Efectele busuiocului asupra sănătăţii: reduce febra, luptă cu infecţiile, ne apără de ţânţari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Busuiocul este o plantă utilizată în bucătărie, dar şi un medicament natural. Reduce febra, scade nivelul colesterolului, luptă cu infecţiile, ajută la menţinerea sănătăţii pielii şi ne apără de ţânţari.

Busuiocul este considerat regele ierburilor aromatice, fiind nelipsit din bucătăriile gospodinelor. Dincolo de aroma îmbietoare pe care o dă mâncărurilor, busuiocul este considerat un medicament natural. Are efecte benefice asupra menţinerii sănătăţii organismului, ajută la tratarea mai multor afecţiuni. În plus, datorită conţinutului crescut de vitamine şi minerale planta este un ajutor pentru menţinerea sănătăţii sistemului imunitar. Busuiocul este renumit pentru proprietăţile antispastice, antiinflamatoare, antibacteriene şi antiseptice.


”Este bogat în vitamina A, C şi K, conţine calciu şi fosfor. Vitamina C ajută la întărirea sistemului imunitar. Vitamina K are rol în coaguluarea sângelui. Busuiocul proprietăţi antioxidante şi încetineşte îmbătrânirea celulelor”, confirmă medicul de familie Radu Bulumac.

Reduce febra

Ceaiul de busuioc este recomandarea medicilor în cazul infecţiilor respiratorii, a virozelor sau răcelilor de sezon. Datorită proprietăţilor antiseptice şi antibacteriene, busuiocul ajută la tratarea infecţiilor, scade febra şi este eficient în tratarea otitelor la copii. Studiile au arătat că, în viroze şi răceli, busuiocul are efectul unui antibiotic care luptă cu infecţiile.

Bun pentru infecţii respiratorii şi afecţiuni ale stomacului

Busuiocul nu este indicat numai în infecţiile respiratorii, ci şi în cele digestive sau bucale. Ceaiul de busuioc făcut din infuzie de frunze de busuioc este recomandat pentru crampe abdominale, infecţii urinare, laringită, faringită, gripă, vomă sau răceală. ”Infuzia din frunze de busuioc este recomandată şi pentru colicile intestinale, ulcer gastric sau colită de fermentaţie. O cană de ceai se poate bea şi după o masă copioasă pentru refacerea stomacului”, mai spune specialistul.

Efect relaxant

Alt efect benefic al busuiocului este reducerea nivelului colesterolului şi prevenirea bolilor de inimă. Ceaiul de busuioc are, de asemnea, efect relaxant, reduce tensionea nervoasă şi îmbunătăţeşte starea de spirit. Este recomandată consumarea ceaiului şi pentru cei care se confruntă cu insomnii.

Beneficii  pentru frumuseţe

Busuiocul are efect benefic şi asupra menţinerii sănătăţii pielii. Folosit sub formă de uleiuri pentru piele este un remediu natural pentru combatarea ridurilor, prevenirea îmbătrânirii premature sau tratarea unor afecţiuni ale pielii. 

image

Ţine ţânţarii la distanţă

Busuiocul, plantat în ghiveci şi ţinut în locuinţă, acţionează că o soluţie naturală împotriva ţânţarilor. Insectele se feresc de mirosul parfumat de busuioc şi planta, pusă la geam, împiedică ţânţarii să intre în locuinţă.Mirosul de busuioc în ghiveci sau al frunzelor mărunţite şi ţinute într-un bol în camera de dormit sperie ţănţarii, însă induce o starea de calm şi linişte, împrospătând aerul. Busuiocul se poate cultiva în ghivece menţinute la lumină şi având suficientă căldură. Se cultivă primăvara, cu ajutorul semninţelor, şi poate fi transferat în grădinţă în luna aprilie. 

Ceai, pudră sau condiment

Busuiocul poate fi consumat sub formă de ceai, infuzie din frunze. O lingură de busuioc mărunţit şi uscat se pune în 200 de ml de apă clocotită. Vasul se acoperă şi se lasă la infuzat aproximativ 10 minute. Pudra din frunze de busuioc, recomandată pentru decongestionare nazală se obţine din pisarea frunzelor uscate. Frunzele de busuioc mărunţite şi uscate se transformă într-un condiment gustos care dă o aromă plăcută multor tipuri de mâncăruri. 

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite