Şcoli fără avize de securitate la incendiu: „Este o inconştienţă să ne trimitem copiii în şcoli care nu respectă măsuri de siguranţă elementare”
049 de clădiri cu destinaţie învăţământ din Teleorman nu sunt autorizate privind securitatea la incendiu. Unele dintre şcolile fără avize au nevoie doar de documente pentru completarea dosarului pentru ISU, în vreme ce altele au nevoie de investiţii pentru a întruni condiţiile necesare avizării.
În Teleorman funcţionează 371 de unităţi de învăţământ, care îşi desfăşoară activitatea în 519 clădiri. Cu doar câteva zile înainte de începerea noului an şcolar, 49 de clădiri cu destinaţie învăţământ din Teleorman nu sunt autorizate privind securitatea la incendiu, cele mai multe dintre acestea provenind din mediul rural. Pe lista şcolilor fără avize de securitate la incendiu se regăsesc atât unităţi de învăţământ care au nevoie de documente necesare avizării, cât şi şcoli, grădiniţe sau licee care au nevoie de o serie de lucrări pentru conformarea la cerinţele ISU.
Un semnal de alarmă în cazul şcolilor fără avize de securitate la incendiu a fost tras, recent, de fostul candidat USR la Carmera Deputaţilor în Teleorman, arhitectul Şerban Marinescu. Acesta a prezentat, pe pagina sa de Facebook, lista şcolilor fără avize şi a făcut un apel către părinţii copiilor care învaţă în aceste şcoli. ”Este o inconştienţă să ne trimitem copiii în şcoli care nu respectă măsuri de siguranţă elementare. Fac un apel la părinţi să verifice dacă şcoala la care învaţă copiii lor este pe listă. Dacă da, să ne ajute să punem presiune pe autorităţile locale şi pe directorii de şcoli să rezolve această problemă cu prioritate. Găsiţi aici un model de scrisoare pentru directorii şcolilor(...)Este responsabilitatea lor să facă documentaţia tehnică necesară. Scrieţi-le şi exprimaţi-vă indignarea. Cereţi să vi se spună exact ce au de gând să facă şi când”, a scris Şerban Marinescu.
Potrivit acestuia, demersuri similare, au fost făcute de reprezentanţii USR şi în alte judeţe :”S-au cerut liste cu şcolile fără avize de la prefecturi. Acolo unde s-au primit aceste liste, s-a mers mai departe cu demersul. Alţii nu au primit.Problema şcolilor fără avize este mai mult decât o chestiune birocratică. În cazul multor şcoli se impun investiţii pentru obţinerea avizelor şi atunci presiunea trece pe autorităţile locale, responsabile pentru aceste investiţii”, spune politicianul USR.
”Noi nu aşteptăm să ne ceară părinţii să facem demersuri, suntem în curs de avizare”
Cum majoritatea şcolilor fără avize din Teleorman provin din mediul rural şi cei mai mulţi dintre părinţii copiilor care învaţă în aceste şcoli nu au acces la internet, apelul făcut de Şerban Marinescu nu a avut efectul dorit şi la directorii unităţilor în cauză nu au ajuns scrisori de la părinţi.
Colegiul Naţional ”Al. I Cuza”, unitate şcolară din Alexandria, se află pe lista localurilor de şcoală fără aviz. Potrivit conducerii liceului, nici aici nu au ajuns scrisori din partea părinţilor. ” Nu am primit aşa ceva. Oricum, noi nu aşteptăm să ne ceară părinţii să facem demersuri, suntem în curs de avizare. Avem aviz pentru corpul B în totalitate.Avem aviz şi pentru corpul A vechi, nu avem pentru extinderea făcută recent, adică amfiteatru, cabinete medicale şi vestiare”, spune directorul adjunct al colegiului, Cătălin Micu .
Termenul limită pentru eliberarea documentului este sfârşitul lunii decembrie 2017
Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman continuă,zilele acestea, verificările la toate localurile de şcoală din judeţ. “Situaţia este într-o dinamică permanentă, pentru că se depun documentaţii şi personalul ISU efectuează controale pe teren pentru a verifica conformitatea celor declarate de solicitanţi”, a declarat Gelu Dragomir, purtător de cuvânt al ISU Teleorman.
Potrivit reglementărilor în vigoare, termenul limită pentru depunerea documentelor la ISU este 30 septembrie, iar termenul limită pentru eliberarea documentului este sfârşitul lunii decembrie 2017. După această dată, şcolile rămase fără avize riscă sancţioarea contravenţională conform legii.
Autorizaţia de securitate la incendiu se emite în baza solicitărilor adresate de autorităţile administraţiei publice locale. În lipsa acestor solicitări, însoţite de documentaţia tehnică aferentă, documentul nu poate fi emis. Principalele măsuri de securitate la incendiu pentru unităţile de învăţământ sunt: asigurarea a două căi de evacuare; echiparea cu instalaţii de stingere a incendiilor , precum hidranţi interiori, hidranţi exteriori ; echiparea cu instalaţii de detectare, semnalizare şi alarmare la incendiu; echiparea cu instalaţii pentru iluminatul de siguranţă; dotarea cu stingătoare.