Bacău: PORTRET/ Emilia Bulai: „Vreau să câştig cât mai multe medalii“
0Băcăuanca a obţinut în această vară cea mai bună clasare a României la Campionatele Mondiale de Powerlifting. Emilia, o fire energică şi pusă pe năzbâtii, a practicat de mică gimnastică la insistenţele mamei sale.
Timp de şase ani a mers la sală, însă un accident suferit la antrenamente a îndepărtat-o definitiv de acest sport.
Trei ani a abandonat sportul. Şansa i-a surâs însă când era în clasa a VII-a. S-a decis să participe la un cros şcolar şi acolo a fost selectată să devină săritoare cu prăjina. Energia şi devotamentul ei au propulsat-o, la trei luni de la începerea antrenamentelor, pe podiumul Campionatelor Naţionale de Juniori.
Powerliftingul i-a adus suucesul
„Am obţinut o medalie de aur şi una de argint la acele campionate. Îmi plăcea să sar cu prăjina şi poate de aceea am reuşit să obţin performanţă într-un timp atât de scurt“, îşi aduce aminte sportiva. Problemele cu genunchiul accidentat pe când practica gimnastica au revenit şi au pus capăt şi carierei de săritoare cu prăjina. Nu a abandonat dorinţa de performanţă şi, la începutul acestui an, a primit propunerea de a se apuca de powerlifting.
La două săptămâni după începerea antrenamentelor a participat la Campionatele Naţionale de Powerlifting şi s-a întors acasă cu trei medalii de aur şi una de argint. „Este un sport în care se execută trei probe: genuflexiuni, împins din culcat şi îndreptări. Toate aceste exerciţii se fac numai cu greutăţi şi contracronometru“, explică Emilia.
În această vară, la Năvodari, a câştigat patru medalii de aur şi a fost desemnată cea mai bună sportivă de powerlifting din România, la categoria 56 de kilograme. Rezultatele ei au ajutat-o ca pe 31 august să fie prezentă la un Campionat Mondial.
Profil
Născută. 28 ianuarie 1994, în municipiul Bacău.
Studii: Elevă în clasa a X-a la Liceul cu Program Sportiv, Bacău.
Familie: Are doi fraţi mai mari.
Întrebări şi răspunsuri
De ce are nevoie un sportiv pentru a face performanţă?
Sunt două planuri distincte pentru a realiza marea performanţă: cel care ţine de sportiv în sine, de dăruirea şi munca lui şi cel financiar. Fără bani, fără o bază materială competitivă, este greu să faci performanţă.
Ce planuri de viitor ai ca practicantă de powerlifting?
Vreau ca la Campionatele Europene, de la anul, să mă clasez în primii trei sportivi. Mi-ar plăcea ca, până la Olimpiada din Rusia, powerliftingul să fie declarat sport olimpic, iar eu să mă număr printre sportivii calificaţi.Vreau să aduc cât mai multe rezultate României.