Câte patru în bancă, noua regulă din şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de clase din învăţământul primar, gimnazial şi liceal vor dispărea în judeţul Bacău odată cu începerea noului an şcolar. Comasarea a fost impusă de Ministerul Educaţiei.

Începând din toamnă, 63 de şcoli din judeţul Bacău vor fi comasate, iar 57 îşi vor pierde personalitatea juridică.  Printre unităţile de învăţământ care vor avea de suferit se află şi Şcoala „Tristan Tzara“ din Moineşti, care iniţial trebuia înghiţită de Şcoala nr. 4. „S-a revenit asupra deciziei şi se vor comasa doar clasele V-VIII. Clasele I-IV şi grădiniţa vor funcţiona în acelaşi sediu“, a declarat Ioan Vârgolici, directorul Şcolii nr.4 Moineşti. De altfel, în foarte multe unităţi şcolare se va merge pe ideea grupării claselor primare sau gimnaziale.


„Noi am fost nevoiţi să comasăm nişte clase pentru că nu erau destui elevi. Au dispărut şi nişte posturi, dar s-au găsit altele, tot aici în comună“, explică Sandu Cernat, directorul şcolii din comuna Măgireşti. Şi planul de şcolarizare pentru anul de învăţământ 2010-2011 a suferit transformări importante faţă de anul precendent. Din toamnă, numărul claselor de nivel primar va scădea cu 243, a celor de nivel gimnazial cu 191, iar liceele vor avea cu 36 de clase mai puţin decât în 2009.

Deşi mulţi profesori vor rămâne fără un loc de muncă, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bacău spun că nu sunt motive de îngrijorare. „Cadrele didactice titulare care vor intra în restrângere de activitate au prioritate în alegerea unui nou post. În judeţ mai sunt catedre vacante“, explică Claudia Merticaru, purtătorul de cuvânt al IŞJ Bacău.

La sate rămân cu opt clase
La Grupul Şcolar Industrial „Letea“ Bacău, în anul şcolar viitor trebuiau să fie 17 clase, dar inspectoratul a aprobat doar 13. „Pentru clasa a IX-a am solicitat patru clase cu profil electric, industrie alimentară şi protecţia mediului. S-au aprobat doar trei“, precizează Viorel Coşeraru, directorul liceului. Şi mai puţine locuri au fost aprobate pentru clasa a XII-a, unde din cinci clase propuse vor fi înfiinţate doar două.

„Elevii au posibilitatea să înveţe la noi o meserie solicitată pe piaţa muncii, precum cea de tehnician poligraf, de prelucrarea lemnului, electromecanic sau confecţioneri produse din aluminiu şi mase plastice. Fără o calificare nu au ce face în viaţă“, mai spune directorul Coşeraru.  Cei care vor avea în primul rând de suferit vor fi copiii din comunele judeţului, ale căror şanse de a termina un liceu şi de a învăţa o meserie sunt reduse. 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite