Patru eleve olimpice din Teleorman, la un pas de moarte. Bunicul care le ducea la concurs a făcut infarct la volan, iar fetele au fost rănite grav

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevele erau olimpice la matematică (sursă foto: Facebook)
Elevele erau olimpice la matematică (sursă foto: Facebook)

Andra, Raluca, Ana şi Alexa sunt patru eleve de gimnaziu din Turnu Măgurele care au ajuns pe patul de spital, în drumul lor către faza judeţeană a olimpiadei de matematică. Bunicul care le ducea la olimpiada cu maşina personală a făcut infarct la volan, iar elevele au fost grav rănite.

Ana Tomescu şi Alexa Tăcălău de 13 ani, Raluca Tomescu şi Andra Stafie de 14 ani sunt patru eleve de la Şcoala gimnazială nr 1 din Turnu Măgurele care ar fi trebuit să ajungă sâmbătă la faza judeţeană a Olimpiadei de Matematică. Drumul lor s-a oprit la 16 kilometri de Turnu Măgurele, în comuna Crângu, când bunicul Anei, cel care se oferise să ducă elevele la olimpiadă, a făcut infarct la volan, iar maşina a intrat într-un copac de la marginea şoselei. Şoferul în vârstă de 67 de ani a murit pe loc, iar elevele rănite au fost transportate la spitale din Bucureşti. Ana, nepoata şoferului, care se afla pe scaunul din faţă al maşinii, a fost salvată de centura de siguranţă şi s-a ales cu răni la membrele superioare. 

Celelalte trei fete, de pe bancheta din spatele maşini, au suferit răni grave şi au necesitat operaţii de urgenţă. Alexa Tăcălău a fost operată de fractură la femurul drept, la Spitalul Grigore Alexandrescu din capitală, iar Raluca a fost operata la cap. Andra Stafie, fetiţa cel mai grav rănită se află în comă indusă şi starea ei este în continuare foarte gravă. 

”A fost o operaţie grea care a durat patru ore şi jumătate. Este imobilizată de la sân până la degetul mic. Starea ei este stabilă, dar nu se ştie , pot apărea complicaţii. Va sta în gips între 45 şi 60 de zile, apoi va urma, după spusele medicilor, o perioadă de recuperare. Acum este la Terapie Intensivă, primeşte morfină pentru dureri”, a declarat tatăl Alexei, Vali Tăcălău. După ieşirea din spital,pentru Alexa va urma o perioadă lungă de recuperare. ”Nu avem posibilitatea la Turnu Măgurele de recuperare, va trebui să facem naveta la Bucureşti o vreme” mai spune tatăl Alexei.

Părinţii îşi duc copiii cu maşinile personale la toate olimpiadele

Gilda Istrate, directoarea Şcolii gimnaziale nr  1 din Turnu Măgurele susţine că părinţii fetelelor nu au solicitat transport la Alexandria şi au preferat să se deplaseze cu maşina personală. Părinţii recunosc că nici nu s-au gândit să solicite transport şcolii, având  în vedere că deplasarea cu maşina personală la concursurile şcolare este o practică împământenită.
 

”Noi nu am solicitat transport, este adevărat. Nici nu ştiu dacă ne-ar fi dat. Nu acuz pe nimeni. Aşa obişnuim să facem, cu rândul, şi să ne ducem copiii la concursuri. Acum două săptămâni le-am dus la Roşiorii de Vede tot cu maşina la o altă olimpiadă. Peste două săptămâni urma o altă olimpiadă, tot aşa le duceam”, a mai spus tatăl Alexei.

Ultimul drum pentru bunic

Pentru Ion Popescu, bunicul Anei, cel care se afla la volan în ziua tragediei, drumul către olimpiada a fost ultimul. Bărbatul de 67 de ani a făcut infarct, a pierdut controlul volanului şi a murit pe loc în urma impactului. ” Era un om deosebit care îşi iubea nepoata enorm şi ar fi făcut orice pentru ea. Fetiţa mea este foarte bună prietenă cu Ana, nepoata decedatului. Nu am fost inconştienţi, aşa cum spun gurile rele, să ne lăsăm copiii pe mâna unui om în vârstă. Nu avea probleme de sănătate şi nu era pentru prima dată când ducea copiii la olimpiadă. Făceam cu rândul”, a mai spus tatăl Alexei.

eleve turnu magurele

Anchetă după tragedie

Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman a declanşat o anchetă în urma tragediei de la Turnu Măgurele. ”Era obligaţia şcolii, în situaţia în care exista microbuz şcolar să asigure transport. Dacă nu există, atunci şcoala ar trebui să solicite maşină Consiliului local. Dar dacă părinţii doresc să se deplaseze cu maşina personală , atunci şcoala nu are ce să facă”, susţine inspectorul general Valeria Gherghe.

Şcoala nr 1 din Turnu Măgrele nu are microbuz şcolar, şi dacă părinţii nu au solicitat transport, nici şcoala nu a cerut Primăriei Turnu Măgurele o maşină pentru olimpici .

În urma tragediei de la Turnu Măgurele, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Teleorman a decis să transmită tuturor şcolilor din judeţ reguli clare în ceea ce priveşte deplasarea copiilor la concursuri : ” O să facem o procedură strictă pe care să o trimitem în toate şcolile” a mai spus Valeria Gherghe.

Solidari cu colegele lor

Drama pe care o trăiesc cele patru eleve din Turnu Măgurele, ajunse acum pe patul de spital, a declanşat un val de solidaritate din partea colegilor de şcoală. Andra, Raluca, Ana şi Alexa se numără printre elevii foarte buni ai Şcolii gimnaziale nr 1 din Turnu Măgurele, fiind apreciate atât de colegi, cât şi de profesori. Prietenii din spaţiul virtual, majoritatea colegi de şcoală, le încurajează cu urări şi gânduri bune şi toată comunitatea din Turnu Măgurele se roagă pentr sănătatea lor.

Multă sănătate să va faceţi bine toate asta va doresc”, ”Va iubim si speram sa va faceti bine!  Va tinem pumnii de acasă si sunt sigura ca o sa treceti peste asta si vă vom vedea din nou cu zambetul pe buze!  Va iubim şi speram să veniti cât mai repede acasa!”, ”Fetelor...nici nu imi vine sa cred! Îmi pare sincer rău pentru ceea ce s-a întâmplat Sper din tot sufletul să vă faceţi bine şi să ajungeţi cu bine acasa” Va doresc tot binele din lume la toate!”, sunt doar câteva dintre mesajele postate pe paginile de Facebook ale celor patru fete.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite