Gestul aparent banal al unor voluntari dintr-un oraş unde se agaţă harta în cui: „Aşa ceva în Zimnicea nu s-a mai văzut!“
0Mai mulţi voluntari din Zimnicea, elevi şi adulţi, s-au gândit să dea o mână de ajutor vârstnicilor din oraş. S-au organizat şi au trecut la treabă.
Silvia Florentina Cojocaru şi Simona Cătălina Vizitiu sunt două eleve de liceu din Zimnicea care au pus la cale, din proprie iniţiativă, o acţiune de voluntariat: să ajute vârstnici din oraş să dea zăpada din curţi şi de pe trotuare. Amândouă cred în puterea voluntariatului şi a exemplului.
Silvia are 19 ani şi studiază Filologia în clasa XII-a la Liceul Teoretic din Zimnicea, iar Simona - 17 ani, e în clasa a XI-a, la Matematică-Informatică, la aceeaşi şcoală.
Povestea
Totul a plecat dintr-o zi de marţi, când ningea viscolit şi dădea semne că nu are de gând să se oprească. Silvia era în oraş cu prietenul ei. Discutau despre vijelia de afară şi cum se descurcă oare unii bătrâni pe o vreme ca aceea. Atunci, tânărul i-a zis că ar fi o idee ca o echipă de voluntari să-i ajute. Mai târziu, în aceeaşi zi, Silvia a intrat într-un magazin unde a fost martora unei discuţii în care o doamnă era foarte revoltată că abia a putut ieşi din casă. „A zis că o să sune nişte vecini mai tineri ca să o ajute“, adaugă tânăra.
S-a dus acasă, a povestit cu mama ei, s-a tot gândit. Apoi a căutat ajutoare. I-a scris pe Facebook Simonei Vizitiu, i-a spus ce gânduri are, iar Simona a vorbit despre iniţiativă cu un unchi de-al ei, unul dintre moderatorii Grupului Zimnicea pe Facebook.
„L-am întrebat dacă ar fi ok ca eu să postez, dacă el crede că ar ajuta, dacă ar veni lumea, dacă ar fi interesată sau dacă ar fi numai comentarii gen «dacă voi mergeţi, asistaţii social ce mai fac?» (...), care au şi fost, dar ne bucurăm că au fost multe comentarii prin care ne susţineau, ne ajutau“, povesteşte Simona.
Şi aşa a apărut mesajul fetelor pe Facebook, însoţit de un afiş (cel de mai jos):
„Dacă vrei SCHIMBARE în lume, fă tu primul PAS! Bună seara, oameni dragi! După cum ştiţi, în urma fenomenului meteorologic, mulţi bătrâni din oraşul nostru sunt "prizonieri" în propriile case din cauza nămeţilor, unii sunt singuri şi nu au niciun fel de ajutor! Un grup mic de VOLUNTARI din Zimnicea, vor să acţioneze, şi să ajute la deszăpezirea locuinţelor, aici nu ne referim la deszăpezirea totală, ci la construirea unor poteci principale ca să poată ieşi din casă! Însă grupul nostru e format din puţini membri şi dorim din tot sufletul alţi "VOLUNTARI", dornici , solidari, capabili, ce iubesc să lucreze în echipă, şi vor să-i ajute pe cei bătrâni! HAIDEŢI SĂ PUNEM MÂNA PE LOPATĂ ŞI SĂ DĂM O MÂNĂ DE AJUTOR!!! Întâlnirea va fi: JOI 01.03.2018, ORA 09:00, în faţa primăriei.
Pentru mai multe detalii, vă aşteptăm pe grupul ZIMNICEA !!! Rugămintea este să ne scrieţi adresele persoanelor care trebuie ajutate, în mesaj, nu în comentariu. Mulţumim!!! Simona Cătălina“.
Mesajul lor nu a rămas fără ecou, iar reacţiile au fost, cum era de aşteptat, împărţite: unii i-au încurajat, le-au scris pe privat adresele rudelor lor din Zimnicea unde le rugau să meargă, iar alţii au criticat gestul lor.
S-au adunat vreo 6 voluntari, elevi şi adulţi, iar joi dimineaţa s-au pus pe treabă. Au început de pe strada Primăverii şi au continuat pe străzile ce duc spre Şcoala cu numărul 2 din oraş. Cum la unele dintre adresele primite pe Facebook era deja deszăpezit, au colindat străzile şi unde era nevoie s-au oprit: la casa unui bătrân au făcut pârtie ca să-şi poată scoate caprele, unui profesor de Română i-au deszăpezit garajul, iar la alţii au dat zăpada din faţa porţilor.
„O bătrânică şi-a făcut şi cruce“
Unii dintre cei ajutaţi de cei 6 voluntari nu le venea să creadă că primesc sprijin necondiţionat. Nu le venea să creadă că vor fi ajutaţi fără bani, fără să li se ceară ceva în schimb. „O bătrânică şi-a făcut şi cruce“, spune Silvia.
Un profesor de Română, pe care l-au ajutat să-şi scoată maşina le-a spus – zice Simona - „«Doamne! Aşa ceva, în Zimnicea nu s-a mai văzut!» Era atât de încântat şi atât de bucuros că putea să vadă că mai sunt şi oameni care vor doar să ajute fără să ceară ceva în schimb!“.
Prin gestul lor, voluntarii vor ca lumea să înţeleagă că nu e greu să ajuţi şi că o faptă bună nu costă.
„Să se gândească că în locul oamenilor pe care-i ajută puteau să fie ei, rude de-ale lor. Şi până la urmă, înainte de orice partid, înainte de orice dispută, suntem oameni. Dacă noi nu ne ajutăm, nu ne ajută absolut nimeni“, consideră Simona.
Colega ei mai mare, Silvia: „Să ne punem în pielea celorlalţi şi să ştim să mai şi oferim, nu numai să cerem“.
În demersul lor, cele două tinere au fost susţinute de părinţi. Mama Simonei, Violeta Florenţa Vizitiu, are 40 de ani şi munceşte la o firmă de confecţii în oraş. Spune că fiica ei face parte „dintr-o generaţie care are curajul să gândească liber“:
„Când mi-a spus că vrea să facă acest gest am încurajat-o şi i-am zis că da, să meargă: «dacă mai găsiţi şi alte persoane, ok, dacă nu, voi două ajutaţi cât puteţi şi faceţi cât puteţi». Spre surprinderea mea, li s-au alăturat alte câteva persoane, şi copii, şi câţiva adulţi“.
Mai puteţi citi: