A fost vândut hotelul în care a concertat Franz Liszt, Johann Strauss fiul şi Johannes Brahms

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hotelul care i-a găzduit pe George Coşbuc, I.L.Caragiale, Octavian Goga şi George Enescu, dar şi unde a avut loc concertul Franz Liszt, Johann Strauss fiul şi Johannes Brahms, a fost vândut.

Este vorba despre fosta „Crucea Albă”, acum Hotel Ardealul. În vara acestui an, proprietarii l-au scos la vânzare la suma de 2,3 milioane de euro. La începutul lunii octombrie a apărut şi un cumpărător şi anume o firmă din judeţul Arad, care mai are afaceri în domeniul hotelier. 

Noul proprietar nu a cumpărat întreaga clădire, ci doar intrarea în hotel, aflată la parter, şi cele două etaje ale imobilului, în care funcţionează unitatea hotelieră. Restul spaţiilor comerciale de la parter nu au fost vândute. Preţul pe care l-a plătit a fost de aproximativ un milion de euro. 

Clădirea este cea mai veche unitate de cazare din Arad, fostă staţie de poştalion, sală de baluri şi de concerte.

Aici a fost cazat de mai multe ori şi împăratul Franz Josef al Austriei.
Hotelul are două etaje şi este în suprafaţă de 4600 mp., cu 66 de camere, 18 camere cu 2 paturi, 31 camere cu 3 paturi, 4 camere cu 4 paturi, 2 apartamente, restaurant cu 100 de locuri.

Sursa video: aradcityguide.ro

Cu denumirea lui istorica de "Grand Hotel Crucea Alba", a fost fondat în anul 1841. Monument istoric construit în anul 1841 de Franz Mahler pe locul unui han din secolul al XVIII-lea în stil neoclasic. 

Staţia de poştalion din faţa Motelului, aşezată la bifurcaţia drumului Viena-Arad-Sibiu spre Transilvania şi Banat a determinat denumirea veche a Motelului "Crucea Alba". În 1868, după inaugurarea căii ferate Arad – Alba Iulia, activitatea de poştalion pe Strada Eminescu încetează, iar în clădire se deschide Hotelul Crucea Albă. În 1872, în sala de festivităţi are loc o adunare a peste 300 de fruntaşi români din vestul Transilvaniei, sub conducerea lui Alexandru Mocioni, pentru elaborarea unui program de revendicări naţionale şi realizarea unei organizaţii politice româneşti.

Alte momente importante care au avut loc în această clădire: constituirea Asociaţiei Culturale Române Arădeane şi formarea, în 1872, unei organizaţii politice a românilor din vestul Transilvaniei.
De-a lungul timpului hotelul a gazduit personalitati marcante ale vietii cultural-artistice ale vremii, printre care George Cosbuc, I.L.Caragiale, Octavian Goga, George Enescu, Jules Massenet, Francois Copee, Krúdy Gyula, Móricz Zsigmond, Andy Endre şi Arany Janos., Duiliu Zamfirescu, Cincinat Pavelescu. Timp de jumătate de secol a fost cel mai elegant şi cel mai popular hotel az oraşului, aici a fost introdusă pentru prima oară în oraş apa caldă în camere. Printre musafirii celebri ai hotelului se aflau împăratul austriac Franz Iosif, proiectantul canalului Suez Ferdinand Lesseps împreună cu compozitorii francezi Leo Delibes şi Jules Massenet.

În anul 1891, in sala festivă a hotelului Crucea Albă (Ardealul), sub bagheta dirijorului Jakab Hoszly provenit de la Societatea Kolcsey, a avut loc primul concert al orchestrei Asociaţiei Philharmonia.  Înfiinţată cu nici două luni în urmă ca formative de coarde cărora i s-au adăugat suflătorii, în scurt timp s-a format un ansamblu de 50-60 instrumentişti profesionişti şi amatori, care au pus bazele muzicii simfonice în Arad.

În sala de festivitati a Hotelului (fostul cinema Muresul) au concertat Franz Liszt (1846), Johann Strauss fiul (1847), Johannes Brahms (1879), Pablo Cassalis (1912). Pianul la care a concertat Franz Liszt, în sala hotelului, este şi acum păstrat la Muzeul oraşului Arad.

La 13 ianuarie 1897, în salonul festiv al hotelului s-a prezentat pentru prima dată în Arad un spectacol cinematografic de 20 de minute, cu 8 filme de scurt metraj: Sosirea unui tren în gara Paris, Domnişoara Tiller – dansatoare americană de serpentină, Cearta pasagerului cu birjarul, Scenă din parc cu copii şi o capră, Dans scoţian, Dentistul extrage o măsea, Luptătorii, Înotători într-un bazin. Arădenii au fost fascinaţi de noua tehnologie.

Vă mai recomandăm: Cum a fost întâmpinat Franz Liszt la Arad în urmă cu aproape 170 de ani. Fanii l-au ovaţionat şi i-au cântat din stradă, în faţa hotelului în care era cazat

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite