PORTRET Şandor Kocso, tânărul care transformă emoţiile în opera de artă
0Pictura pe sticlă şi-a întins mrejele asupra tânărului pătrunzându-i în suflet pe neaşteptate. Desenează de când se ştie. Talentul a fost primul care l-a îndemnat să-şi reflecte ideile pe hârtie, iar mai apoi pe sticlă.
Profil
Născut: 30 Ianuarie 1992
Studii: Colegiul Economic Arad
Familie: Singur la părinţi
Pasiunea pentru desen a trezit în tânărul artist dorinţa de a se specializa în această artă. „Am început să desenez în urmă cu mulţi ani, fiind influenţat de documentarele care prezentau arta de a desena. Am început prin a fi atât professor, cât şi elev, ca mai apoi să mă înscriu în cadrul unui curs de specialitate şi am ales pictura pe sticlă”, mărturiseşte tânărul artist.
Deoarece este o persoană religioasă, Şandor se axează foarte mult pe această temă atunci când pictează pe sticlă. „Atracţia pentru temele religioase mi-a fost insuflată în copilărie de bunica mea, fiindu-mi un mentor spiritual în acelaşi timp. Poate şi de aceea am început să pictez pe sticlă teme religioase”, povesteşte tânărul.
Acesta recunoaşte că deşi nu are o regulă strict în alegerea temelor, icoanele pe care le pictează sunt mai aproape de inima sa. „Îmi doresc foarte mult să am ocazia şi posibilitatea de a sprijini din toate punctele de vedere tinerii talentaţi în această artă. E greu să fi autodidact şi de aceea, dacă voi avea ocazia, voi îndruma tinerii talentaţi să urmeze o şcoală de specialitate de la o vârstă cât mai fragedă”, spune Şandor Kocso.
Pasionat de fotografie
Aşa cum îi stă bine unui artist în devenire, Şandor Kocso este un adept al fotografiei pe care şi-ar dori să aibă ocazia să o şi studieze mai intens. „Îmi place cam tot ce ţine legat de artă: lectura, pictura, desenul şi fotografia. Consider că designul e un domeniu de viitor pe care mi-aş dori să-l urmez şi să mi-l înşusesc”, povesteşte tânărul artist.
Întrebări şi răspunsuri
Cum vezi şansele de reuşită ale unui pictor tânăr?
Nu vreau să par lipsit de patriotism, însă şansele ca un tânăr să se realizeze în România sunt aproape egale cu zero. Observ cu părere de rău că sprijinul acordat tinerilor artişti de către autorităţi lipseşte cu desăvârşire.
Cine te-a sprijinit pe tine în realizarea obiectivelor?
Am fost sprijinit la fel ca majoritatea persoanelor de către familie. De când urmez cursurile de la Palatul Copiilor, am avut parte de bunăvoinţă răbdare şi profesionalism din partea profesorilor de aici. Le recomand tuturor tinerilor artişti înscrierea la cursuri specializate.