Istoria hanoracului în nici 4 minute: „Persoana cu adevărat puternică poartă un hanorac cu un tricou şi blugi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Paola Antonelli, curator senior la Muzeul de Artă Modernă din New York, a făcut o scurtă istorie, în nici 4 minute, a hanoracului la o prelegere TED, în martie, anul acesta.

„Hanoracul este unul dintre acele obiecte atemporale la care ne gândim arareori deoarece fac parte din viaţa noastră de zi cu zi. A fost (…) un adevărat simbol de-a lungul istoriei“, astfel îşi începe o prelegere Paola Antonelli, curator senior la Muzeul de Artă Modernă din New York. Discursul său are aproape 4 minute şi a fost gândit pentru un eveniment TED, desfăşurat în cadrul seriei de prelegeri ”Lucruri mici, idei mari”.

Aceasta povesteşte că „primele exemplare“ datează din Grecia şi Roma antică, apoi a fost întâlnit în Evul Mediu la călugări ce purtau „pelerine cu glugi ataşate“, iar apoi în secolul al XVII-lea la femei când mergeau să se vadă cu amanţii. „Imaginea hanoracului este asociată cu moartea. Imaginea hanoracului este de asemenea asociată cu cea a călăului“, explică curatorul senior al Muzeului de Artă Modernă din New York.

În zilele de azi, hanoracul e „o îmbrăcăminte realizată de obicei dintr-un jerseu de bumbac care are ataşată o glugă şi un şnur, iar uneori are şi un buzunar marsupial a fost introdus în anii '30“. În anii 80, cotinuă Paola Antonelli, în prezentarea sa, hanoracul devine parte din vestimentaţia hip-hop-erilor, skateboarderilor şi începe să facă parte din cultura urbană. Antonelli aminteşte cum oameni de afaceri importanţi precum Mark Zuckerberg poartă hanorace şi nu costume.

„În mod interesant, putem observa cum s-a inversat raportul de putere. (…) Persoana cu adevărat puternică poartă un hanorac cu un tricou şi blugi“, încheie curatorul.

Video-ul întreg pe ted.com.

Mai puteţi citi:

VIDEO Hair-stylistul patrupedelor. Coafura neobişnuită cu care un japonez a uimit Internetul

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite