Bazarul Milcov din Bacău, locul unde sărăcia întâlneşte produsele contrafăcute
0Puţini meseriaşi au mai rezistat taxelor impuse de Primăria Bacău. Cei mai mulţi sunt nemulţumiţi de taxele prea mari impuse de municipalitate.
Sute de comercianţi şi mii de băcăuani se întâlnesc în Bazarul Milcov, cunoscut ca „Târgul Moldovenilor“. Tarabele sunt ticsite de produse, mirosuri diverse invadează orice colţ, iar hoţii de buzunare îşi fac zilnic rondul, mai ceva ca poliţiştii Primăriei. Lenjerie intimă pentru femei, şlapi de cauciuc, jucării dar şi produse electrocasnice stau laolaltă pe tarabe. Nu lipsesc şuruburile, husele de maşini, ceasurile sau produsele second-hand.



Dați click pe fotografii pentru a vedea mai multe imagini
Câţiva comercianţi vând articole de pescuit, undiţe, lansete, dar şi nadă. Viermii sunt cumpăraţi de la o societate din Ploieşti, care face transport aproape zilnic, pentru ca aceştia să fie „proaspeţi“. „Afacerea cu undiţe merge mai bine vara. S-au mai deschis alte tarabe, unii vând şi în afara târgului“, a spus comerciantul Andrei Popa.
Plătesc taxe imense ca să vândă mărunţişuri
Bazarul Milcov din Bacău mai adună şi puţinii meseriaşi care repară biciclete, ceasuri sau produse electrocasnice şi încălţăminte. Aceştia, dar şi pensionarii care vând ce mai au prin casă pentru a supravieţui nu mai rezistă condiţiilor din târg din cauza taxelor mari impuse de Primăria Bacău.
Ioan Ungureanu are 79 de ani, vinde piese de maşini, şuruburi vechi, dar în bună stare şi componente de bicicletă. Este bun şi la şah, fiind cunoscut ca unul din campionii bazarului. „Am categoria l la şah. Repar biciclete şi altele. Acum e criză mare, merge greu. Eu şi fiul avem o asociaţie familială şi încercăm să câştigăm un ban din asta!“, a spus Ungureanu. „Suntem puţini care ştim să mai reparăm câte ceva. Nenea Ungureanu repară biciclete, eu mai pun cozi la topoare. Am spre vânzare şi aceste patine vechi. Sunt bune, nu au preţ, le dau pe oricât. Chiar şi pe 5 lei“, a spus Gheorghe Rusu, de 72 de ani.
Un alt comerciant este supărat de primarul Bacăului deoarece taxele pentru tarabe sunt mari, dar Primăria nu-şi asumă nicio responsabilitate în cazul furtului obiectelor. „Mi-au furat căşti şi alte lucruri de calitate în valoare de peste 150 de lei. Aici se fură mult şi sunt multe ilegalităţi. Şi taxele astea, 3 lei de comerciant, 130 de lei de tarabă şi altele am citit că sunt ilegale. Primarul a venit la alegeri, a zis că face, că drege. Dar e neserios“, a spus Florentin Lungu.
Desfiinţaţi de amenzi, îşi deschid alte societăţi
Sătui de amenzi, comercianţii din bazar devin agresivi atunci când e vorba de presă. „Tu nu auzi că nu-ţi dau voie să pozezi? Poate îţi dau cu aparatul de cap!“, a spus un vânzător de la o tarabă. Niciunul nu poate da o explicaţie atunci când e vorba de case de marcat, contabilitate sau provenienţa produselor. „Îmi ajunge câte amenzi am luat. Dacă aflăm că vine control, închidem taraba şi ne distrăm“, a spus un vânzător. Majoritatea produselor de la Bazarul Milcov vin din standurile Dragonului Roşu (Europa), de la unii intermediari de produse chinezeşti sau din Republica Moldova.
„Au fost date amenzi de 8.000-10.000 de lei pentru lipsa caselor de marcat. Multe controale s-au finalizat prin suspendarea activităţii firmelor, dar ei preferă să deschidă altele decât să intre în legalitate“, a spus Romeo Frăţilă, comisarul şef al Gărzii Financiare Bacău, care mai remarcă şi faptul că unii vânzători abia îşi fac bani să trăiască de pe o zi pe alta.
Amenzi usturătoare
„Sunt mulţi necăjiţi care vând acolo. Unii dau şi ce au prin case ca să câştige de o pâine“, a mai spus Frăţilă. O parte din băcăuanii care au cumpărat din bazar au reclamat calitatea proastă a produselor şi lipsa certificatului de garanţie. Amenzile Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) au desfiinţat alte societăţi şi întreprinderi familiale.
Amenzile Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor au desfiinţat alte societăţi şi întreprinderi familiale. „Sunt o groază de produse neconforme. Cu etichetarea sunt la pământ. Ţi-e şi milă de ei, când îţi spun că aşa le-au luat de la Dragonul Roşu şi că ar fi trebuit să nu fie la vânzare aşa ceva. Noi le zicem să-şi termine stocul şi să intre în legalitate. De multe ori sistăm activitatea firmelor, iar amenzile sunt usturătoare, între 2.000 şi 20.000 de lei“, a spus Toader Frăţilă, directorul CJPC Bacău.
Taxele ilegale al Primăriei Bacău, confiscate de Fisc
„Târgul moldovenilor“ este acum, din nou, în administrarea Primăriei Bacău. Asta deşi edilii au decis în urmă cu un an, prin hotărâre de Consiliu Local, ca spaţiile comerciale să fie administrate de SC Fotbal Club Municipal, unde este acţionar majoritar.
Prefectura a contestat decizia în instanţă şi în cele din urmă a câştigat. În ciuda litigiului, timp de mai bine de o lună, societatea Primăriei a încasat aproximativ 140.000 de lei. Garda Financiară Bacău a efectuat un control şi, întrucât banii erau încasaţi ilegal de la comercianţi, au fost confiscaţi şi viraţi la bugetul de stat. Constantin Scripăţ, prefectul Bacăului, s-a declarat nemulţumit de pierderea banilor în favoarea bugetului de stat şi a fost mirat de cuantumul mare al încasărilor. „Văd că suma recuperată este foarte mare, deşi cei de la Primărie au spus că încasează puţin. Ca prefect sunt mulţumit să văd că banii vor ajunge la bugetul de stat, dar ca cetăţean al Bacăului sunt supărat că nu intră în bugetul local“, a spus Constantin Scripăţ.