Bacău: Insecte conservate la „Ştiinţele Naturii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Insectele conservate sunt prezentate cu tot cu microclimatul în care trăiesc
Insectele conservate sunt prezentate cu tot cu microclimatul în care trăiesc

Expoziţia este o premieră, iar publicul poate admira zeci de specii de albine, fluturi, coşari, muşte şi alte insecte.

Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii „Ion Borcea“ oferă băcăuanilor ocazia de a vedea la acest sfârşit de săptămână o expoziţie mai puţin obişnuită.  Zeci de vietăţi conservate sunt expuse în sala mare a muzeului sub genericul „Strategii de supravieţuire în lumea insectelor“. Dacă până acum acestea erau scoase în faţa publicului ca  parte din alte expoziţii mai mari, acum, specialiştii au hotărât să le acorde o atenţie deosebită.

„E pentru prima dată când facem o expoziţie doar cu insecte. De menţionat că, dintre organismele care populează pământul peste 53% sunt vietăţi de acest gen. În lume sunt descoperite 1,5 milioane de specii, dar se presupune că sunt încă pe atâtea neştiute“, a explicat Gabriela Gurău, directorul Complexului Muzeal.

Tehnici de supravieţuire

Pentru că expoziţia are un rol educativ, micile vietăţi au fost grupate în funcţie de mediul în care trăiesc, culoare şi formă, dar şi cu scopul de a arăta cum se hrănesc, cum comunică între ele sau cum se apără.

„Pot fi admirate albine, viespi, muşte, fluturi, gândaci, coşari, coropişniţe şi călugăriţe. Acestea sunt doar o parte dintre insectele expuse. Am muncit aproape un an pentru a putea să le aduc sub această formă în faţa publicului“, a zis dr. Mihaela Ariton, muzeograf. Pentru cei mai mici dintre vizitatori, muzeografii au pregătit câteva surprize. Aceştia pot descoperi singuri cu ajutorul unor jocuri care sunt insectele fantomă, cine este campionul săriturilor în lungime şi care sunt insectele-vampiri.

„De asemenea, după imagini, se poate ghici specia insectelor maestre în arta camuflajului şi a deghizării. Toate materialele au rol educativ şi nu se adresează neapărat elevilor, ci şi adulţilor pentru că punem în valoare o lume mai puţin cunoscută“, a mai zis Mihaela Ariton.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite