Un grup de hackeri români minează criptomonede folosind abuziv dispozitivele victimelor din toată lumea. Cum se pot proteja victimele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soluţiile de securitate Bitdefender depistează şi opresc toate componentele acestui atac informatic.
Soluţiile de securitate Bitdefender depistează şi opresc toate componentele acestui atac informatic.

Cercetătorii Bitdefender au descoperit un grup de atacatori informatici români care infectează de la distanţă calculatoare şi servere de pe tot globul de unde minează apoi ilegal criptomonede. După ce pun mâna pe sistemele victimelor, hackerii instalează ilegal o aplicaţie şi minează pe termen nedefinit criptomoneda Monero.

Procesul de minare a criptomonedelor este unul de durată şi necesită sisteme informatice scumpe cu putere de procesare mare, motiv pentru care atacatorii informatici evită să folosească propriile dispozitive şi încearcă să preia controlul unor asemenea sisteme de la distanţă şi să le folosească ca şi când ar fi ale lor, conform hotnews.ro.

După ce pun mâna pe sistemele victimelor, care rulează în acest caz sistemul de operare Linux, hackerii instalează ilegal o aplicaţie şi minează pe termen nedefinit criptomoneda Monero. Astfel, dispozitivul infectat nu va mai funcţiona în parametrii optimi, se va deteriora accelerat, serviciile găzduite pe serverele infectate vor funcţiona mai prost, iar consumul de energie electrică plătit de victimă va creşte.

Cum păstrăm controlul asupra propriilor dispozitive


Victimele pot depista că dispozitivele lor sunt folosite abuziv de către terţi pentru a mina criptomonede atunci când constată că acestea nu mai funcţionează corespunzător.

Specialiştii în securitate informatică de la Bitdefender recomandă folosirea unor parole unice şi complexe care să nu poată fi sparte prin încercări repetate, dar şi închiderea protocoalelor de comunicare pe care nu le folosesc în mod uzual.

Administratorii sistemelor care constată funcţionarea greoaie a sistemelor trebuie să înlăture toate fişierele instalate de către atacatori pe dispoztivul infectat şi să se asigure că iau toate măsurile pentru combaterea infectării.

Soluţiile de securitate Bitdefender depistează şi opresc toate componentele acestui atac informatic.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite