Aberație administrativă. Primăria Bacău vrea taxă de salubritate pe locuință, nu pe număr de persoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În proiectul de stabilire a taxei speciale de salubritate pentru 2024 este stabilită o taxă unică pe locuință, de 420 de lei, indiferent câte persoane locuiesc acolo.

Doar titularii de locuințe vor plăti taxă de salubritate la Bacău FOTO Adevărul
Doar titularii de locuințe vor plăti taxă de salubritate la Bacău FOTO Adevărul

Măsura i-ar discrimina pe cei plecați peste hotare dar și pe cei care nu locuiesc în gospodăriile din municipiul Bacău. Mai mult, contravine principiilor legislației care reglementează serviciile comunitare de utilităţi publice și cele de salubrizare, prin care beneficiarul, respectiv poluatorul plătește.

În proiectul de hotărâre sunt prevăzute și anumite reduceri. Într-o locuință cu o singură persoană se va face o reducere de 50%, adică taxa va fi de 200 de lei, față de 176 de lei, cât a plătit fiecare băcăuan pe salubritate în 2023.

Primăria Bacău își propune să strângă mai mulți bani de la contribuabilii băcăuani pe taxa specială pentru gunoi. Într-un referat înaintat de Direcția Economică –Impozite și Taxe Locale se arată că numărul plătitorilor de taxă de salubritate este în continuă scădere.

Doar din 2020 până în prezent, numărul acestora a scăzut cu aprope 9 mii. Organele de control locale sunt depășite de situație, potrivit documentului înaintat către Primăria Bacău.

„În baza de date a structurii de la Impozite și Taxe Locale din cadrul Primăriei Municipiului Bacău, numărul persoanelor plătitoare de taxă de salubritate este în continuă scădere, ajungându-se în prezent la un număr de 94284 (comparativ cu 103 mii în 2020). Înfluența asupra acestei situații nu o reprezintă, așa cum ar fi de așteptat, demografia negativă sau depopularea localității. Practic, declararea și datorarea taxei este mai mult în funcție de conștiința locuitorilor, organul fiscal fiind depășit în a controla cât mai aproape de exactitate situașia reală existentă”, precizează directorul adjunct al Impozitelor și Taxelor Locale, Vasilică Filip, într-un referat aprobat de primar, care stă la baza proiectului de hotărâre.

Conform unei situații din baza de date a ITL, s-a ajuns la un număr de 14.620 de locuințe în care nu locuiește nicio persoană și la aproape 30.000 de locuințe în care locuiește (este declarată pentru plata taxei ) doar o persoană.

Deasemenea, sunt în evidență proprietari cu 7, 8 sau 10 apartamente unde nu este evidențiată decât o singură persoană la plata taxei de salubritate (pentru toate locuințele la un loc).

„Posibil ca în multe dintre aceste locuințe să locuiască chiriași, evidență pe care nu o putem controla. Astfel se identifică nevoia pentru o evidențiere mai corectă a colectării taxei de salubritate pe fiecare locuință rezidențială, pe fiecare clădire care este destinată locuinței. În acest fel taxa va fi colectată de la fiecare proprietar, iar valoarea acesteia va permite să ridice sarcina de pe proprietarii în a căror locuințe locuiau mai multe persoane și să crească sentimentul de echitate pentru cât mai mulți locuitori (nu doar a celora care din conștiință declară). Un mare avantaj ar fi resimțit de proprietarii în a căror imobile locuiesc mai multe persoane, cheltuiala cu taxa de salubrizare propusă pentru anul 2024 va fi semnificativ redusă”, se mai arată în motivarea referatului. Primăria vrea să strângă astfel cu 12 milioane de lei mai mult la bugetul local.

Avocatul Poporului: „Proprietarul unui imobil nelocuit nu poate plăti taxe de gunoi”

Impunerea unei taxe speciale de salubritate pe gospodărie deschide calea mai multor neechități și încălcări ale legislației în vigoare. În cazurile unde nu s-a făcut dezbaterea moștenirii, spre exemplu, nu există după defunct un proprietar în acte, astfel încât primăria să-l taxeze pentru salubritate, fie că locuiește sau nu în casa ce i se cuvine.

Mai mult, este evident că o persoană nu produce deșeuri cât șase sau șapte persoane iar sentimentul de echitate, de care se vorbește în proiectul de hotărâre, nu este tot una cu plata proporțională a unui serviciu, în mod corect.

„Aprobarea taxei de salubritate pe rol/ gospodărie, indiferent de numărul de persoane ce o compun, nu e conformă cu principiile taxării echitabile şi nici cu cel al nediscriminării utilizatorilor, fiind evidentă încălcarea acestor principii, din moment ce gospodăriile pot avea un număr diferit de persoane în compunere, iar cantitatea serviciului prestat este, prin urmare, diferită, în funcţie de numărul persoanelor ce compun respectivele gospodării", motiva Avocatul Poporului, într-o speță aproape similară, în 2018, fiind citat de Agerpres.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite