Maria Aiftincăi încondeiază ouă, croieşte costume populare, scrie poezii şi ţese la război
0Maria Aiftincăi are 51 de ani, dar acest lucru nu o împiedică să fie un meşter popular de valoare. Chiar în aceste zile ea participă cu o expoziţie de ouă incondeiate, costume populare şi chiar cu un război de ţesut, la Târgul de Iepuraş de la Galleria Arad.
Maria Aiftincăi locuieşte de ani de zile în localitatea arădeană Vladimirescu, însă s-a născut în comuna Grămeşti, satul Bălineşti (Suceava). De acolo i se trage şi pasiunea pentru încondeiat ouă.
„Am învăţat de la mama şi de la soacra mea să încondeiez ouă. Nu este o muncă uşoară. Folosesc ceară curată de albine şi chisiţa. Aceasta este un instrument de scris (încondeiat) ouă. Se încălzeşte ceara de albine într-un vas metalic pus la o sursă de căldură pentru a menţine ceara în stare lichidă. Se scufundă capătul chişiţei în ceara topită, se scurge puţin şi se începe scrierea oului. Aveţi grijă să ţineţi chişiţa întotdeauna perpendicular pe ou, pentru că numai atunci scrie. Vopsirea se face cu vopsea de ouă ce se foloseşte la rece. După uscare se şterge ceara cu o cârpă încălzită. Eu fac doar modelul naţional sau florar. În general le vopesc în culoare roşie. Ele sunt bine a se vopsi în Joia Mare pentru că ţin mai mult. Aşa mi-a spus mama când eram mică”, spune Maria Aiftincăi.
Pentru ca tradiţia să se ducă mai departe şi în judeţul Arad, Maria va participa, la o acţiune în cartierul Subcetate. Mai exact meşterul popular Maria Aiftincăi îi va învăţa, astăzi, pe copiii de la Liceul de Artă „Sabin Drăgoi” Arad şi nu numai cum se încondeiază ouăle. Acţiunea este organizată de Cabinetului parlamentar al deputatului Claudia Boghicevici şi coordonată de către Dana Ionescu. Evenimentul se desfăţoară între orele 12.00-16.00, la Biserica Ortodoxă din Subcetate (preot Radomir Stoica). De la Liceul de Artă „Sabin Drăgoi” participă 10 copii împreună cu directorul Doina Trandafir. De asemenea, Fundaţia Pro Prietenia a asigurat pachete cu rechizite pentru copiii prezenţi.
Maria Aiftincai este cunoscută la nivel naţional şi înternaţional şi de când a realizat un şnur lung de 10 metri, cu 366 de noduri pe care l-a prezentat la un târg de tradiţii.
Deoarece s-a bucurat de succes, Maria Aiftincăi a decis sa faca unul şi mai mare, de trei kilometri, care să fie cel mai lung din lume.
„Prima data am facut un kilometru, crezând că, doar, doar, vom intra în Cartea Recordurilor. Apoi am făcut doi kilometri. Pe urmă trei kilometri. L-am facut ghem, ca să pot ajunge cu el la Bucureşti”, a spus Maria Aiftincai.
De asemenea, Maria scrie şi poezi populare. Două dintre cărţile cu care a participat la târguri sunt „Lucrul ce se învaţă nu se uită pe viaţă” şi „Mi-e dor de satul meu”.
De asemenea, femeia cântă şi muzică populară, iar pe lângă acest lucru este o gospodină desăvârşită. În aceste zile deşi este ocupată cu expoziţia de la Galleria şi cu învăţatul copiiilor, îşi va face timp să coacă pasca şi cozonacii de Paşte.
Mai puteţi citi: Expoziţie-concurs de încondeiat ouă de Paşti la Galeriile de Artă din Focşani
Expoziţie de obiecte tradiţionale de Paşte, la Consiliul Judeţean