FOTO Viaţa după potop. Sătenii inundaţi din Teleorman aşteaptă materiale de construcţie pentru a-şi repara casele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Teleorman, apele s-au retras din casele zecilor de familii inundate de Paşte, însă în urma potopului au rămas deznădejde, sărăcie şi foarte multe nevoi. Sinistraţii din Teleorman au nevoie de materiale de construcţie şi se tem că vor fi păcăliţi ca la inundaţiile de acum nouă ani, când s-au ales, în cel mai fericit caz, cu doi saci de ciment.

În localităţile în care inundaţiile au făcut ravagii de Paşte, sinistraţii s-au întors în case şi încearcă să-şi continue vieţile. Apele care le-au devastat gospodăriile au făcut şi mai clară sărăcia în care , oricum, abia se zbăteau să supravieţuiască. După ce au dormit nopţile trecute prin vecini, localnicii inundaţi din Vârtoape s-au întors în casele cu pereţi umezi şi încearcă să repare ceea ce a stricat viitura. Au scos  afară mobila, covoarele şi hainele. De mirosul apei murdare a râului Câinelui ştiu că nu vor scăpa însă, prea curând. ” Am avut apa de aproape un metru în casă. S-a udat tot. Un perete a căzut, în spate. Ne-am chinuit cum am putut zilele trecute să scoatem cu căldarea apa afară. Aşa am păţit şi la inundaţiile din 2005. N-am scăpat de miros repede.A mirosit a apă de baltă , a peşte mult timp după viitură. La fel păţim şi acum.”, spune Elena Dicu, o femeie din Vârtoape pe care viitura a găsit-o în casă, alături de mama sa, o bătrână imobilizată la pat, în vârstă de 84 de ani.  Femeia aşteaptă acum ajutor. A primit apă şi alimente , dar are nevoie de materiale de construcţie. ” La inundaţiile din 2005 am primit doi saci de ciment. Măcar atât dacă ne-ar da şi acum, tot ar fi ceva. Am repara cîte ceva pe unde a căzut”, mai spune Elena.

Casa ei a fost lovită de furia apelor umflate ale râului Câinelui şi în 2005. În urmă cu nouă ani, apele umflate ale aceluiaşi râu au făcut ravagii şi mai mari. ” Atunci am avut opt case căzute şi 247 de gospodării afectate. Acum am avut 16 case şi peste 200 de gospodării inundate, nu a căzut niciuna ”, spune primarul din Vârtoape, Ilie Boboc. După inundaţiile din 2005, autorităţile au luat decizia de a face o decolmatare a râului Câinelui, care trece prin comună. Primarul spune însă că este nevoie de o regularizare şi de diguri, pentru ca localitatea să fie ferită de inundaţii. ”De diguri avem nevoie. Iar în momentul în care se vor face să ne consulte şi pe noi, primăriile”.

Localnicii aşteaptă acum materialele de construcţie promise de Guvern. O comisie de la Prefectura Teleorman a venit să le evalueaze pagubele şi, acum, fiecare aşteaptă să vadă ce va primi. Unii săteni se tem că nu se vor alege cu mare lucru şi că, tot din sărăcia lor sau din mila altora, vor fi nevoiţi să facă rost de bani pentru materiale.

” La fel am păţit la inundaţiile din 2005. Nu am primit nimic atunci”

Necşeşti este o altă localitate din Teleorman lovită de inundaţii. Cinci persoane au fost evacuate din calea viiturii. Apele râului Câinelui s-au retras acum, iar oamenii s-au întors în locuinţe. Gheorghe Voica, o femeie de 65 de ani povesteşte că apa a atins un metru în casa ei mică şi dărăpănată.  

Femeia a fugit din calea viituri,după ce şi-a salvat găinile şi le-a urcat în pod ” Prima dată nu mi-am dat seama că apa va fi atât de mare şi le-am dus în pătul. Mi-au murit trei găini, le-am aruncat. Pe restul le-am dus în pod şi le ţin şi acum acolo”, spune femeia. Un perete a început să cadă şi femeia aşteaptă acum materiale de construcţie pentru a repara ce se mai poate repara. Trăieşte dintr-o pensie de 300 de lei şi dacă Guvernul nu îi va da măcar câţiva saci de ciment , femeia nu are posibilitate să suporte reparaţia casei. Apa a inundat şi casa Smarandei Marin, o bătrână de 85 de ani din Necşeşti.

Rămasă fără copiii şi soţ, bătrâna a fost salvată de viitură de vecini.  A dormit în sat, la vecini, primele nopţi în care n-a putut să intre în casă din cauza apei. Acum s-a întors şi încearcă să şteargă urmele dezastrului. Are o pensie de 400 de lei din care abia supravieţuieşte . ” La fel am păţit la inundaţiile din 2005, a venit apa mare şi ne-a inundat. Nu am primit nimic atunci. Poate primesc acum ceva să repar stricăciunile. Dacă nu, nu ştiu ce mă fac”, spune, plângând, bătrâna.

Inundaţi de un râu care, vara, seacă

O comisie de la Prefectura Teleorman a început evaluarea pagubelor la Necşeşti, dar acţiunea s-a întrerupt după ce hidrologii au  instituit un nou cod portocaliu de inundaţii.

La Necşeşti inundaţiile au fost provocate de apele râului Câinelui. După promisiunile făcute de premierul Victor Ponta, localnicii de aici aşteaptă fonduri pentru regularizarea cursului râului. ” Am înţeles că se va face o lucrare şi că Guvernul dă bani. Se vor deschide şapte şantiere, se va face un baraj de preluare a apelor şi o deversare controlată. Acesta este un rîu care vara seacă . Este doar un firicel de apă pe care îl treci cu piciorul. Primăvara şi toamna, dacă plouă tare, se umflă şi inundă”, spune primarul din Necşeşti, Angel Soare. 

Zeci de familii din cele 27 de sate inundate din Teleorman aşteaptă ajutor de la Guvern.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite