Presupusul lider al traficului de ţigări din Arad, dispărut misterios înainte de descinderile DIICOT, a apărut la tribunal
0Cosmin Mladin, presupusul lider al traficului de ţigări de contrabandă din Arad, dispărut înainte de percheziţiile fără precedent efectuate de DIICOT la Arad, şi-a făcut apariţia la Tribunalul Bucureşti, acolo unde s-a judecat cererea sa de arestare preventivă.
Procurorii DIICOT au descins marţi, 13 iulie 2021, la 157 de adrese din Arad şi opt judeţe într-un uriaş dosar de trafic de ţigări. Procurorii DIICOT au dus la audieri zeci de persoane, şi au cerut arestarea preventivă a 23 de suspecţi. Nimeni nu a fost, însă, arestat, fiind dispus doar controlul judiciar pentru 11 dintre inculpaţi.
Principalii suspecţi din dosar, Cosmin Mladin, considerat liderul reţelei de trafic de ţigări, şi mâna sa dreaptă, Dani Copil, au dispărut înainte de percheziţii, iar DIICOT a cerut arestarea lor în lipsă.
Potrivit pressalert.ro, surpriza procurorilor a fost că Mladin şi Copil s-au prezentat vineri, la Tribunalul Bucureşti, unde s-a judecat cererea de arestare preventivă. Potrivit Antena3, la ieşirea de la audieri, Mladin s-a declarat nevinovat. Întrebat de ce a fugit de autorităţi, Cosmin Mladin a spus: „Cum fug? Eu sunt aici, nu ma vedeţi? Sunt nevinovat, cum să fiu vinovat?”.
Acuzaţiile DIICOT
Potrivit, procurorilor DIICOT „în cursul anului 2017, pe raza municipiului Arad a fost constituit un grup infracţional organizat, format din aproximativ 100 de persoane”. Gruparea, susţine DIICOT, era specializată în marele trafic de ţigări, marfa de contraband fiind transportată cu camioanele.
„Ţigările achiziţionate din Ucraina, Republica Moldova şi Serbia erau încărcate în autotrenuri aparţinând unor societăţi de transport controlate de segmentul extern al grupării – cetăţeni sârbi, ucraineni, moldoveni, fiind disimulate în alte categorii de mărfuri (panouri de lemn, paste făinoase, etc.) sau în autotrenuri declarate goale la intrarea în România. După introducerea acestora în ţară, erau transportate către depozite intermediare (identificate de liderii grupării), unde erau descărcate de către membrii grupării.
O parte din marfă se comercializa pe teritoriul României, iar o altă parte, era disimulată în alte categorii de mărfuri (în principal piese şi subansamble auto) şi, ulterior, era transportată şi comercializată în Marea Britanie, Germania, Franţa sau Italia, până în prezent, autorităţile engleze reuşind să captureze ţigarete pentru care valoarea totală a taxelor neachitate a fost calculată la aproximativ 10 milioane de lire sterline”, susţine DIICOT.