FOTO VIDEO Jurnal de vacanţă. Tabăra de tineret de la Căsoaia, atracţia turiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania „125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă“ vă propune astăzi să vizitaţi un loc speicla din judeţul Arad.

Locul respectiv este scena de desfăşurare a unei serii de activităţi sportive, de agrement şi cultural-artistice, toate mult aşteptate de către public. Vorbim despre Tabăra de Tineret de la Căsoaia (Satul de vacanţă). 

În fiecare vară au loc diverse evenimente, de exemplu, ”Căsoaia Bike Race”, un eveniment dedicat promovării ciclismului în special şi mişcării în general, secţiune a unei serii de concursuri de ciclism ce se desfăşoară în vestul României. De asemenea, are loc şi ”Căsoaia Music Fest”.

Situat la o altitudine de aproximativ 230 metri pe valea Pârâului Araneag, Satul de Vacanţă Casoaia a fost „botezat” astfel chiar de turiştii sosiţi pentru prima data aici, inspiraţi de o casă, care se pare că era cea mai mare din întreaga aşezare şi pe care au denumit-o „căsoaia”.

Satul de vacanţă se află la o distanţă de aproximativ 50 kilometri de Arad. Întregul complex se întinde pe o suprafaţă de patru hectare, fiind alcătuit dintr-un spaţiu de campare şi numeroase căsuţe de vacanţă şi camping, ce le oferă turiştilor condiţii optime de cazare. 

La o distanţă de aproximativ doi kilometri de complexul de vacanţă se mai pot observa galeriile „minelor bătrâne” urme ale vechilor mine de aur şi aramă ce au funcţionat aici până spre sfărşitul secolului al XIX-lea, fiind foarte cunoscut faptul că această zonă are o bogată tradiţie în domeniul mineritului.

Tot aici, în imediata apropiere a taberei se găseşte şi Tabara Internţională de Sculptură Casoaia, situată într-o poiană însorită de la poalele Zărandului, unde pot fi admirate numeroasele lucrari realizate an de an în cadrul ediţiilor organizate aici.

De asemenea, în satul de vacanţă se va construi un Centru de Informare şi Educare în Protecţia Mediului.

Beneficiarul investiţiei este Centrul Cultural Judeţean Arad, care a obţinut finanţarea acestui proiect, respectiv  509.966 euro, prin programul de Cooperare transfrontalieră România – Ungaria, cofinanţarea fiind asigurată de Consiliul Judeţean Arad.

Principalul obiectiv este înfiinţarea unui centru educaţional modern, care să permită desfăşurarea de activităţi de educaţie ecologică, păstrare şi promovare a obiceiurilor şi tradiţiilor locale comune, specifice comunităţilor din împrejurimile Aradului – pentru partenerul român, şi ale oraşului maghiar Mako, partenerul maghiar din proiect.

„Implementarea proiectului Green House ( Casa Verde) şi în special, realizarea Centrului de informare şi educare în protecţia mediului în Tabăra de tineret de la Căsoaia aduce o contribuţie importantă la realizarea uneia dintre obiectivele majore ale administratiei arădene, şi anume dezvoltarea şi promovarea sectorului turistic” a declarat Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

Prin realizarea Centrului de Informare şi Educare în  Protecţia Mediului se va asigura o locaţie modernă, dotată la standarde europene, în care se vor desfaşura activităţi diverse din domeniul educaţiei ecologice şi protecţia mediului, începând de la cursuri şi conferinţe, până la expoziţii tematice şi ateliere de lucru prin intermediul cărora se vor readuce în atenţia publicului ocupaţiile şi meştesugurile tradiţionale practicate în zona, cu accent pe reafirmarea şi confirmarea  caracterului comun al comunităţilor locale din cele două ţari participante la proiect.

Dintre acestea amintim: realizarea unor cursuri de educatie ecologică; înfiinţarea unor trasee pentru drumeţii şi desfaşurarea unor cursuri de tehnici de supravieţuire în natură şi readucerea în atenţia tineretului din cele două ţări a mesteşugurilor ecologice tradiţionale: olăritul, ţesutul la război, împletitul nuielelor, pictură pe lemn, realizarea de îmbracaminte din materiale traditionale.

Centrul de informare şi educare în protecţia mediului va beneficia de o sală de conferinţe cu o capacitate de 150 locuri, bucătarie dotată la cele mai înalte standarde, precum şi facilitati de cazare a participanţilor la evenimentele desfăşurate în incinta centrului. În cadrul proiectului se va asigura respectarea principiului egalităţii de şanse, clădirea nou construită urmând a fi amenajată corespunzator inclusiv pentru facilitarea accesului persoanelor cu dizabilităţi.

Dacă ai fost în locuri inedite de lângă o destinaţie similară din România şi vrei să ne povesteşti din amintirile tale sau vrei să ne sfătuieşti ce să mai vedem în acest loc al României, ne poţi scrie pe bucuresti@adevarul.ro, în secţiunea de comentarii sau pe pagina noastră de Facebook, 125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă.

Vă mai recomandăm

FOTO VIDEO Jurnal de vacanţă. Drumeţie pe Cheile Tişiţei, în „canionul“ Vrancei

Turiştii care vor la sfârşit de săptămână sau în vacanţă să evadeze din agitaţia oraşului au posibilitatea de a petrece clipe de vis, într-un decor extraordinar. Campania „125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă“ vă propune o călătorie în Rezervaţia naturală Cheile Tişiţei.

Jurnal de vacanţă. Gura Portiţei, paradisul dintre mare şi Deltă. Plaja de pe care poţi aduna scoici cu lopata

VACANŢĂ Un sat de pescari, aşa cum era Gura Portiţei în urmă cu peste două decenii, unde lipovenii îşi ridicau colibe acoperite de stuf şi îşi întindeau în apă plasele, a devenit astăzi cel mai exotic loc de pe litoralul românesc

Arad

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite