Festivalul Underground revine după 12 ani de pauză. Workshopul de actorie va fi condus de Florin Piersic Jr.

0
Publicat:

Festivalul Underground revine la Arad, după o pauză de 12 ani, cu ediția a XIV-a. Acesta se va desfășura pe parcursul a zece zile (31 mai – 9 iunie) și va cuprinde și opt workshopuri.

O parte dntre cei prezenți la festival FOTO aradevents.ro
O parte dntre cei prezenți la festival FOTO aradevents.ro

Vor fi spectacole de teatru și dans, precum și filme independente și ateliere de arte vizuale, în locații inedite din oraș. 

Organizatorul evenimentului, Ovidiu Balint, managerul Hub-ului cultural mARTA) a oferit detalii despre workshopurile pregătite, 8 la număr, la care doritorii se pot înscrie până în data de 30 aprilie.

Festivalul a fost înfiinţat în 2003 chiar de Ovidiu Balint, care pe atunci era director al Casei de Cultură a Municipiului Arad.

Ovidiu Balint, organizatorul festivalului FOTO Organizatori
Ovidiu Balint, organizatorul festivalului FOTO Organizatori

 „Workshopurile acoperă toată gama de domenii artistice care fac parte din realizarea unui spectacol. Vor fi workshopuri de actorie, de muzică, de coregrafie, de film, de cronică de teatru şi de film, de fotografie artistică, de sunet. Toate se găsesc pe site-ul festivalului – www.undergroundfestival.ro. Tot aici e şi categoria de film independent, pentru că festivalul e şi de teatru şi de film. La secţiunea de film se fac înscrieri până la 30 aprilie. Poate să participe oricine, nu trebuie să fie neapărat profesionişti, pot să fie şi filmări făcute pe telefon… Suntem deschişi la orice categorie de film – de scurt metraj, de lung metraj. Regulamentul e pe site-ul festivalului”, a declarat Ovidiu Balint.

Care sunt Workshop-urile

Workshopul de actorie va fi condus de Florin Piersic Jr. Este singurul workshop care se adresează strict profesioniştilor. Vor fi 11 actori – 6 băieţi şi 5 fete.  Workshopul se va încheia cu un spectacol care va fi producţia HUB Cultural mARTA şi cu care probabil vom participa la alte festivaluri. 

Atelier de Teatru Forum se adresează adolescenților. Este o formă de teatru aplicat care ţine şi de educarea adolescenţilor prin intermediul teatrului. Workshopul este susţinut de dr. Anca Doczi Luchian care şi-a dat doctoratul la Londra în acest domeniu. 

Workshopul de coregrafie se numeşte „Corpul amprentă” şi se adresează tuturor celor interesați să exploreze corpul ca instrument de creație și interpretare artistică. Atelierul e coordonat de Andreea Duţă.

We’re în this, together este coordonat, în ansamblu, de regizorul Dan Vasile. Workshopul îşi propune să pună laolaltă poveştile fiecăruia dintre perfomerii care vor partcipa la el.

Workshopul despre cronica de spectacol sau de film se numeşte „Între reclamă şi protecţia consumatorului” şi este coordonat de cunoscutul critic de teatru şi dramaturg Victor Scoradeț, care e şi unul dintre cei mai importanţi traducători din germană în română şi invers. Workshopul își propune să dezbată atât condiția criticii de teatru, cât și pericolele, nu puține, care îi pândesc pe cei ce o practică.

Worksopul „Arad. Platou de cinema” este un workshop foarte interesant care va fi coordonat de regizorul Carmen Lidia Vidu care, printre altele, este şi arădeancă de origine şi este unul dintre cei mai importanţi regizori ai momentului. Se vor realiza două workshopuri: unul care va realiza un film documentar despre Arad şi cel de al doilea care va realiza un film artistic despre Arad. Vor fi doi regizori. Aradul se va alege, practic, cu două filme care vor promova oraşul.

Workshopul „Fotografie alternativă” e coordonat de Mario Ianculescu, student la Facultatea de Arte Plastice, secția Fotografie și Imagine dinamică.

Workshopul Soundtrack va pune în discuţie elemente de bază în compoziţia sau ilustraţia muzicală a proiectelor de teatru, film sau televiziune. Coordonator va fi Gabriel N. Basarabescu.

Vedete celebre 

De asemenea,  Festivalul Underground se va bucura de participarea a două vedete de talie mondiale: Marcel Iureş şi Maia Morgenstern.

Totodată vor fi participări din toate oraşele importante ale ţării, dar şi din afara României – Anglia, Spania, Belgia, Ungaria şi Franţa.

Manifestările se vor desfășura în Flex, Teatrul de Marionete, fostul mall Galleria și Expo. Prețul unui bilet nu a fost încă stabilit de către organizatori.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite