FOTO VIDEO Imagini cutremurătoare din adăpostul de câini de la Bacău. Scandalul câinilor torturaţi în România a ajuns iar în presa internaţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câini morţi de foame, frig şi sete în adăpostul de la Bacău FOTO FACEBOOK
Câini morţi de foame, frig şi sete în adăpostul de la Bacău FOTO FACEBOOK

Şapte câini au fost găsiţi morţi în prima zi Crăciunului de iubitorii de animale care vizitează frecvent adăpostul de la Nicolae Bălcescu. Gabriel Griţcu, care administrează adăpostul, crede că singura soluţie este eutanasierea. Opinia lui a determinat valuri de proteste în ţară dar şi la Londra. CNN a prezentat recent povestea câinilor torturaţi în România.

Numărul câinilor care mor zilnic, în chinuri, la adăpostul de la Nicolae Bălcescu, aflat la groapa de gunoi a municipiului Bacău, a crescut în ultima perioadă, de când a venit gerul. Hrana câinilor este asigurată de voluntarii iubitori de animale, de asociaţiile care protejează câinii fără stăpân dar şi de unele companii precum Agricola Internaţional sau hipermarketurile din zona Bacăului. Puţinii angajaţi ai Primăriei care se ocupă de adăpost nu au reuşit să asigure constant apă câinilor, care a îngheţat în urma temperaturilor scăzute. În grupul de pe Facebook „Public Shelter Bacău“ sunt postate poze, din 2 ianuarie, în care se observă cum câinii se chinuie să bea dintr-o scurgere de canal, după ce apa pusă în recipiente a îngheţat. Tot pe 2 ianuarie au fost postate poze cu capul unui câine, a cărui corp a fost mâncat de câinii înfometaţi. Pe 26 ianuarie, în a doua zi de Crăciun, activiştii unei asociaţii de protecţie a animalelor au găsit şapte câini morţi în adăpost (FOTO). 

Câini morţi de foame

Gabriel Griţcu, directorul Direcţiei Servicii Publice din cadrul Primăriei Bacău afirmă că în ultimii ani au fost îmbunătăţite condiţiile pentru animalele fără stăpân din adăpost. „Nu înseamnă că acei câini au murit toţi de Crăciun, atunci au fost găsiţi. Adăpostul se întinde pe 14 hectare. Totuşi, condiţiile s-au îmbunătăţit. S-au construit padocuri, conforme cu legislaţia,  este asigurată hrana zilnică de către diferite societăţi. Chiar dacă legea permite eutanasierea, după 14 zile de stat în adăpost, noi nu am luat această măsură. Problema este că ei se înmulţesc pe străzi sau în curţile unor imobile părăsite. Sunt zeci de câini în curţile unor societăţi comerciale, care fată de două ori pe an. Apoi ne mirăm că sunt pline străzile“, a spus Gabriel Griţcu. 

Gabriel Griţcu: „Eutanasierea câinilor, singura soluţie“. „Am fost ameninţat după ce am făcut această declaraţie“

Actualul administrator al adăpostului de câini de la Nicolae Bălcescu crede că singura soluţie este eutanasierea câinilor sau adopţia lor. Creşterea numărului de animale din adăpost face imposibilă asigurarea unor condiţii de trai normale. După ce şi-a expus punctul de vedere la un post local de televiziune, directorul din Primăria Bacău afirmă că a primit ameninţări. „Am fost înjurat, ameninţat, am primit mesaje pe telefon dar şi pe Facebook. S-a pornit o adevărată campanie împotriva mea. Nu e fair-play“, a spus Griţcu.

„Problema este rezolvabilă. Primăria prinde câte 1500 de câini în fiecare an. Anul acesta (2015) probabil în jur de 1700. În adăpost este un  număr foarte mare de câini. Avem 2223 în evidenţe. Legislaţia impune condiţii de cazare, control medical zilnic...Legea spune că după 14 zile pot fi eutanasiaţi. Este singura soluţie ca să asiguri funcţionarea unui astfel de adăpost de acest gen. Ea rezolvă problema supra-aglomerării. Eutanasierea este singura soluţie“, a repetat recent într-o emisiune Gabriel Griţcu (video), directorul Serviciilor Publice din Bacău. 

Declaraţia lui Gabriel Griţcu a stârnit valuri de proteste pe Facebook iar la Londra, în faţa Ambasadei României, englezii au scris pe pancarte „Ruşine Bacău, Ruşine Gabriel Griţcu“.

Câini morţi de foame

Reacţii pe Facebook:

„E clar că nu se doreşte rezolvarea problemei câinilor străzii câta vreme statul plăteşte ! O eutanasie costă de 5 ori mai mult decât o sterilizare . Cum de s-a ajuns să aibe din nou 2000 de caini de eutanasiat ? 2000 de câini x 200 euro pentru uciderea unui caine = 400 000 de euro !!! Unde se duc aceşti bani ? De ce pentru spitale nu sunt bani ?“, se întreabă Rodica Oţescu, pe Facebook.

„Gritcule, sper că erai beat când ai făcut aşa o afirmaţie, că altă scuză nu ai. Iar dacă nu erai beat...oh well...sper să ai bani să îţi înlocuieşti lunar termopanele la casă şi cauciucurile la maşină. Nu mai scriu pe FB cam ce îţi doresc, dar...deduci tu, nu?“, a spus Maria-Cristina Nechita, într-o altă postare.

„RUSINE BACAU,RUSINE GABRIEL GRITCU ! INCIVILITATEA SI BARBARIA DE CARE DA DOVADA ACEST PERSONAJ NE FACE DIN NOU DE RUSINE IN FATA EUROPEI !“, spune Carlo Rossi, pe acelaşi site de socializare. 

„Bestia asta umană când intră pe la D.N.A?“, se întreabă Liliana Hohage, pe grupul Stop Eutanasie. 

Gabriel Griţcu: „Mediatizarea negativă ajută. În ultimul an am înregistrat un record de adopţii. 360 de câini au fost luaţi de persoane din Anglia şi Olanda“

În spatele lumii câinilor fără stăpân s-a creat o adevărată industrie. ONG-urile primesc donaţii iar materialele cu impact negativ din mass-media atrag persoane sensibile dornice să salveze viaţa unui câine.Adopţiile se fac prin intermediul asociaţiilor, care sunt contactate de persoane şi organizaţii din străinătate, cărora le pasă de viaţa câinilor fără stăpân.„Există şi o parte bună a expunerii negative. Anul trecut am avut un record de adopţii. 360 de câini au fost luaţi din adăpost, iar în 2014, doar 140. Noi dăm câinii gratuit spre adopţie, cipaţi, sterilizaţi, vaccinaţi şi deparazitaţi“, a mai spus Gabriel Griţcu.

CNN a prezentat povestea unui câine terorizat, care  provine dintr-un adăpost din România

Televiziunea CNN (Cable News Network) a prezentat pe 4 ianuarie o ştire cu un câine adoptat de la un adăpost din România de nişte englezi. Câinele, „botezat“  Kayne, a fost filmat înainte de a fi luat din adăpost, când refuza orice mângâiere, dar şi la noul domiciliu din Anglia, unde este vizibil schimbat. Videoclipul de pe CNN a devenit viral. În două zile, postarea de pe Facebook a depăşit 3,4 milioane de vizitatori. 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite