Fascinația regelui Charles al III-lea pentru România și recuperarea trecutului cavaleresc. Detalii oferite de un istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Istoricul arădean Antoniu Martin vorbește pentru Adevărul despre vizita regelui Charles al III-lea în România, preconizată a avea loc în 2 iunie. Vizita va reprezenta un excepțional prilej de promovare internațională a României.

Regele Charles este așteptat în România FOTO arhivă Adevărul
Regele Charles este așteptat în România FOTO arhivă Adevărul

Se cunoaște că suveranul britanic deține de ani buni și o reședință privată în România, la Viscri, în Transilvania. Dar de unde au pornit atracția și interesul prințului Charles pentru Transilvania ? Dincolo de pitorescul peisajelor și atmosfera idilică, mai există ceva care a generat atracția pentru zonă.

„Cei care au studiat istoria ordinelor cavalerești medievale susțin că Transilvania a reprezentat un veritabil creuzet în care s-au cristalizat mai multe ordine cavalerești și organizații inițiatice. După decapitarea oficială a Ordinului Templier, în 1314, prin arderea pe rug a Marelui Maestru Jaques De Molay, o parte dintre membrii acestei cavalerii s-au refugiat în Ungaria și Transilvania, din fața persecuțiilor papale”, spune istoricul.

Potrivit acestuia, Estul Europei era o regiune unde Inchiziția nu a ajuns. Transilvania a oferit cadrul favorabil pentru continuitatea Ordinului Templier prin intermediul unui ordin apărut în 1408 sub regele Ungariei Sigismund de Luxemburg – Ordinul Dragonului.

„Dacă studiem documentul de constituire al acestui ordin, ne dăm seama că dincolo de aspectele specifice timpului, cavaleria conținea și un substrat mult mai profund, ezoteric, probabil moștenit de la templieri. Cu siguranță, așa se explică existența unui „cerc interior” în Ordinul Dragonului, format din persoane inițiate. Se cunoaște astăzi că ordinul respectiv a stat la baza unor evoluții particulare care au avut loc în Transilvania, dacă ar fi să ne referim doar la mișcarea rozacruciană – „crucea cu trandafir” – care a cunoscut o dezvoltare semnificativă aici în secolele XVI-XVII”, afirmă profesorul.

Au făcut parte din Ordinul Dragonului

Datorită unor cercetări recente cunoaștem că majoritatea familiilor nobiliare din Transilvania au făcut parte din Ordinul Dragonului, cele mai cunoscute fiind Bethlen, Huniade și Rakoczi.

Istoricii au stabilit filiația între Francisc Rakoczi al II-lea, principe al Transilvaniei și baronesa Emma Orczy, cea care în secolul al XIX-lea a redeșteptat în sânul aristocrației și familiei regale britanice fascinația față de această confrerie medievală. Putem așadar interpreta vizitele prințului și respectiv regelui Charles al III-lea în Transilvania ca o încercare de a redescoperi o regiune a României în care a apărut și s-a dezvoltat o viziune particulară despre lume și condiția umană.  

Istoricul arădean Antoniu Martin FOTO arhivă personală
Istoricul arădean Antoniu Martin FOTO arhivă personală
Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite