Povestea de dragoste tristă dintre arhiducele Franz Ferdinand şi o tânără ardeleancă
0Melania Ionescu, o frumoasă ardeleancă, a rămas în istorie ca fiind femeia care l-a vrăjit pe arhiducele Franz Ferdinand, moştenitorul coroanei, în 1909, când aceasta a poposit trei zile în România. Povestea de amor a durat doar trei zilei. Deşi ardeleanca s-a dus la Viena după Franz, idila lor a fost stopată de soţia arhiducelui.
În 1909, arhiducele Franz Ferdinand a poposit pentru trei zile în România, la Sinaia, la invitaţia familiei regale a României. Dincolo de vizita oficială, prezenţa lui Franz Ferdinand în România a însemnat şi cucerirea acestuia de o frumoasă româncă ardeleană, pe nume Melania Ionescu. Scurta poveste de amor, care nu a avut un final fericit, a fost transpusă în anul 1929 de Ion Rusu Abrudeanu în „Îndrăgostirea unui habsburg de o frumoasă româncă din Ardeal”.
Melania Ionescu, fiica unui notar din comuna Ciuciu Arad, s-a născut în 18 iulie 1889. La data vizitei arhiducelui habsburg, Melania avea 20 de ani şi era o fată foarte frumoasă. Fusese invitată la Sinaia de fiica primarului din localitate.
“Răpita de comoara sufletească a frumoasei fete din Ciuciu, îi propune să meargă cu ea la Sinaia, unde peste câteva zile avea loc vizita pe care moştenitorul tronului austro-ungar, archiducele Francisc Ferdinand, o făcea familiei regale a României”, povesteşte Ion Rusu Abrudeanu
Melania Ionescu a acceptat invitaţia şi, în perioada 10 şi 13 iulie, s-a aflat la Sinaia. Prinţul habsburg a fost atras pe loc de frumuseţea tinerei românce. Potrivit autorului volumului ”Îndrăgostirea unui habsburg de o frumoasă româncă din Ardeal”, martor al evenimentelor de la Sinaia, Franz Ferdinand s-a îndrăgostit de frumoasa ardeleancă pe care nu a mai slăbit-o din ochi cât a stat în România.
“Cuvântul îndrăgostit nu este deloc nici exagerat, nici deplasat. În calitatea mea de redactor pe atunci la Adevărul, am luat şi eu parte la serbările de la Sinaia şi am putut observa cu atenţiune încordată tot fastul festivităţilor organizate în cinstea musafirilor habsburgici, astfel că pot declara, în interesul adevărului istoric, că archiducele Francisc Ferdinand a fost impresionat din prima clipă de farmecul Melaniei Ionescu. Într’adevăr, habsburgul nu slăbea din ochi pe delicioasa fată a notarului din Ciuciu, săgetând-o într’una cu privirile şi atenţiunile lui. Se părea ca inima viitorului împărat al Austro-Ungariei nu mai bătea decât pentru frumoasa lui «supusă» de pe valea Crişului Alb”, povesteşte Ion Rusu Abrudeanu.
Ambasador pentru românii din Transilvania
Melania Ionescu a fost invitată la toate evenimentele la care a participat prinţul în cele trei zile la Sinaia.
”Îndată ce apărea Melania, archiducele se îndrepta grabnic şi ţintă la ea s-o salute, să-i strângă mâna cu efuziune şi s’o alăture discret admiraţiei anturagiului, adresându-i complimente chiar în mijlocul conversaţiilor celor mai animate cu înalţii demnitari”, mai evocă Ion Rusu Abrudeanu despre idila de la Sinaia.
Atenţia acordată de prinţ Melaniei a făcut ca tânăra să ajungă subiect în paginile ziarelor. Se spunea că, în conversaţiile purtate cu prinţul, Melania ar fi pledat pentru soartei românilor din Transilvania mai mult şi că a fost un adevărat ambasador al acestora. La plecarea din Sinaia, frumoasa ardeleancă i-a dar prinţului un buchet de flori, în văzul tuturor celor strânşi pe peronul gării, iar el a invitat-o la Viena.
Nu s-au mai revăzut
În toamna aceluiaşi an, Melania a plecat la Viena, la invitaţia prinţului. Soţia acestuia, ducesa de Hohenburg, deranjată de idilă, a făcut în aşa fel încât cei doi să nu se întâlnească, iar Melania s-a întors acasă fără să-l vadă pe Franz. I-a lăsat în schimb acestuia drept dar o cuvertură custă de ea.
Se spune că, în anii care au urmat, Melania şi Franz au avut mai multe tentative de întâlnire, însă toate au eşuat în urma intervenţiilor ducesei de Hohenburg. Ambii îndrăgostiţi au avut parte de un final tragic. Melania Ionescu a murit de meningită în 1911. Arhiducele a murit la Sarajevo în urma atentatului din 28 iunie 1914