FOTO Petrecerile l-au făcut să-şi piardă castelul, pe un prinţ care locuia în Pâncota
0La castelele din judeţul Arad odinioară se trăia intens. Se organizau atât petreceri, cât şi vânători şi degustări de vinuri.
Vorbim despre castelul Dietrich-Sukowski unde astăzi se află sediul primăriei din oraşul arădean Pâncota şi despre Castelul Mocioni din Bulci care a fost transformat în sanatoriu.
La Castelul de la Pâncota, acoperişul este realizat din solzi de ţiglă smălţuită în diferite culori, care prin felul cum sunt aşezaţi formează motive geometrice multicolore. Însă interesantă este istoria castelului devenit Primărie.
În secolul al XIX-lea, acesta era considerat drept cel mai reprezentativ edificiu în stil baroc din zonă. Casa Imperială von Habsburg şi-a vândut din proprietăţi, iar domeniul Pâncota, care a cuprins mai multe localităţi, a fost cumpărat în anul 1822 de către baronul Jozef Dietrich. Acesta, un nobil neamţ, a construit chiar în centrul localităţii un castel.
Piatra din temelie a fost adusă, spune legenda, din ruinele mănăstirii benedictine, situată în apropiere. Construcţia a fost finalizată în anul 1840, iar castelul de la Pâncota a devenit cel mai frumos din comitatul Aradului.
Avea două corpuri secundare, legate între ele printr-un corp principal. Atracţia castelului a fost, încă de atunci, acoperişul, păstrat în proporţie însemnată până în prezent. În faţa clădirii, a fost creat un parc deosebit, cu plante aduse din diverse ţări, inclusiv din afara Imperiului. Baronul a efectuat o vizită în SUA şi s-a întors în 1835 cu patru arbori Sequoia, pe care i-a sădit pe domeniul său de la Măderat. În Castelul de la Pâncota a concertat marele muzician Franz Liszt şi a degustat vinuri celebrul scriitor maghiar Jokai Mor.
După moartea baronului Dietrich, castelul a rămas fiicei sale, căsătorită cu prinţul polonez Sukowski. Soţia prinţului a murit la scurt timp şi el s-a recăsătorit cu o actriţă de la Budapesta. În castel au început petrecerile, iar prinţul a fost nevoit să-şi vândă o parte din moşie pentru a le finanţa. Un document scris în limba maghiară povesteşte despre prinţul Sukowski, care a dat în patima băuturii şi a jocurilor de noroc. În arhive se găseşte scris:
„S-a îmbolnăvit şi a fost internat în diverse spitale din Arad, Budapesta sau Viena. Dator la cămătari, el şi-a pierdut aproape toată averea. Actriţa, soţia prinţului, a renunţat în anul 1920 la castel în contul datoriilor. Acesta a fost preluat cu ceea ce a mai rămas din moşia de la Pâncota de negustori evrei care le-au administrat printr-o societate anonimă”.
După al doilea război mondial, castelul a fost naţionalizat şi a intrat în proprietatea statului. A fost renovat în 1967-1968 şi a devenit sediul Primăriei Pâncota, destinaţie pe care o are şi în prezent.
Partide de vânătoare la Bulci cu regele Carol al II-lea
Castelul Mocioni din Bulci, judeţul Arad, se află în apropierea localităţii, lângă râul Mureş. A fost construit în prima jumătate a secolului al XIX-lea, primind forma actuală în jurul anului 1860. Castelul a fost ridicat de baronul Fechtig-Fechtenberg şi a intrat în posesia familiei Mocioni în anul 1858. Edificiul este înconjurat de un parc imens.
Pe două din faţadele clădirii se află terase care cuprind blazoanele familiei Mocioni, sculptate în relief. Corpul central dispune de o sală de arme, cu un splendid şemineu. În timpul ultimilor proprietari Antoniu Mocioni şi fiul său adoptiv Ionel Mocioni-Stârcea, castelul a fost des vizitat de regele Carol al II-lea, cu prilejul unor partide de vânătoare. În prezent aici funcţionează un sanatoriu.
După anul 1940, au fost amenajate în castel camere speciale pentru regina-mamă Elena şi regele Mihai I, care, în anul 1943, prin intermediul lui Ionel Mocioni-Stârgea, achiziţionează castelul contelui Huniady de la Săvârşin, aflat în proprietatea domeniilor Mocioneştilor.
Cunoscuta familie Mocioni din Banat a deţinut mai multe proprietăţi impresionante în Banat, a doua ca marime fiind Castelul Mocioni din Bulci, comuna Bata, la cativa kilometri de Căpâlnaş.