Medici şi asistenţi criminali în serie: au intrat în istorie după ce au ucis mii de oameni
0De la Josef Mengele, medicul supranumit „Îngerul morţii”, căpitanul SS care a făcut experimente odiose pe evrei la Auschwitz, până la Harold Shipman, supranumit „Doctorul Moarte“, care şi-a ucis 218 pacienţi, de-a lungul istoriei s-au înregistrat zeci de medici criminali în serie.
În timp ce mulţi ucigaşi în serie medici şi-au folosit profesia pentru a găsi victime, alţii au ucis în afara locului de muncă, înfăptuind crime aproape perfecte prin prisma cunoştinţelor medicale. Într-o listă realizată de Ranker.com se regăsesc nu mai puţin de 26 de criminali în serie care au şocat lumea prin faptele comise.
H.H. Holmes este considerat primul asasin în serie din istoria Americii. De profesie farmacist, Holmes a construit un castel pe care avea să-l numească ”Castelul crimei”, un han cu trei etaje pe care l-a transformat în secret într-o cameră macabră de tortură. Unele camere au fost dotate cu geamuri ascunse, linii de gaze uşi capcane şi căptuşeli izolate fonic, în timp ce altele aveau pasaje holuri şi scări secrete.
Aici şi-a adus Homes (foto dreapta) victimele, majoritatea femei tinere, pentru a le asfixia cu gaze otrăvite, pentru ca mai apoi să facă experimente oribile pe trupurile lor. Istoricii consemnează faptul că trupurile victimelor erau jupuite, iar criminalul obişnuia să vândă scheletele către diverse şcoli medicale. Holmes a fost în cele din urmă condamnat pentru uciderea a patru persoane, dar a mărturisit cel puţin 27 de crime înainte de a fi spânzurat în 1896.
Asistenta italiană Daniela Poggiali a ucis până la 38 de pacienţi pentru că bolnavii şi familiile care îi vizitau o enervau. Potrivit poliţiştilor, Daniela Poggiali, care a lucrat la un spital din Lugo, a ucis victimele cu doze mari de clorură de potasiu. Ea a fost arestată în urma unei autopsii făcute unei paciente, Rosa Calderoni, în vârstă de 78 de ani, care a dezvăluit niveluri periculoase de potasiu în corpul ei. 38 dintre cei 86 de pacienţi trataţi de asistenta italiancă au murit într-o perioadă de trei luni.
Cel mai odios asasin din istorie este, potrivit History.com, medicul Harold Shipman (foto dreapta), supranumit ”Doctorul Moarte” pentru că şi-a ucis 218 pacienţi. Este considerat cel mai ”prolific” criminal în serie al tuturor timpurilor.
Anchetatorii au stabilit că Harold Shipman şi-a ucis 215 pacienţi, folosind medicamentul Diamorfine, într-un interval de 20 de ani. 80% dintre victime erau femei în vârstă. A fost găsit vinovat pentru comiterea a doar 15 crime, din cele 215 atribuite şi a fost condamnat la închisoare pe viaţă, fără posibilitatea eliberării condiţionate. A murit în ianuarie 2004, după ce s-a spînzurat în celulă în care era închis.
Omorurile au fost comise între 1975 şi 1998 şi au fost descoperite după ce Shipman a încercat să falsifice testamentul uneia dintre victime, o bătrână în vârstă de 81 ani, care lăsase o moştenire de aproape 400.000 de lire sterline.
În lista medicilor deveniţi criminali în serie se regăseşte şi farmacistul Michael Swango. A fost condamnat pentru moarte a patru pacienţi, dar este suspectat de otrăvirea a 60 de pacienţi.
Un alt doctor devenit călău este francezul Marcel Petiot, suspectat de uciderea a 60 de persoane. 23 de cadavre au fost găsite în casa sa din Paris în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. El a fost decapitat în 1946.
În timpul celui de-al doilea război China-Japonia, medicul Shiro Ishii a făcut experimente odiose pe pacienţi în timp ce lucra pentru armata japoneză imperială. Se spune că a ucis sute sau chiar mii de oameni. Medicul inclus în lista asasinilor în serie a primit imunitate pentru crime de război la sfârşitul războiului.
Linda Hazzard este un alt medic asasin în serie care şi-a ucis pacienţii condamnându-i la moarte prin înfometare. Metoda ei terapeutică bazată pe post alimentar dur a dus la decesul prin înfometare a multor pacienţi. Linda Hazzard a murit ea însăşi din cauza aceleiaşi metode terapeutice, condamnându-se la înfometare.
Îngerul morţii de la Auschwitz
Medicul german Josef Mengele, căpitan SS în armata lui Hitler, a intrat în istorie, după ce a lucrat ca doctor în lagărul de concentrare de la Auschwitz şi a efectuat experimente odiose pe sute de evrei. Mengele şi-a primit reputaţia de „Înger al morţii” ca urmare a celor 21 de luni petrecute la Auschwitz, în cursul cărora a desfăşurat o activitate ce nu avea nimic în comun cu munca unui medic obişnuit. Scopul principal al lagărului era exterminarea deţinuţilor. Mengele făcea frecvent parte din echipa de medici care făcea „selecţia”, adică hotăra la sosirea prizonierilor în lagăr cine să fie reţinut pentru muncă şi cine să fie trimis direct în camerele de gazare.
Mengele a profitat de ocazia de a-şi continua studiile asupra eredităţii, folosind deţinuţii drept cobai. Era interesat îndeosebi de gemeni. Începând cu anul 1943, gemenii erau selectaţi şi puşi în barăci speciale. A studiat şi o boală numită Noma, care îi afecta în special pe copiii de romi din lagăr. Deşi Noma e o boală bacteriană ce afectează copiii suferinzi de malnutriţie şi stres, a încercat să demonstreze că principala cauză era pretinsa lor „inferioritate rasială”.
Printre experimente se numărau injectarea unor substanţe chimice direct în ochii copiilor în încercarea de a le schimba culoarea, diverse amputări de membre şi alte operaţii brutale şi cel puţin o tentativă de a transforma o pereche de gemeni în „siamezi” prin sutura venelor lor. Operaţia a eşuat, rezultând infectarea gravă a mâinilor copiilor în cauză. Un alt experiment monstruos a fost introducerea deţinuţilor în cazane cu apă fierbinte pentru a vedea până la ce temperatură rezistă omul înainte să moară.
Conform depoziţiei unei foste lucrătoare din lagăr, Mengele (foto sus) a făcut experimente şi pe femei, mai ales în octombrie 1943. Femeile selectate credeau că vor fi scutite de o zi grea de muncă, dar în realitate erau supuse unor proceduri de sterilizare şi şocuri electrice. Unele mureau la scurt timp după aceea, altele mai târziu din cauza unor infecţii grave. După război a fugit în Brazilia şi nu a fost niciodată condamnat pentru faptele comise.
Robert George Clements a practicat chirurgia în Irlanda. El a fost suspectat că şi-a ucis cele patru soţii prin supradoze de morfină. A fost prins, dar înainte de a fi judecat s-a sinucis cu o supradoză de morfină.
Dr. Thomas Neill Cream a ucis, de-a lungul carierei sale cel puţin cinci persoane. El şi-a otrăvit victimele şi apoi a încercat să-i acuze pe alţii pentru crimele sale. A fost executat prin spânzurare în 1892.
Un alt medic ucigaş în seria a fost americanul Morris Bolber. A ucis cel puţin 50 de persoane, cele mai multe prin otrăvire. A fost condamnat la închisoare în 1939 şi a murit în 1954.
În 1966, mai mulţi oameni dintr-un spital din New Jersey au fost otrăviţi de către doctorul misterios X. Câţiva ani mai târziu, oficialii şi-au dat seama că medicul Mario Jascalevich a fost vinovatul. Cu toate acestea, a fost achitat din cauza lipsei de probe.
Un medic irakian a ucis pete 40 de soldaţi şi poliţişti
Dr. Louay este un medic irakian care a ucis 43 de poliţişti, soldaţi şi oficialii răniţi în perioada octombrie 2005-martie 2006. Pretinzând că îşi trata victimele, Dr. Louay le administra, de fapt, anticoagulante care agravau sângerările şi, în cele din urmă, provocau moartea.
Crimele sale au fost motivate politic. După ce a fost arestat, a recunoscut că face parte dintr-un grup insurgent irakian iraniene care a luptat împotriva trupelor americane şi aliaţilor lor în timpul războiului din Irak. Pacienţii răniţi de care avea grijă erau toţi forţele pro-coaliţie care au cooperat cu S.U.A.
Dacă unii medici au ajuns asasini în serie din motive politice, alţii au omorât pentru bani. Este şi cazul medicului Maxim Petrov, care a ucis 12 pacienţi în timp ce lucra ca doctor în Rusia. A furat bani de la toate victimele sale.
Nu doar medicii au făcut victime în rândul pacienţilor, ci şi asistenţii medicali. Anders Hansson este considerat cel mai prolific ucigaş în serie al Suediei. Între octombrie 1978 şi ianuarie 1979, Hansson a otrăvit 27 de pacienţi vârstnici în timpul programului de lucru. El se află în prezent în tratament psihiatric închis.
Hu Wanlin este un alt medic asasin în serie, suspectat că a ucis 146 de persoane. A fost arestat de mai multe ori pentru omucidere şi trafic de persoane, dar i s-a permis să-şi continue cariera din lipsă de probe. Remediile sale din plante, recomandate pacienţilor conţineau, de fapt, sulfat de sodiu. A fost condamnat la 15 ani de închisoare.
Kermit Gosnell este un fost medic american din Pennsylvania, inclus şi el în lista criminalilor în serie. În 2013, Gosnell a fost acuzat de 8 crime şi condamnat la 4 ani. Printre victimele sale se numără trei copii, care s-au născut în viaţă şi apoi au fost ucişi prin tăierea coloanei vertebrale a copiilor cu foarfece. O altă victimă,o mamă, a murit din cauza complicaţiilor. Steven Massof, care a lucrat în clinica de avort a lui Kermit Gosnell, a mărturisit că a rupt coloana vertebrală a peste 100 de copii după ce i-a văzut că prezintă semne de viaţă. Crimele au fost comise în perioada 2003-2008.
Miyuki Ishikawa a fost o asistentă maternă în Japonia în anii 1940. În această periadă, avortul era interzis în Japonia, iar asistenta a ucis peste 100 de copii nou-născuţi. A fost arestată în 1948 şi condamnată la 4 ani de închisoare.
Donald Harvey este un alt medic, ucigaş în serie american, care a ucis 87 de persoane. El a susţinut că a început să ucidă pentru a "uşura durerea" pacienţilor. Pe măsură ce a progresat în crimele sale, el a început să se bucure din ce în ce mai mult şi a devenit un "Înger al morţii".
În 1901, asistenta medicală americană Jane Toppan a mărturisit că a otrăvit 31 de pacienţi pentru satisfacţia ei sexuală. După ce îşi droga victimele, se culca cu ele şi aştepta ca acestea să moară. Ea a fost găsită nevinovată din cauza nebuniei şi a fost internată într-o spital de psihiatrie până la moartea ei în 1938.
O asistentă germană a ucis cel puţin 29 de pacienţi în vreme ce lucra la un spital din Sonthofen, Bavaria, între ianuarie 2003 şi iulie 2004. A omorât pacienţii prin administrarea unui amestec letal de droguri. A fost condamnată la închisare pe viaţă, pe 20 noiembrie 2006.
Un medic scandinav şi-a otrăvit 22 de pacienţi
Un medic este considerat cel mai prolific criminal cunoscut în serie din istoria scandinavă. Arnfinn Nesset a fost condamnat pe 18 martie 1983 pentru uciderea prin intoxicaţie cu Curacit a 22 de pacienţi. El a mărturisit iniţial uciderea a 138 de pacienţi, apoi a 27 de pacienţi, dar a fost condamnat doar pentru 22 de crime. El a fost eliberat din închisoare în 2004, după ce a împlinit 21 de ani de închisoare, pedeapsa maximă posibilă, după legea norvegiană.
Charles Cullen a fost un asistent medical din New Jersey, care, în cursul unei cariere de 16 ani de îngrijire medicală, a ucis 40 de pacienţi. Se strecura în camerele lor şi le punea droguri în perfuzii. El a mărturisit, iniţial, uciderea a 40 de pacienţi, dar în interviurile ulterioare cu poliţia, profesioniştii psihiatri şi jurnaliştii, au scos la iveală faptul că a ucis aproape 400 de persoane.
Spania a fost şocată, în urmă cu şapte ani, când anchetatorii au făcut public cazul lui Joan Vila, un asistent medical care a otravit fatal 11 bătrâni. În timpul procesului, asistenul a susţinut că a vrut să cruţe victimele de suferinţa bolii. În lista doctorilor asasini în serie, realizată de Ranker. com, intră şi Carl Menarik. Medicul austriac a ucis opt pacienţi vârstnici prin otrăvire. A fost internat într-un azil şi a scăpat. Nu a fost prins niciodată.