CET Arad a fost vândut unei companii elvețiene, deși are datorii de peste 20 milioane de lei

0
Publicat:

CET Arad a fost vândut unei companii elvețiene, deși există datorii de peste 20 milioane de lei. Este vorba despre AOT Energy, o firmă din Elveția, prezentă pe piața din România.

CET Arad a fost vândut FOTO Claudia Untaru
CET Arad a fost vândut FOTO Claudia Untaru

Datorii pe care centrala mică de deține, respectiv CET Hidrocarburi, față de cea mare. Legătura dintre CET Arad și cumpărătorul AOT Energy nu este una necunoscută, având în vedere că în 2020 au semnat un contract de facilitate de finanțare de achiziție de gaze naturale, a cărui valoare se ridică la 8 milioane de euro.

De asemenea, tot atunci CET Arad și AOT Energy au semnat și un contract de ipotecă imobiliară pe creanțe, iar în anul 2021 a fost anunțat un proiect energetic mixt la Arad, referindu-se la construirea unei instalații de producție de hidrogen de 3 MW și a unui parc fotovoltaic de 45 MW.

Planul urma să fie dezvoltat pe un teren de 69 hectare. Suprafața respectivă a fost preluată de către furnizorul de gaze C-Gaz & Energy Distribuție. Prețul de vânzare a fost de 3,37 milioane de lei.

Datorii dezbătute în instanță 

În momentul de față datoriile pe care cele două CET-uri le au una față de alta sunt dezbătute în instanță.

Conform Special Arad, CET Arad SA solicită circa 27 milioane de lei de la CET Hidrocarburi pentru a acoperi datoriile plus penalizările pentru neplata lor, însă CET Hidrocarburi susține că are doar 23 milioane de lei, întrucât nu se pune problema unor penalizări.

Pe de altă parte, CET Hidrocarburi e în instanță cu CET Arad SA, acuzând centrala mare că nu și-a onorat serviciile în anul 2019, potrivit directorului general CET Hidrocarburi., Victor Ciulean.

Reprezentanții Primăriei Arad nu au un punct de vedere privind această vânzare, deoarece colaborarea lor cu CET va merge mai departe.

Însă în vara anului trecut, primarul Călin Bibarț declara: „Vânzarea ar clarifica lucrurile din punct de vedere juridic şi financiar, am şti cine e partenerul de discuţie şi de dialog. Mai departe… depinde cine ia şi ce intenţii are. Dar, indiferent că se clarifică sau nu se clarifică, noi nu stăm după ei, nu vrem să rămânem la mâna lor: continuăm retehnologizarea la CET Hidrocarburi care e 100% al nostru, ca să avem o siguranţă.”

Amintim că în sezonul rece 2021-2022, termoficarea arădenilor nu a depins de CET-ul „mare”, fiind asigurată de CET-ul „mic” (CET Hidrocarburi). 

În urmă cu doi ani, compania elvețiană AOT Energy ăși arăta intenția să construiască în România un solar fotovoltaic de 45 MW cu o instalație de hidrogen de 3 MW în Arat.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite