduşi în ţară cunoscuţi recuperatori, implicaţi în afacerile lumii criminale din Est. Este vorba despre Ramazan Murtazaliev, Sergiu Cebotar, Petru Calamanov, Iurie Procopenco , Alexei Vîjîilă, Ion Druţă zis „Vanea“.

În timp ce moldoveanul Ion Druţă „Vanea Pisatelii“ a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, pentru uciderea a trei bărbaţi, de Curtea de Apel Chişinău,  Iurie Procopenco a fost adus din Belarus şi este arestat la Bacău. Ceilalţi sunt  în Ucraina, în închisoare, pentru o tenativă de omor. Decizia judecătorilor Viorel Munteanu şi a lui Costică Diţă nu a putut fi comentată de colegii de la Curtea de Apel. „Nu pot spune nimic, aşa a apreciat completul de judecată, singurul care are un cuvânt de spus“, a precizat judecătorul Maria Chiriac, preşedintele Curţii de Apel Bacău.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite