Cele mai comune 9 idei preconcepute despre terapia la psiholog. „Aţi încerca să vă reparaţi maşina singuri, chiar dacă nu aveţi niciun fel de pregătire?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un psiholog arădean afirmă că sănătatea mintală este la fel de importantă ca şi sănătatea fizică. Ana Maria Rotaru spune că oamenii pot fi descurajaţi să se adreseze profesioniştilor din cauza concepţiilor greşite şi a stigmatelor care există în jurul terapiei şi a sănătăţii mintale.

Aceasta ne spune următoarele: „Gândiţi-vă la terapie în acest fel: vă conduceţi maşina şi dintr-o dată începeţi să auziţi un zgomot. La început, ignoraţi zgomotul şi speraţi că acesta va dispărea. Cu toate acestea, în timp, zgomotul începe să se înrăutăţească şi în curând vă daţi seama că trebuie să luaţi măsuri pentru a repara maşina. Aţi încerca să vă reparaţi maşina singur, chiar dacă nu aveţi niciun fel de pregătire ca mecanic sau te-ai duce la un mecanic cu anii de experienţă în repararea maşinilor şi i-ai cere să repare maşina? Cei mai mulţi dintre noi ar duce maşina la mecanic, ne va repara maşina şi ne vom continua viaţa noastră. De ce să avem încredere într-un mecanic cu maşina noastră, un instalator cu problemele noastre legate de instalaţii sanitare, un fizioterapeut când spatele este rănit sau un doctor când suntem bolnavi fizic; dar avem un moment atât de dificil de a ne încredinţa unui terapeut cu gândurile şi sentimentele noastre?

Mai mult, de ce, dacă mergem la un mecanic, instalator sau fizioterapeut (doar pentru a numi câteva), suntem fericiţi să le spunem prietenilor şi familiei despre experienţele noastre, dar dacă mergem la un terapeut, este văzut ceva de a păstra linişte, şi nu împărtăşiţi cu alţii?
De ce evităm să căutăm ajutor profesional atunci când vine vorba de sănătatea mintală?

Sănătatea mintală este la fel de importantă ca şi sănătatea fizică. Toată lumea, la un moment dat în viaţa lor, se va lupta cu sănătatea mintală. 1 din 5 persoane va fi diagnosticată cu o boală psihică la un moment dat în viaţa lor. Din păcate, oamenii pot fi descurajaţi să se adreseze profesioniştilor din cauza concepţiilor greşite şi a stigmatelor care există în jurul terapiei şi a sănătăţii mintale. Acest lucru este atât de dăunător, că ajungând la sprijin este cel mai bun lucru pe care îl puteţi face singur! Nu sunteţi singuri în luptele voastre”.

image

Psihologul arădean spune că odată ce discutăm că aceste mituri există, le luăm puterea. „Putem lupta împotriva stigmatizării sănătăţii mintale şi ne sprijinim reciproc prin redresare şi creştere. Iată 9 mituri comune despre terapie pe care le vom dezvălui”:

MITUL 1: Mergând la terapie înseamnă că sunt "slab" sau "nebun".‬
‪Uneori, simţim că trebuie să putem face lucrurile pe cont propriu. Recunoaşterea că ai nevoie de ajutor nu este întotdeauna uşoară, dar este mult mai benefică bunăstării tale. Contrar a ceea ce spune stigmatizarea, atingerea ajutorului este un act de putere, nu de slăbiciune!‬
‪Căutând ajutor, spui că te preţuieşti pe tine însuţi, pe familia ta şi pe viaţa ta şi vrei să faci schimbări pozitive în viaţa ta. Terapia vă poate ajuta în acest proces şi vă poate ajuta în dezvoltarea personală.‬

‪MITUL 2: Toate terapiile mă vor face să vorbesc despre copilăria mea.‬
‪Acesta este un mit mare, adesea portretizat de mass-media. Filme şi televiziune în special!‬
‪În timp ce terapia poate implica vorbitul despre copilărie, acest lucru nu este punctul central al tuturor sesiunilor de terapie! O mare parte din ceea ce discutăm este prezentul şi viitoarele lupte. De multe ori, experienţele anterioare pot fi importante în înţelegerea gândurilor şi sentimentelor dvs., dar se concentrează, de obicei, asupra modului în care puteţi utiliza această cunoaştere în viaţa voastră, care avansează!‬

‪MITUL 3: Luptele mele nu sunt suficient de serioase pentru terapie.‬
‪Mulţi oameni cred că trebuie să aveţi probleme profunde şi serioase pentru a beneficia de terapie ... ceea ce nu este adevărat! Aceasta este o mare concepţie greşită care este dăunătoare, deoarece ar putea face pe cineva să nu caute ajutorul de care au nevoie.‬
‪Terapia vă poate ajuta prin orice fel de luptă, indiferent cât de mare sau mică. Fiecare problemă este valabilă şi demnă de sprijin, şi nu trebuie să le rezolvaţi singuri!‬

MITUL 4: Terapia este inutilă atunci când poţi vorbi cu prietenii.‬
‪Acest punct este atât de important! Prietenii buni sunt minunaţi, şi cu siguranţă vă pot sprijini în multe domenii ale vieţii voastre. Prietenia lor poate fi de ajutor în a trece prin momente dificile!‬
‪Cu toate acestea, trebuie să ne amintim că prietenii nu ar trebui să fie pusi în rolul unui terapeut. Nu numai că prietenii tăi nu sunt instruiţi sau capabili de a fi acest sprijin pentru tine, plasându-i în această poziţie pot pune o presiune asupra relaţiei tale.‬
‪Aceste aşteptări pot fi mai dăunătoare decât bune, astfel încât, pentru a vă proteja pe tine, prietenul tău şi relaţiile tale, este important să menţii această limită. Puteţi face acest lucru solicitând ajutorul unui profesionist instruit care vă poate ajuta în această calitate!‬

MITUL 5: Terapia nu merită banii.
Banii sunt un factor important pe care mulţi oameni îl vor lua în considerare atunci când solicită ajutor profesional. Cu toate acestea, atunci când vine vorba de terapie, există o concepţie greşită că costul terapiei depăşeşte beneficiile.
O modalitate de a vă uita la acest lucru este să vă concentraţi asupra impactului pe care îl are sănătatea mintală asupra dvs. şi a diferitelor zone din viaţa voastră. Are impact asupra fericirii tale? Relaţiile? Muncă? Terapia vă poate ajuta să vă îmbunătăţiţi fiecare zonă din viaţa dvs. şi când vă gândiţi la ceea ce vă vor însemna aceste lucruri, veţi începe să vedeţi valoarea în terapie.

MITUL 6: Dacă încep terapia, nu se va termina niciodată.
Terapia este adesea privită ca ceva ce trebuie făcut îndelungat, poate chiar nu se va termina niciodată. Când, de fapt, terapia nu are nici o limită! Durata şi frecvenţa sesiunilor depind în întregime de persoana, de luptele şi de obiectivele pe care le are.
Puteţi avea nevoie doar de două sau trei sesiuni şi puteţi aplica instrumentele pe care le-aţi învăţat singuri. Sau poate că este mai benefic să iei sesiuni pe o perioadă mai lungă de timp pentru a ţine pasul cu luptele tale. Indiferent ce alegeţi, terapia este o utilizare productivă a timpului!

MITUL 7: Terapia a fost reprezentată incorect ca frivolă.
Terapeuţii sunt adesea descrişi ca fiind inferiori celorlalţi profesionişti din domeniul sănătăţii, care au contribuit la stigmatizarea faptului că terapia este doar un jargon de prostii, cu puţin sau deloc acurateţe sau valabilitate.
Terapia utilizează cercetări bazate pe dovezi pentru a vă oferi informaţii utile! Strategiile şi instrumentele pe care terapeuţii calificaţi le împărtăşesc cu dvs. sunt dovedite a funcţiona deoarece se bazează pe studii care au analizat impactul terapiei asupra a sute sau chiar mii de oameni.

MITUL 8: Terapeuţii pot ajuta doar dacă au avut aceleaşi experienţe.
Ca oameni, vrem să fim înţeleşi. Tindem să credem că această înţelegere provine din trăirea aceloraşi situaţii şi lupte. Şi în timp ce acest lucru este adevărat, înţelegerea poate veni şi din schimbul de experienţe!
Terapeuţii pot obţine o înţelegere a situaţiei dvs., deoarece ei s-ar fi confruntat cu lupta într-un context diferit fie prin ele însele, fie prin pregătirea şi experienţele lor clinice. Terapeuţii au educaţia şi experienţa de a vă empatiza şi susţine în mod corespunzător.

MITUL 9: Medicaţia este mai eficientă decât terapia.
Există o concepţie greşită că medicamentele prescrise de la un medic sunt mai utile şi mai benefice decât participarea la terapie cu un profesionist de sănătate mintală. Acest lucru poate determina oamenii să creadă că medicamentul este singura soluţie pentru aceştia, ceea ce este deosebit de dăunător, deoarece cercetările arată că rezultatele cele mai pozitive apar la persoanele care au o combinaţie atât a medicaţiei adecvate, cât şi a terapiei.
Deşi medicamentele pot fi eficiente pentru tratarea bolilor psihice, acestea nu ar trebui văzute ca singura opţiune. Trebuie să găsiţi un echilibru între cele mai potrivite pentru dvs. Terapia singura sau în asociere cu medicamente poate fi benefică în a vă ajuta să vă luptaţi cu sănătatea mintală. Discutaţi cu medicul psihiatru despre acest lucru pentru a afla ce ar fi cel mai bine pentru dvs.!
„Multe mituri şi concepţii greşite există în ceea ce priveşte sănătatea mintală şi utilizarea terapiei. Acestea pot fi dăunătoare persoanelor care se luptă cu sănătatea lor mintală şi le pot descuraja să nu caute ajutorul de care au nevoie”, încheie Ana Maria Rotaru.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite