„Arădeanca“, prima fabrică de jucării din România. Nadia Comăneci, Oana Zăvoranu şi Cleopatra Stratan, printre vedetele care şi-au făcut aici păpuşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La fabrică au fost produse mai multe modele de păpuşi FOTO arhivă
La fabrică au fost produse mai multe modele de păpuşi FOTO arhivă

Arădeanca a fost prima fabrică de jucării din România, fiind înfiinţată în anul 1949, adică acum mai bine de 66 de ani. La început, firma producea păpuşi, medalii, insigne şi cupe sportive în ateliere micuţe. Cu timpul, a ajuns să producă şi păpuşi ale unor vedete. În 2013, fabrica a intrat în faliment. În prezent, papuşile sunt produse în continuare, dar sub umbrela unei alte firme.

Până la Revoluţie, Arădeanca avea aproape toată producţia destinată exportului, atât în ţări socialiste, cât şi capitaliste. Păpuşile „Nadia Comăneci" au fost în topul vânzărilor, alături de cele tip „Bebe". După Revoluţie, Arădeanca şi-a pierdut încet pieţele de desfacere.

Fabrica de păpuşi Arădeanca a produs păpuşi unicat, dar şi păpuşi care reprezentau diverse VIP-uri: Oana Zăvoranu, Andreea Răducan şi Cleopatra Stratan.

Cu 39 de ani în urmă, la puţin timp după încheierea Jocurilor Olimpice de la Montreal, unde Nadia Comăneci obţinea prima notă maximă din istoria olimpismului, fabrica de păpuşi „Arădeanca” primea undă verde din partea sistemului comunist pentru a realiza o păpuşă care să poarte numele generic „Nadia”. Scoasă la vânzare atât în ţară, cât şi în străinătate, micuţa păpuşă echipată în trening de culoare albă, pe care stătea scris numele României, a adus bani frumoşi la bugetul de stat. 

În anul 2010 Fabrica Arădeanca  a scos o ediţie limitată a păpuşii Nadia. Noua jucărie a purtat medalia câştigată la Montreal, în 1976. 

image

La începutul anului 1999, când fabrica avea peste 50 de ani de activitate, la Arădeanca se fabrica o gamă variată de produse, care cuprindea: jucării, articole de uz casnic, articole sport, articole tehnico-sanitare, manechine.  Calitatea produselor sale a fost recunoscută atât pe piaţa internă de desfacere, cât şi pe cea externă, fiind certificată de premiile obţinute ca urmare a participarii la numeroase târguri interne şi internaţionale.

După anul 2000, fabrica a ajuns într-un con de umbră. În anul 2004, după ani de pierderi, fabrica a fost pe profit. Apoi a venit ciza şi s-a dus din nou în jos.

În anul 2014 celebrele păpuşi Arădeanca au continuat să fie prezente pe rafturile marilor lanţuri de hipermarketuri, la un an după ce Arădeanca SA, societatea care le producea, a intrat în faliment. Producţia se face acum sub umbrela SC Păpuşi Arădeanca SRL şi este condusă de două persoane: Octavian Fânaţă şi Dana Neacşiu. Cei doi sunt foşti preşedinţi ai Consiliului de Administraţie ai defunctei Arădeanca SA

Păpuşile de colecţie, vândute pe net

Unele dintre păpuşile fabricate de Arădeanca în urmă cu zeci de ani pot fi achiziţionate de pe diferite site-uri. Preţurile diferă de la produs la produs şi sunt cuprinse între 20 şi 170 de lei pentru un exemplar. De asemenea, pot fi găsite seturi de păpuşi de dimensiuni mai mici, însă preţurile în acest caz sunt destul de ridicate.
 

image

De exemplu păpuşa Georgeta, varianta mare – poate fi cumpărată cu 170 de lei.
Cu 600 de lei poate fi achiziţionat un set de 13 păpuşi din lotul „Ştrengarul”, iar „Negresa” poate fi cumpărată cu 40 de lei.

Lulica este prima păpuşă ţigănească care a fost produsă la Arad. Accesoriile erau lucrate manual, în atelierul în care sunt făcute toate produsele din magazinul ţigănesc de la Sibiu. În funcţie de îmbrăcăminte, costă între 80 şi 150 de lei. Păpuşa este îmbrăcată în haine tradiţionale ţigăneşti, are bănuţi în plete şi la batic şi poate avea şi hăinuţe de schimb, dar şi o găletuşă din aramă, confecţionată de meşteri căldărari.

Vă mai recomandăm: 

Judeţ cu judeţ: Fabrica Arădeanca va scoate pe piaţă a doua variantă a păpuşii Nadia

Fabrica de păpuşi „Arădeanca“, cu o istorie de 65 de ani, a intrat în faliment. Brandul va fi preluat de altă firmă
 

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite