Cizmarul care pune flecuri pe Facebook
0Un pantofar din Arad încearcă să se reinventeze, în condiţiile în care meseria lui se numără printre cele pe cale de dispariţie. Ştefan Filipaş (39 de ani), cunoscut de arădeni sub numele de Ştefy Pantofarul, şi-a făcut pagină de Facebook şi în acest fel reuşeşte să comunice mult mai bine cu toţi clienţii lui.
Zilnic, bărbatul postează fotografii cu pantofii, înainte şi după ce îi repară. De asemenea, el le stă la dispoziţie, online, tuturor celor care vor să îi pună întrebări în legătură cu pantofii care li se potrivesc sau celor care îi cer sfatul privind întreţinerea încălţămintei.
Pasiunea lui Ştefan pentru pantofi s-a transformat în meserie în urmă cu peste 20 de ani, când a absolvit ultima promoţie a Uniunii Naţionale a Cooperaţiei Meşteşugăreşti (UCECOM) Arad. De atunci, îşi câştigă traiul din repararea pantofilor. Utilizarea Facebook-ului pentru promovare nu este nici pe departe prima încercare a cizmarului de a fi în pas cu tehnologia şi cu vremurile. Din contră, cel mai tânăr pantofar din Arad a început iniţial cu un carneţel în care îşi nota numele clienţilor şi datele de contact, dupăcare a continuat să ţină legătura cu ei prin e-mail şi prin Yahoo Messenger.
Sfaturi de specialitate
„Iubesc ceea ce fac. Dacă nu îmi plăcea, renunţam de mult timp la meserie. Am văzut că pe Facebook oamenii promovează ceea ce fac. Aşa mi-a venit şi mie ideea“, explică Ştefy Pantofarul.
Bărbatul le oferă sfaturi de specialitate tuturor celor care îi cer ajutorul. Principala recomandare este legată de preţul pantofilor: încălţămintea ieftină nu este neapărat şi de calitate.
„Suntem prea săraci să ne cumpărăm încălţăminte ieftină. Pantofii ieftini se uzează repede şi, de asemenea, se repară şi mai greu. De aceea prefer ca omul să vină mai rar la mine, dar cu încălţăminte de calitate. Normal că nu îi refuz pe nimeni, doar că pe unii oameni îi costă reparatul mai mult decât preţul pantofilor“, spune arădeanul.
Ştefan Filipaş este singurul cizmar din ţară care a avut programul „Rabla pentru încălţăminte“. Metoda era simplă: oamenii duceau pantofii vechi şi plăteau doar jumătate din preţul celor noi, fabricaţi tot de arădean. Ştefan Filipaş spune că ideea i-a venit în momentul în care a văzut că tot mai puţini oameni au bani să-şi cumpere o pereche de pantofi. Încălţămintea veche afost reparată şi donată săracilor. Visul lui Ştefy este să facă o şcoală de cizmari.
„Este foarte important să ai o meserie. Majoritatea tinerilor din ziua de azi merg la facultăţi şi apoi ajung şomeri. Cred că trebuie ajutaţi micii meseriaşi“, încheie Ştefan Filipaş.