Municipiul Arad, din nou, în pericol să rămână fără căldura de la CET

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CET Arad trebuie să plătească gazul în avans
CET Arad trebuie să plătească gazul în avans

Municipiul Arad ar putea rămâne de duminică dimineaţă fără căldura furnizată de către CET Arad, susţine un comunicat de presă al Prefecturii Arad emis vineri, iar Primăria Arad acuză că există o formă de şantaj la adresa CET.

Semnalul de alarmă apare într-un comunicat de presă pe care Prefectura Arad l-a emis vineri, după ce a avut loc şedinţa Comisiei de dialog social. Şedinţa a fost convocată de către prefectul judeţului Arad, Florentina Horgea, la cererea liderului de sindicatului de la CET, Doru Lebădă.

În comunicatul prefecturii se arată că cetăţenii municipiului sunt "puşi în situaţia de a nu mai avea încălzire în locuinţe, începând cu ora 06:00 a zilei de duminică, 11.02.2018". Conform sindicaliştilor, "S.C. CET Arad S.A. se află într-o situaţie critică", după ce compania de gaze C-Gaz Energie nu va mai furniza gaze în lipsa plăţii în avans a sumei de 8,5 milioane lei. 

La finalul dezbaterii, Prefectura Arad a făcut demersuri în vederea informării ministerelor de resort din cadrul Guvernului României cu privire la situaţia creată. În comunicatul Prefecturii se mai arată că "soluţia imediată a continuării furnizării de agent termic către populaţie este achitarea, de către Primăria Municipiului Arad, a sumei restante de 8.5 milioane de lei, către furnizorul C-Gaz Energie".

Pe de altă parte, Primăria Municipiului Arad a anunţat, tot vineri, că "reprezentanţii Ministerului Energiei, ai Primăriei Municipiului Arad, ai CET Arad şi ai Romgaz se vor reuni marţi, 13 februarie 2018, ora 10.00 la sediul ministerului în încercarea de a găsi o soluţie la problema furnizorului de agent termic din Arad care a fost somat de compania C- Gaz să plătească în avans pentru consumul de gaze".

“Întrezărim în această solicitare de plătă în avans o formă de şantaj faţă de CET. Dincolo de acest aspect, întrebarea e: cine plăteşte? Primăria, nu poate, cetăţenii, nu!”, este de părere primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

Edilul îşi pune toate speranţele în întâlnirea de săptămâna viitoare, cu toate că a descoperit cu stupoare că nici prefectul judeţului Arad, Florentina Horgea, nici o parte din parlamentarii arădeni nu ştiau de ea.

“Aceasta denotă lipsa de interes pentru problemele Aradului. Din păcate nu este pentru prima dată. De ani de zile plătim din bugetul nostru obligaţiile Guvernului României faţă de Arad. E de ajuns să ne amintim de Guvernul condus de Victor Ponta care în 2013 şi 2014 nu a dat niciun leu Aradului, acelaşi Guvern care la Timişoara, în 2014, dădea 62 de milioane de lei, iar Aradului 7,7 milioane, un Guvern care în 2015 acorda bani pentru opt centrale în ţară şi la Arad nu dădea niciun leu. În 2016, Guvernul Cioloş acorda CET-ului 16 milioane, iar anul trecut Guvernul Tudose, 5 milioane. Consider că este o mare nedreptate să plătim în continuare din buzunarul arădenilor obligaţiile Guvernului. Este nevoie de mai multă implicare din partea tuturor şi cu atât mai mult din partea parlamentarilor arădeni şi a reprezentantului Guvernului în teritoriu. “

Primarul muncipiului Arad, Gheorghe Falcă îi invită la întâlnirea de la minister atât pe parlamentarii arădeni cât şi pe prefectul judeţului, subliniind importanţa unei reprezentări serioase a Aradului la acestă reuniune. 

“Este responsabilitatea noastră a tuturor de a face presiuni la Guvern pentru respectarea obligaţiilor acestuia faţă de Arad”, a punctat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

Municipiul Arad a mai fost şi lunile trecute în pericol de a rămâne fără căldură de la CET, însă municipalitatea a plătit în cele din urmă factura pentru gaze. Primăria a alocat de mai multe ori sume mari către CET Arad din bugetul local şi se plânge că Aradul nu primeşte ajutor financiar de la Guvern, aşa cum primesc alte oraşe.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite