Cum au păcălit hackerii africani zeci de companii din SUA şi Marea Britanie. Foloseau o firmă din Bacău ca paravan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: arhivă Adevărul
Foto: arhivă Adevărul

Hackerii au folosit identitatea firmei din Bacău ca să înşele zeci de companii din mai multe ţări cu peste un milion de euro. Banii erau retraşi de la bancomatele din România.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au destructurat o bandă de infractori cibernetici, originari din Camerun, care acţionau din 2017 pe teritoriul României.

Anchetatorii au descoperit că infractorii camerunezi au derulat activităţi infacţionale care depăşeau graniţele României. În câţiva ani, gruparea a reuşit să provoace prejudicii importante, de peste 1.000.000 de dolari, câtorva zeci de companii din străinătate (SUA, Marea Britanie, Turcia, Serbia, Taiwan).

Potrivit DIICOT, camerunezii creau pagini de internet sau adrese de email false, care păreau că aparţin unor firme reale, prin care induceau în eroare clienţii de bună credinţă. Ulterior, prin poşta electronică, le transmiteau clienţilor diverse oferte de vânzare a unor produse alimentare sau nealimentare (material lemnos, cereale, deşeuri de aluminiu, chiar şi materiale sanitare folosite în pandemie – măşti de protecţie), cerând plata în avans pentru livrarea bunurilor.

„După ce persoanele vătămate acceptau pretinsele oferte şi efectuau plăţile în avans, aşa cum le era solicitat, bunurile respective nu erau livrate, iar pretinşii vânzători nu mai puteau fi contactaţi”, susţin procurorii.

Atraşi pe platforme false de comerţ online

Hackerii din Camerun au găsit diferite firme româneşti care produceau şi comercializau material lemnos, „puţin vizibile în mediul online”, ale căror identităţi au fost folosite ilegal de către liderul grupării. Mai exact, şeful grupării crea, pe diverse platforme de comerţ online (de tip business to business), profiluri de comerciant, utilizând denumirea şi datele de identificare ale societăţilor menţionate.

”În acest fel, se forma falsa aparenţă că paginile şi profilurile ar aparţine unor firme reale, care pretindeau că oferă bunuri sau servicii, în realitate, însă, inexistente. Ca să crească încrederea potenţialilor clienţi că afacerile sunt reale, africanii au conceput o reţea de site-uri prin care era prezentat obiectul de activitate constând în producerea şi comercializarea de material lemnos şi oferte de produse ale societăţilor respective”, au stabolit anchetatorii.

Într-o astfel de situaţie s-a trezit implicat şi un antreprenor din Bacău. Omul s-a pomenit, într-o zi, apelat de alţi patroni de firme care-i cereau să le trimită marfa pe care o cumpăraseră de la acesta, când, în realitate, afaceristul băcăuan nu încheiase niciodată un contract cu acele firme.

Banii, retraşi de la bancomate

Potrivit DIICOT, clienţii de bună credinţă transferau banii în conturi bancare din diverse bănci din România (deschise în baza unor documente falsificate sau declarate sustrase), ulterior, banii fiind retraşi, în numerar, de la bancomate de pe teritoriul României sau din străinătate.

„Liderul grupării a fost cel care a solicitat si obţinut, prin intermediul relaţiilor sale din Camerun, o serie de acte de identificare false, respectiv paşapoarte ce păreau în general emise de către autorităţile franceze, întrucât unităţile bancare erau mai puţin reticente cu privire la solicitările de deschidere conturi bancare provenite de la cetăţeni francezi”, au stabilit procurorii.

După deschiderea conturilor şi activarea acestora, au fost puse la dispoziţia liderului grupării, prin transmiterea documentelor de deschidere conturi, credenţialele de acces şi cardurile aferente”, mai spun anchetatorii. Infractorii cibernetici au implicat şi o aşa-zisă firmă de transport mărfuri – shipping internaţional (în realitate, şi aceasta inexistentă), menită să „pozeze” într-un partener comercial al furnizorului de bunuri din România.

Pentru a şterge orice dubiu în privinţa firmei de shipping, hackerii creau chiar coduri de tip AWB, prin care puteau fi urmărite, în timp real, traseele, evident fictive, urmate de mărfuri. 26 de persoaneau fost aduse la DIICOT Bucureşti în vederea audierii.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Conturile din bănci ale românilor, atacate din nou de hackeri

Un grup de hackeri români minează criptomonede folosind abuziv dispozitivele victimelor din toată lumea. Cum se pot proteja victimele

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite