Fluviu de motorină scursă din vagoanele-cisternă răsturnate. Cine este tras la răspundere

0
Publicat:

Peste 25.000 de litri de motorină s-au scurs pe domeniul public, la Arad, după ce două cisterne s-au răsturnat, marți, 14 noiembrie 2023, iar alte câteva au deraiat.

Vagoanele pline cu motorină s-au răsturnat FOTO ISU
Vagoanele pline cu motorină s-au răsturnat FOTO ISU

Incidentul s-a petrecut la viaductul din Aradul Nou și s-a încheiat și cu poluarea accidentală a câmpului din vecinătate.

Garda Națională de Mediu prin Comisariatul Județean Arad s-a autosesizat în această speță și va depune sesizare penală, întrucât poluarea accidentală, conform legislației, este considerată infracțiune.

Operatorul privat al trenului – S.C. Grup Feroviar Marfă – a fost invitat la sediul Gărzii de Mediu pentru încheierea actului de control, urmând ca instituţia abilitată să depună sesizarea penală conform articolului 98 din OUG 195/2005 privind protecţia mediului.

Pompierii din cadrul Detașamentului Arad au intervenit marți, 14 noiembrie 2023, timp de mai multe ore, pentru asigurarea zonei și prevenirea izbucnirii unui incendiu. De asemenea, pe lângă traficul feroviar blocat, și circulația rutieră a fost oprită mai bine de două ore.

Garnitură de 26 de vagoane, afectată

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a informat că trenul avea în compunere 26 de vagoane și venea de la Drobeta Turnu Severin: „La ieșire din stația Aradu Nou, 2 vagoane din compunerea trenului privat de marfă au deraiat, iar alte 2 s-au răsturnat. Garnitura privată are în compunere 26 de vagoane încărcate și circula în relația Drobeta Turnu Severin – Arad. Reprezentanții SRCF Timișoara analizează, în colaborare cu operatorul național de transport feroviar de călatori, variantele posibile pentru a asigura continuitate în circulaţia trenurilor de călători care erau programate să tranziteze zona respectivă. De asemenea, facem precizarea că personalul feroviar al SRCF Timișoara va acorda sprijin tehnic operatorului privat de marfă în procesul de repunere pe șină a vagoanelor deraiate si răsturnate, astfel încât zona Aradu Nou – Arad să fie redeschisă în condiții de siguranță.”

Încă de marți, CFR a anunțat că de comun acord cu operatorii de transport feroviar de călători (CFR Călători, Regio Călători, Astra Trans Carpatic și InterRegional Călători) va asigura transbordarea pasagerilor din trenurile de călători care tranzitează stația CF Aradul Nou, pe relația ȘAGU – ARAD.

În cursul zilei de miercuri, 15 noiembrie 2023, vagoanele deraiate au fost puse pe linii cu ajutorul pernelor pneumatice.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite