Secretele cozonacului perfect: făină de calitate, grăsime suficientă, frământare cu mână, atenţie la coacere şi bună dispoziţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cozonaci gustoşi
Cozonaci gustoşi

Făină şi zahăr de calitate, timpul de dospire, timpul de coacere şi modalitatea de frământare sunt secretele unui cozonac perfect făcut din ingrediente obişnuite. În plus, susţin gospodinele pricepute, buna dispoziţia şi încrederea că nu vei da greş completează reţeta cozonacului perfect.

Gospodinele pricepute în coacerea cozonacilor şi specialiştii cofetari sunt de acord că există cozonacul perfect, care poate fi obţinut din ingrediente obişnuite, dacă se respectă toţi paşii din reţetă şi dacă se acordă atenţia cuvenită timpului de dospire şi coacerii.

”Putem spune că, da, există cozonacul perfect . Poate să iasă perfect dacă sunt respectaţi toţi factorii tehnologici . Obţinerea unui cozonac de foarte bună calitate depinde de foarte mulţi factori  : aspectul exterior, aspectul pe secţiune, mirosul şi gustul. Trebuie respectaţi toţi parametri tehnologici cu foarte multă atenţie” susţine Tincuţa Ştefan, inginer de industrie elimentară de specialitate.

Gospodinele care fac de ani de zile cozonaci după reţete transmise din generaţie în generaţie şi adaptate după gust spun că pentu obţinerea unui cozonac perfect sunt importante atât ingredientele, cât şi tehnica de lucru. În plus, buna dispoziţie şi încrederea că produsul finit va fi unul de bună calitate sunt, de asemenea, importante.

”Important este să ai făină bună, drojdie bună şi mult dispoziţie, tot ce faci să faci cu drag , cu plăcere şi cu încredere că va ieşi bine. Am o reţete pe care o fac de când m-am apucat să fac cozonaci şi pe aia o menţin.Secretul să fie căldură, drojdia bună şi să fii liniştit, să fii calm să faci cu convingere că iese bine”, spune Marin Mihaela, câştigătoarea locul I la concursul de cozonaci organizat de Primăria Alexandria.

cozonac 10

Secretele gospodinelor

După zeci şi zeci de cozonaci copţi de-alungul anilor, gospodinele cu experienţă şi-au adaptat reţetele preluate sau moştenite. Aşa au ajuns să descopere că untura dă rezultate mai bune, decât uleiul, sau sana, decât laptele dulce. 

”Eu fac de peste 20 de ani cozonacul am o reţetă proprie şi niciodată nu am dat greş.Făina trebuie să fie de calitate şi drojdie de calitate. Pe lângă făină, zahăr, ouă şi celelalte ingredinete, grăsimea contează foarte mult. Trebuie să fie suficientă că îl împrospătează. Eu topesc unt combinat cu untură ceea ce nu ştie toată lumea . Îl face foarte fraged şi mai pun nişte lapte sana”, spune Oană Angela, o gospodină din Alexandria

Mitul frământatului

Unele gospodine susţin mitul potrivit căruia un cozonac nu are cum să iasă bun dacă nu este bătut bine, altele spun că se poate obţine un cozonac perfect şi cu o frământare obişnuită, cu mâna. ” Se frământă normal , au auzit  că unii că îl bat. Deci nu se bate, se frământă cu mâinile şi la terminare se adaugă grăsimea şi se frământă până se ridică coca de pe copaie. În momentul acela sunt sigură că e gata frământat”, explică Oană Angela

Muncă laborioasă

Pentru cele mai multe gospodinte ziua de făcut cozonaci înseamnă o zi de muncă de dimineaţă până seara. Amestecul ingredientelor, frământarea, prima dospire, amestecul cu crema, a doua dospire şi coacerea la cupor durează ore în şir. ”Fac de obicei o compoziţie de opt cozonaci şi îmi trebuie o zi întreagă să îi coc în serii de câte doi”, spune o altă gospodină.

image

Reţeta de cozonac

Pentru doi cozonaci pufoşi cu nucă şi cacao se foloseşte : un kilogram de faină, 5 oua, 300-400 g zahar, jumatate de pachet  de unt cu 80% grasime, 5 linguri de ulei, 200 ml lapte,  300-400 ml lapte sau apă caldă,  400 g nucă , patru linguri de cacao , coajă de la o lămâie, o fiolă de esenţă de rom , 42 de grame de drojdie cruda sau 1 plic drojdie uscata  şi zahar vanilat.

Ouale se separă, la aluatul de cozonac folosindu-se doar gălbenuşurile. Albuşurile se bat cu jumătate din cantitatea de zahar şi se amestecă cu nucă si cacao pentru umplutura cozonacului.

Pentru aluat se amestecă drojdia cu laptele caldut şi doua linguri de zahar . Toate se pune la dospit în recipientul în care vom frământa.   Când  drojdia începe să fiarbă se adaugă gălbenuşurile ,  restul de zahar, aromele, puţină sare , uleiul  şi unt topit.

Se amestecă toate şi încorporeaza toata făina . Se obţine un aluat elastic care se frământă cu mâna până se dezlipeşte de pe vas. Se acoperă vasul  cu folie şi se lasă aluatul la cald  o oră.

Ceea ce rezultă , după o oră, se împarte în patru porţii care se întind sub formă de foaie şi se umplu cu umplutura de nuci, rulându-se . Se împletesc câte două din  rulourile umplute cu nucă şi se obţine un  cozonac împletit. Cozonacii se aşează în tăvi şi se mai lasă la crescut încă o oră.  Se ung cu ou bătut şi se introduc la cutorul încălzit pentru 30-35 de minute.

image

Concurs

Cei mai buni cozonaci şi cele mai bune păşti au fost premiate astăzi, la Alexandria, în cadrul celei de-a şaptea ediţii a concursului organizat de Primăria Alexandria ”Cel mai un cozonac/cea mai bună pască”.

În cursă s-au înscris anul acesta 28 de gospodine cu 28 de cozonaci şi 9 păşti. Juriul format din câştigătorii ediţiilor anterioare şi specialişti în industrie alimentară au gustat produsele, le-au apreciat şi au deliberat.

La fiecare secţiune a concursului s-a acordat câte un premiu special pentru care gospodinele cele mai pricepute au primit câte un miel. 

Locurile I de la ambele secţiuni au fost răsplătite de municipalitate cu câte o maşină de făcut pâine, iar ocupantele locurilor doi au primit câte o oală multifuncţională. Pentru ocupantele locurilor III s-a acordat câte un mixer. Toate gospodinele au primit premii de participare, constând în produse alimentare, din partea Primăriei Alexandria. 

Alexandria



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite