VIDEO Drumul din Norvegia desprins din filmele de aventură. Încercările teribile pe care trebuie să le înfrunte şoferii
0Mulţimea de curbe, rafalele de ape care cad pe şosea, priveliştea copleşitoare şi vremea imprevizibilă transformă şofatul pe Drumul Atlaticului de Nord, care leagă mai multe insule din Norvegia, într-o aventură pe cinste.
Drumul Atlanticului de Nord sau Atlanterhavsveien, în norvegiană, are 8,2 kilometri, o lăţime de 6,5 metri şi a fost dat în folosinţă în iulie 1989, după o investiţie de 122 de milioane de coroane norvegiene. Spectaculoasa şosea leagă oraşele Kristiansund şi Molde din vestul coastei norvegiene şi e o adevărată provocare pentru şoferi din pricina vremii imprevizibile şi a rafalelor de apă ce se revarsă pe carosabil.
De atunci şi până acum, şosea a devenit o principală atracţie turistică. „Această autostradă unică vă aduce la cel mai îndepărtat punct unde se termină ţara şi începe oceanul. (...) Este o atracţie turistică foarte populară în ţară. Drumul cuprinde 8 poduri cu o lungime totală de 891 de metri. Este considerat o rută turistică naţională şi a fost recunoscut drept construcţia norvegiană a secolului“, se arată pe www.dangerousroads.org şi visitnorway.com.
Construcţia Drumului Atlanticului de Nord a început în august 1983 şi a durat şase ani până la terminare. Deşi iniţial se dorea realizarea unei căi ferate, s-a renunţat la idee. Pe acesta nu se plăteşte nicio taxă de transport sau de trecere.
Potrivit surselor citate, şoseaua are o reputaţie de drum periculos din cauza unor furtuni de zăpadă imprevizibile, a viscolurilor, dar şi pentru că şofatul pe un astfel de drum, cu o vreme mereu schimbătoare, poate fi extrem de provocator.
Unii vizitatori vin în zonă pentru pescuitul de cod, direct de pe poduri - unul dintre poduri, se mai arată pe dangerousroads.org, a fost construit special conceput pentru pescuit. „Conducerea pe Atlanterhavsveien este una dintre cele mai uimitoare călătorii rutiere din lume. Nu este o încercare pentru cei slabi“, se mai precizează pe site-urile amintite.
Mai puteţi citi:
Podul „ascuns“ de apă vechi de sute de ani. Cum arată minunăţia din Olanda