FOTO Soluţia finală pentru maidanezii din Bacău: în adăposturi sau adoptaţi de iubitorii de animale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţia câinilor fără stăpân va fi reglementată definitiv în următoarea perioadă. Consiliile locale au obligaţia de a-i strânge de pe străzi, pentru a-i caza şi steriliza în adăposturile special amenajate. Iubitorii de animale îi pot înfia, pentru a le oferi o viaţă mai bună. Potrivit evidenţelor veterinarilor, în judeţ trăiesc peste 7 mii de maidanezi, din care 5 mii sunt în municipiul Bacău.

Maidanezii nu vor mai umbla pe străzi, potrivit noilor prevederi legale, intrate în vigoare de puţin timp. Consiliile locale şi serviciile subordonate, care au obligaţia gestionării câinilor fără stăpân, trebuie să găsească cât mai urgent soluţii pentru cazarea, mâncarea sau adopţia maidanezilor. 

Altfel, aceştia ar putea fi eutanasiaţi după 14 zile de stat în adăposturi. Primăria municipiului Bacău le-a pregătit câinilor de pe străzi cuşti şi spaţii împrejmuite, pe câteva hectare, la fosta groapă de gunoi a oraşului. 

Aici sunt cazate, la ora de faţă, 3703 patrupede, potrivit ultimilor raportări. Cel puţin încă o mie de câini s-ar mai afla pe străzile municipiului. În afara adăpostului de la Nicolae Bălcescu, în tot judeţul mai sunt amenajate încă trei adăposturi, în principalele oraşe: Oneşti, Moineşti şi Comăneşti. 

Adăpostul din Oneşti are în îngrijire 125 de câini, iar efectivul estimat pe domeniul public este de aproximativ 570 patrupede fără stăpân. În adăpostul din Moineşti există 55 câini şi încă 100 liberi pe domeniul public.  În Comăneşti, 723  sunt în adăpost, iar 200 sunt încă liberi„, a precizat Florin Baltă, purtător de cuvânt al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bacău.

Sadismul, interzis hingherilor la capturarea câinilor maidanezi

Legea privind câinii fără stăpân precizează atât paşii care se vor face spre soluţia finală, cât şi programul vizitelor. Accesul publicului va fi permis între orele 10.00-18.00, iar vizitatorii vor avea voie să pozeze şi să filmeze animalele. Autorităţile pot euthanasia câinii după două săptămâni de când au fost aduşi în adăposturi. Mai mult, primăriiile au obligaţia de a organiza târguri de adopţii, de a crea website-uri pentru spaţiile de cazare a câinilor, dar şi de a notifica eventualii proprietari ai animalelor pierdute pe străzi. 

Ordinea în care se va face capturarea câinilor este următoarea:  fără însoţitori, din preajma grădiniţelor, şcolilor, a locurilor de joacă şi a celor periferice. Câinii care vor fi lipsiţi de libertate le mai rămân câteva drepturi. 

„La capturarea câinilor se interzic următoarele: lovirea, rănirea mutilarea câinilor, provocarea de dureri sau suferinţe inutile, impuşcarea cu tranchilizant a câinilor din cuşti, imobilizaţi în lanţ, care nu sunt agresivi, nu sunt suspecţi de a fi turbaţi, nu sunt in spaţii inaccesibile. Totodată, este interzisă transportarea maidanezilor fără cuşti individuale sau cu mijloace neventilate corespunzător“, a declarat dr. Gheorghiţă Vlad, directorul DSVSA Bacău.

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite