Hrană de lux pentru peştii statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţia Silvică Bacău cumpără mâncare din import, la preţuri piperate, pentru păstrăvărie. Direcţia Silvică Bacău are în administrare Păstrăvăria „Înţărcătoarea“, amenajată în zona montană a judeţului, la Mănăstirea Caşin.  

Potrivit oficialilor instituţiei, anual se recoltează de acolo în jur de 20 de tone de păstrăv, vândut pentru un preţ total de aproximativ 400.000 de lei. La prima vedere, o afacere frumuşică. Cu toate acestea, oficialii direcţiei nu se pot lăuda, la sfârşitul anului, când trag linie, cu vreun profit generos. Recent, administratorii păstrăvăriei au cumpărat, prin licitaţie, 50 de tone de hrană pe care au plătit 270.000 de lei. Conform caietului de sarcini, au fost luate în considerare ofertele care au stat bine la capitolele procent de proteine, grăsimi, dar şi energie metabolizabilă.

„Este drept, sunt multe cheltuieli la creşterea păstrăvilor, dar de la «Înţărcătoarea» avem profit. Cam 30-40.000 de lei anual. Oricum, noi trebuie să folosim puietul şi pentru popularea apelor de munte, unde se simte efectul pescuitului intensiv. Populăm apele unde poate creşte păstrăvul, din zona Poiana Uzului, Slănic, Dărmăneşti“, a spus Viorel Ghelasă, directorul Direcţiei Silvice Bacău. Preţul cu care Direcţia Silvică Bacău vinde peştele pe piaţă variază între 18 şi 20 de lei kilogramul. Cu toate acestea, kilogramul de puiet de păstrăv poate depăşi pe piaţă, la cumpărare, chiar şi 100 de euro. 

Şi alte direcţii silvice din ţară cumpără hrană pentru păstrăvi, dar cheltuiesc ceva mai puţin. La Covasna, administratorii păstrăvăriei de stat au plătit doar 35.500 de lei. „Noi avem o păstrăvărie mai mică, din care scoatem în jur de patru tone pe an. Se află în Ocolul Breţcu. La noi, preţul păstrăvului este 18 lei“, a precizat Ioan Cosnean, directorul Direcţiei Silvice din Covasna.

Străinii monopolizează piaţa hranei pentru peşti 

În judeţul Bacău funcţionează două păstrăvării private, în Slănic Moldova şi Asău, care obţin profit consistent, în ciuda costurilor mari cu hrana. Deoarece afacerea merge bine, medicul veterinar Gheorghe Şveţ, administrator de păstrăvărie privată, se gândeşte chiar să facă o mică fabrică pentru producerea hranei păstrăvilor.

Mii de păstrăvi aruncaţi în râuri de munte din judeţul Suceava

„Există în ţară o firmă sau două care furnizează furajul pentru păstrăvi. În Bacău, toată mâncarea este din import, din Ungaria, Austria, Spania sau Danemarca. Furajul este scump, ajunge între 1,5 şi 3,5 euro pe kilogram şi conţine făină de peşte, soia, vitamine şi minerale“, a spus Gheorghe Şveţ. Preţul unui kilogram de furaj depinde de cantitatea de proteine, care este direct răspunzătoare de creşterea peştilor.

Preţ dublu la privat faţă de cel al statului

„Preţul depinde de proteină. Contează mult şi liantul, din ulei şi untură de peşte. Deşi hrana este scumpă, creşterea păstrăvilor este profitabilă. Noi vindem kilogramul cu 35-40 de lei, iar Direcţia Silvică cu 20 de lei. Nu ne afectează asta, deoarece noi avem o piaţă de desfacere constantă în staţiune“, a spus Constantin Roşculeţ, proprietarul păstrăvăriei din Slănic Moldova.

Intră pe bacau.adevarul.ro pentru a fi la curent cu cele mai noi evenimente de la Bacău!

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite