FOTO O femeie din comuna Letea Veche va rămâne pe drumuri după ce CNADNR a „sărit-o“ din lista expropriaţilor pentru şoseaua de centură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristina Năstase deţine în satul Ruşi Ciutea din comuna băcăuană Letea Veche 2400 de metri pătraţi şi două case, nou construite, peste care vor trece buldozerele care vor construi centura ocolitoare a Bacăului. Proprietatea femeii nu figurează în Hotărârea de Guvern care prevede persoanele care vor fi expropriate. Vinovaţi sunt şi edilii din comună, care în 2010 au dat autorizaţie de construcţie, deşi exista proiectul şoselei de centură.

O femeie din comuna băcăuană Letea Veche ar putea rămâne pe drumuri după începerea lucrărilor la Şoseaua de Centură a Bacăului. Potrivit anexei la Hotărârea de Guvern 620/2013, la poziţia 695, pe terenul pe care are construite două case, figurează alţi proprietari: Gheorghe şi Profira Vasilache, despre care nimeni nu ştie nimic. Cristina Năstase(45 de ani), proprietarul imobilelor încearcă de doi ani să dezlege „misterul“, prin care Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a făcut această eroare. „Ne-am mutat în 2010 din Oneşti. Am cumpărat terenul, am obţinut autorizaţiile de construcţie şi ne-am apucat de construit. Am aflat că cei de la Primăria Letea Veche ne-au dat autorizaţie ilegal deşi în Planul Urbanistic era prevăzută construirea şoselei de centură. Locuim în cele două case, nou construite, două familii. Am făcut adrese la primărie, la CNADR, peste tot. Nu ştiu ce este de făcut, nici ei nu ştiu. Dacă aveam decizia de expropriere şi eram menţionată în Hotărârea de Guvern, puteam ataca în instanţă valoarea menţionată, pentru a câştiga şi contravaloarea imobilelor, a spus Cristina Năstase.


Potrivit studiului realizat de un expert evaluator, cei 1179 de metri peste care va trece şoseaua de centură valorează, la preţul pieţei, 57 819 mii de lei. Totodată, cele două case valorează, potrivit expertizei, 396 819 lei.
Suma propusă de reprezentanţii statului pentru amplasament este de 7 mii de euro, deşi proprietăţile Cristinei Năstase se ridică la 100 de mii de euro.

„În orice moment totul ar putea fi demolat. Unde vom locui până vom primi despăgubirile, cu ce bani?“, se întreabă Cristina Năstase. Deşi a făcut demersuri repetate la Primăria Letea Veche, CNADR Iaşi, Bucureşti, Consiliul Judeţean dar şi la Avocatul Poporului, până acum toţi ridică din umeri. Nu a primit nici măcar un răspuns dacă pe terenul rămas, pentru care nu s-au stabilit despăgubiri, va mai putea construi ceva.

Culmea penibilului este la Primăria Letea Veche. Într-un răspuns semnat de către primarul Petre Dochiei, către Avocatul Poporului, se arată că Primăria Letea Veche nu a fost implicată în procedura exproprierilor, ci firma Cartotop SA Timişoara şi că la primărie nu a fost înregistrată nicio petiţie pe numele Cristinei Năstase, în ciuda documentelor prezentate de proprietară. „Nu o cunosc, nu ştiu cine este, nu cunosc situaţia. Sunt într-o şedinţă“, ne-a spus edilul, brusc, după care a închis.

Până nu va fi soluţionat cazul în instanţă, pentru stabilirea cuantumului despăgubirilor, familia Năstase nu va avea unde locui. Dar pentru a ajunge în proces, Cristina Năstase are nevoie să fie rectificată HG 620/2013, în care s-au produs erorile, pentru a avea decizie de expropiere pe numele ei.

Avocatul Gabriel Ioniţă afirmă că, date fiind erorile grave, nu se poate spune că exproprierile la centura ocolitoare a Bacăului sunt finalizate. Trebuiau actualizate documentaţiile cadastrale, să fie anunţaţi expropriaţii iar la sediul Primăriei şi Consiliului Local trebuia anunţat programul de lucru al firmei de topometrie.,, Constat că institutiile îşii pasează pisica, una în curtea celorlalte, ignorand cu desăvarşire drepturile clientei mele.Nici macar nu s-au putut pune de acord cu privire la eroarea din anexa la HG 620, acolo unde, pe terenul lui Năstase, figurează ca expropriat altcineva, fără vreo legătura cu amplasamentul respectiv. Mai mult, deşi până la această dată, conform agendei de expropriere, trebuia constituită o comisie pe lângă fiecare UAT afectat de coridorul exproprierii, cel care trebuia sa fie presedintele Comisiei, în cazul nostru-primarul Comunei Letea Veche, trimite clienta la o firmă de topometrie din Timişoara, care, chipurile, s-ar ocupa de expropriere. Cum sa se ocupe de expropriere o societate comercială? Poate doar de nişte simple măsuratori,asta e alceva! Mi se pare inacceptabilă pozitia Primăriei Letea Veche. Sper eu, înainte de a se trezi cu buldozerele la uşă, pe drumuri, frăr nicio alternativă, după ce a muncit o viaţă să-şi întemeieze gospodaria acum afectată. Pe de alta parte, nu ştiu cum s-au stabilit asemenea sume derizorii, pe ce criterii, având în vedere că suma de 7000 euro stipulată in anexa la HG, pentru 1200 mp şi 200 mp construcţii, nu acopera nici măcar valoarea terenului, daramite pe cea a clădirilor. Nici măcar grilele notariale nu stabilesc un asemenea preţ“, a declarat avocatul Gabriel Ioniţă, specializat în drept administrativ.

Pe traseul Şoselei de Centură a Bacăului au fost expropriate, scriptic, peste 1500 de persoane. Compania turcească Eko Inşaat Ve Tic As, care a câştigat contractul  pentru suma de 393 de milioane de lei, va demara lucrările zilele acestea.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite