Bacău: Fac provizii de apă potabilă de la cişmea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băcăuanii aduc zilnic câte 15-20 de litri de apă de la izvoarele din cartiere pentru că cea de la robinet este prea murdară. Mulţi pensionari parcurg distanţe mari până la prima cişmea pentru că nu-şi permit să cumpere apă îmbuteliată în perioada în care se fac lucrări la reţea.

Sandu Miroiu locuieşte în zona de sud a oraşului şi umple zilnic patru bidoane cu apă pentru a avea de băut şi pentru gătit. Se aprovizionează mereu din acelaşi loc, izvorul de pe strada Chimiei, unde apa este curată.

„Ce curge la robinet nu se poate numi apă. În această perioadă mi se pare că e mai rău decât oricând. Dacă seara pun apă într-o sticlă sau într-un pahar, dimineaţa se vede clar câtă mizerie e în ea“, spune Sandu Miroiu.

Sfătuiţi să o fiarbă

Nici apa plată îmbuteliată, comercializată la supermarketuri sau la magazinele de cartier, nu este o soluţie, mai ales pentru pensionari. „Banii se duc pe altele, nu ne permitem să cumpărăm şi apă. Ar fi păcat, mai ales că avem izvorul ăsta aici de 30 de ani, iar apa e curată şi bună. S-au făcut şi analize, e o apă care poate fi băută fără probleme“, a spus Petru Zaharia, pensionar.

Băcăuanii nu au încredere în calitatea apei de la robinet nici dacă o fierb. „Eu cunosc pe cineva la o staţie de tratare a apei şi mi-a spus că mai bine fierb apa pentru că e foarte murdară chiar şi după tratare. Cred că soluţia cea mai bună rămâne să mi-o aduc singur, dintr-o sursă în care am încredere“, a adăugat Petru Zaharia.

Fac naveta cu bidoanele

Singurul inconvenient pentru mii de localnici este efortul făcut pentru a aduce apa. Băcăuanii mai norocoşi sunt cei care locuiesc în apropierea cişmelelor, însă sunt şi persoane care străbat o distanţă mare pe jos. „Dacă apa e murdară toată săptămâna, trebuie să aduc de undeva, măcar pentru băut şi pentru gătit“, a declarat Maria Puiu, pensionară.

Direcţia de Sănătate Publică a analizat apa de la izvorul de pe Chimiei, care este chiar recomandată persoanelor cu anumite afecţiuni. „Este o apă care poate fi băută, dură, cu conţinut ridicat de minerale. Este benefică pentru persoanele cu probleme cardiovasculare“, a declarat doctorul Marin Buştuc, director adjunct al DSP Bacău.

Modernizarea murdăreşte apa
Compania de Apă a anunţat ieri că va efectua lucrări până pe 16 august, iar în această săptămână apa va curge murdară în tot oraşul. Lucrările sunt prevăzute în programul ISPA de modernizare a reţelei. Astfel de lucrări au loc în fiecare lună, iar consecinţele sunt întreruperea furnizării în unele zone şi turbiditatea, adică apariţia culorii maronii când apa reîncepe să curgă.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite