La ce sunt bune frunzele de nuc şi cum poţi obţine o tinctură cu efect benefic asupra organismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Frunzele de nuc au efecte benefice de excepţie asupra organismului uman. Ceaiul din frunze de nuc este recomandat pentru afecţiuni digestive şi cardio-vasculare, insomnii sau anxietate. Infuzia este benefică pentru păr şi ten.

Nucul este considerat în medicina naturistă o adevărată farmacie. În scop terapeutic, de la nuc se foloseşte aproape tot: frunzele, cojile verzi ale fructelor şi nu în ultimul rând fructele uscate. Frunzele de nuc au beneficii nebănuite asupra sănătăţii organismului, ameliorând sau chiar tratând anumite afecţiuni. Aflate aproape la îndemâna oricui, frunzele de nuc se culeg în perioada mai-august, acesta fiind intervalul în care au conţinutul cel mai ridicat de substanţe active cu efect benefic asupra sănătăţii.  

Pentru a se păstra substanţele active este recomandată uscarea frunzelor de nuc cât mai repede  şi doar pe cale naturală, imediat după ce au fost culese. Uscarea se face departe de razele soarelui, la loc umbros şi aerisit. Frunzele rezultate după uscare se păstrează în pungi de hârtie sau saci de pânză şi pot fi folosite la prepararea de ceai sau tinctură.

La ce e bun ceaiul din frunze de nuc

Ceaiul din frunze de nuc se prepară prin infuzie: o lingură de frunze uscate de nuc la o cană de apă. Pe cât de simplă este procurarea frunzelor şi procesul de uscare, pe atât de complexe sunt beneficiile consumului de ceai. Ceaiul preparat din frunzee de nuc reduce glicemia, ajută la tonifierea organismului, scade tensiunea arteriala şi are efect detoxifiant.  

Medicii recomandă consumul de ceai din frunze de nuc, pacienţilor care suferă de oboseală cronică, surmenaj sau insomnie. ”Consumat seara, înainte de culcare, ceaiul are un efect liniştitor. Este recomandat în caz de anxietate sau insomnii”, confirmă medicul de familie Radu Bulumac.

Ceaiul din frunze de nuc este, de asemenea, bun pentru funcţionarea normală a rinichilor şi a tractului intestinal. Este recomandat şi persoanelor care au probleme cu transpiraţia, având efect de reducere a transpiraţiei excesive.

Infuzia este recomandată şi pentru uz extern, fiind considerată un adevărat antibiotic natural. Ajută la dezinfectarea zonelor cu infecţii bacteriene, la tratarea ciupercilor de piele sau a înţepăturilor de insecte. Aplicat pe rană, grăbeşte vindecarea în aproape orice afecţiune a pielii.

image

Doctor pentru păr

Frunzele de nuc au un efect benefic asupra podoabei capilare. Din cele mai vechi timpuri au fost folosite cu succes ca tratament împotriva căderii părului. Frunzele de nuc constituie de asemenea o alternativă naturală pentru vopsirea părului. Pot fi folosite pe post de vopsea de păr de către persoanele care au părul şaten şi vor să capete o nuanţă arămie specială. Frunzele de nuc se fierb în apă, iar licoarea colorată care face minuni se aplică pe păr după spălare. Cantitatea recomandată este de cinci mâini de frunze uscate la cinci litri de apă. 

Efect benefic pentru ten

Frunzele de nuc pot fi folosite sub formă de infuzie şi pentru tratarea problemelor tenului. Infuzia este recomandată persoanelor cu ten gras care vor să scape de roşeaţă şi iritaţii. Pentru o infuzie tratament din frunze de nuc se folosesc patru linguri din frunze uscate de nuc la o cană de apă 

Tinctura din frunze de nuc taie pofta de mâncare

Nu doar infuzia este modul sub care pot fi preparate, în scop terapeutic, frunzele de nuc. Tinctura este o altă soluţie pentru obţinerea, în casă, a unui medicament naturist cu efect benefic în numeroase afecţiuni. Tinctura se prepară din 2-3 linguri de frunze uscate de nuc, 150 ml alcool şi 100 de ml apă plată. Tinctura se lasă la macerat două săptămâni. 

Amestecul rezultat se filtrează şi se lasă câteva zile la frigidere pentru a se limpezi. Se poate păstra în flacoane de sticlă vreme de doi ani. Tinctura din frunze de nuc este recomandată  în afecţiuni ale aparatului cardio-vascular, afecţiuni digestive, diabet zaharat sau reumatism. O jumătate de linguriţă de tinctură din frunze de nuc, luată înainte de mese, taie pofta de mâncare şi este recomandată în caz de obezitate.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite