Cum a murit Ferdinand Lassalle, „tatăl“ socialismului. Un student român l-a ucis în duel pentru inima unei blonde superbe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ferdinand Lassalle FOTO billerantik.de
Ferdinand Lassalle FOTO billerantik.de

Ferdinand Lassalle, considerat părintele socialistului german, a murit împuşcat de studentul român Iancu Racoviţă. Conflictul care a dat naştere unui scandal de răsunet în epocă a plecat de la o frumoasă femeie blondă pe care amândoi o iubeau.

Ferdinand Lassale, fondatorul şi liderul Partidului Socialist Democratic din Germania, părintele socialismului german, şi-a găsit sfârşitul la doar 39 de ani, din cauza unei femei frumoase. 

Lassalle a cunoscut-o pe frumoasa Helene von Dönniges, fiica unui diplomat bavarez, cu un an înainte să moară, la vârsta de 38 de ani. Se spune că s-ar fi îndrăgosit nebuneşte de frumoasa blondă care avea 21 de ani. Fata era logodită cu Iancu Racoviţă, un român student la Facultatea de Drept din Berlin. Acesta nu era însă singurul impediment în calea iubirii lui Lassalle. Fiind evreu, socialistul nu a fost agreat de la bun început de familia tinerei, care a făcut tot posibilul să îl ţină la distanţă.

Tatăl Helenei i-a interzis acesteia orice legătură cu socialistul considerat  un ”personaj abominabil, care vrea ca aceia bogaţi să împartă averea cu cei săraci". În ciuda opoziţiei familiei şi a logodnei cu românul Iancu Racoviţă, Helena a continuat să se întâlnească cu Lassalle. În 1863, socialistul i-a propus Helenei să fugă cu el în altă ţară şi să se căsătorească, în ciuda opoziţiei părinţilor, însă tânăra a refuzat. Ca să o despartă de Lassalle, părinţii au dus-o la Geneva şi au ţinut-o sub strictă supraveghere. Lassalle a încercat disperat să convingă părinţii fetei să nu mai stea în calea fericirii lor. 

A plecat la München şi a încercat să ajungă la rege pentru a cere ajutor. Intervenţiile sale la curtea regală nu au avut succes. Disperat, a cerut tatălui fetei să îl lase să o vadă pe Helena, însă fără rezultat. A cerut inclusiv ca tânăra de care era îndrăgosit să fie lăsată de părinţi să-şi exprime voinţa în faţa unui notar. Toate încercările îndrăgostitului s-au soldat însă cu eşecuri. În ultimă instanţă, socialistul Lassalle l-a provocat pe tatăl fetei la duel. Diplomatul s-a sustrat cererii. Mănuşa aruncată de Lassalle a fost ridicată de logodnicul tinerei, studentul român Iancu Racoviţă.

image


Iancu Racoviţa a furat startul duelului

Duelul dintre cei doi a fost unul de răsunet în epocă. S-a stabilit ca înfrunarea să aibă loc în zorii zilei de 28 august 1864, lângă Geneva. Sorţii de izbândă păreau să fie de partea socialistului Lassalle, despre care se spunea că ar fi fost un trăgător de elită. Studentul român nu avusese de-a face cu armele şi părea dezavantajat din start în confruntare.

Dueliştii, martorii şi medicul s-au întâlnit în dimineaţa zilei de 28 august, în pădurea de lângă Geneva. Mărturiile din epocă arată că studentul român a furat startul şi a tras înainte de terminarea numărătorii. Lassalle a fost împuşcat în abdomen, fiind grav rănit. A murit într-un spital din Geneva, trei zile mai târziul a vârsta de 39 de ani. Trupul neînsufleţit a fost transportat în localitatea sa natală, Breslau, unde a fost înmormântat în cimitirul evreiesc.

”Ce extraordinar mod de a muri!", a scris Engels într-o scrisoare trimisă lui  Karl Marx, la data de 4 septembrie 1864, despre moartea lui Lassalle. Marx la rândul lui a considerat că Lassalle a murit ”în triumf, ca Ahile".

lassalle


Soartă tragică pentru Iancu Racoviţă şi Helena

După moartea lui Lassalle, Iancu Racoviţă s-a căsătorit cu Helena. Pentru că nu a respectat regulile duelului şi a tras înaintea semnalului, Iancu Racoviţă a fost nevoit să fugă din ţară, fiind hărţuit de autorităţi.


A murit bolnav de tuberculoză, la Bologna, pe 12 decembrie 1865. A fost înmormântat la Nisa de Helena. Nici frumoasa tânără nu a avut parte de o soartă mai bună. S-a sinucis, otrăvindu-se cu cloral, în 1911, la München.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite