Minerva Vincze, alpinista pasionată de fotografie
0Tânăra îşi trăieşte ambele pasiuni cu intensitate maximă şi se bucură de faptul că cele două se îmbină perfect.
Profil:
Născută: 2 martie 1981, Timișoara
Studii: Facultatea de Științe Economice din cadrul Universității de Vest Timișoara
Experiență: Face alpinism din 2005
Familie: Necăsătorită
Tânăra își trăiește ambele pasiuni cu intensitate maximă și se bucură de faptul că cele două se îmbină perfect.
Susține că a moștenit dragostea de natură și de munte din familie. A crescut la Buziaș și de acolo făcea excursii dese pe munte alături de familia sa. „Eu am ajuns să aprofundez însă această pasiune. S-a organizat la un moment dat la Timișoara, când eram studentă, un curs de ghid național pe care l-am urmat. Apoi am început să mă interesez de cursuri de ghid montan”, povestește Minerva modul în care a ajuns să își transforme un simplu hobby într-o preocupare permanentă.
În aceste căutări ale sale a dat de site-ul Alpinet și a constatat că își poate satisface ambele pasiuni: și cea pentru munte și cea pentru fotografie. „Așa am început să cunosc lume care merge pe munte. Am început să fac trekking și apoi, când am văzut ce se poate face, mi-am făcut prieteni, am mers mai departe”, mai povestește tânăra.
Prima cățărare a făcut-o la Radna, iar primul traseu serios pe care l-a făcut a fost Colții Morarului în Bucegi. „Îmi amintesc și acum că era la un 1 Mai și era destul de rece. Practic traseul l-am făcut în condiții de iarnă”, explică Minerva.
Mai mult antrenament
Tânăra alpinistă crede că anumite lucruri trebuie compensate de femeile alpinist cu mult mai multă pregătire. „Bărbații au mai multă forță decât noi și de aceea această lipsă trebuie compensată cu mai mult antrenament. În plus, femeile resimt frigul altfel, chiar şi cu șapte grade mai puțin decât bărbații”, mai spune Minerva Vincze.
Tocmai de aceea, de mai bine de două luni, tânăra se antrenează intens pentru următoarea sa expediție care începe chiar săptămâna viitoare. „Este vorba de vârful Khan Tengri, Stăpânul Spiritelor, 7010 metri. Pe masură ce se apropie plecarea, trebuie să recunosc că şi emoţiile cresc”, mărturisește Minerva. În 2009 a fost prima româncă ce a străbătut traseul Pallavicini-Grossglockner, 3.798 de metri, cel mai înalt vârf al Austriei, traseu făcut în echipă cu prietenul său, Zsolt Torok.
În ceea ce privește pregătirile pentru expediția din acest an, tânăra spune că merge de două ori pe săptămână la sală câte două ore unde face exerciții de forță și cardio și în plus mai face și ture cu bicicleta. „Sunt foarte importante și alimentația, și pregătirea sistemului imunitar. Așa că iau suplimente nutritive și am grijă să mă vitaminizez și mineralizez corespunzător”, explică Minerva Vincze.
Întrebări și răspunsuri?
De ce ți-e cel mai teamă în această expediție?
E un traseu foarte tehnic și vom utiliza mult blocatoarele, un sistem preluat din speologie, pe care eu nu l-am prea utilizat. În plus e important ca acolo să nu te apuce așa-numita „febră a vârfului”, respectiv să cazi în capcana că trebuie să ajungi pe vârf cu orice preț, fără să mai ții cont de nimic.
În 2008 ai fost și în Himalaya. Cum a fost acolo?
Am ajuns atunci la 6.189 de metri altitudine, pe vârful Island Peak. Acum m-am antrenat mai mult decât atunci și vârful Khan Tengri e la peste 7.000 de metri, pentru că întotdeauna vrei mai mult, nu?
Ce-i place:
„Îmi place tot ceea ce ține de natură. Chiar și pozele mele și expozițiile, personale sau de grup, sunt pline de peisaje. Îmi place să mergem cu canoele iarna pe lacul Beliș din Apuseni. Parcă ești în Alaska acolo”, mărturisește Minerva Vincze.
Ce nu-i place:
„Nu îmi place lipsa de respect față de natură pe care o găsești în România, pentru că dincolo nu e nici pe departe așa. Ajungem să căutăm locuri cât mai sălbatice doar ca să nu mai dai de mizerie”, explică Minerva Vincze.