Cum a apărut sutienul şi cine a fost femeia care a purtat prima dată acest articol vestimentar
0Sutienul, banalul articol vestimentar purtat astăzi de toate reprezentantele sexului frumos, are o istorie fascinantă, strâns legată evoluţia statutului social al femeii, dar şi de evoluţia modei.
Ceea ce purtau în urmă cu mii de ani femeile pentru a modifica, ascunde sau marca forma sânilor sunt articole considerate strămoşii sutienului de astăzi. Primele articole vestimentare asemănătoare sutienelor de astăzi datează din secolul 14 înainte de Hristos.
În Egipt, Grecia, India, China Antică sau Imperiul Roman, femeile obişnuiau să poarte diverse articole sumare care aveau ca scop unic ascunderea sânilor. Lenjeria intimă, aşa cum o ştim astăzi, nu exista în Antichitate. Hainele erau purtate direct pe piele, iar pentru susţinerea sânilor se foloseau fâşii din piele.
Potrivit publicaţiei Huffington Post, în Grecia Antică s-a proiectat pentru prima dată o bucată de îmbrăcăminte din pânză, pe post de sutien, scopul acesteia fiind de a proteja şi susţine sânii, în timpul activităţilor fizice. În Creta, femeile purtau un fel de bustiere strânse cu sfori, scopul acestora fiind de a strânge sânii în timpul exerciţiilor fizice.Treptat, obiectul de îmbrăcăminte folosit pe post de sutien, a trecut de la rolul de ascundere, la rolul de evidenţiere şi accentuare a sânilor.
De-a lungul istoriei, femeile din toate civilizaţiile au purtat obiecte vestimentare improvizate al căror rol era similar cu al sutienelor din prezent. Secolul al XVII-lea a fost secolul corsetului, majoritatea femeilor purtând corsete pe post de sutien.

Mary Phelps Jacob, prima femeie care a purtat sutien
Sutienul, în forma sa clasică de astăzi, a fost creat de o americancă , în 1910. Caresse Crosby, născută Mary Phelps Jacob ( 1892-1970), de formaţie scriitoare şi poetă a fost extrem de pasionată de modă. Ideea sutienului i-a venit dintr-o întâmplare. Se spune că, probând o rochie subţire cu un corset cu balene, a realizat că acesta nu se potriveşte. Cu ajutorul cameristei, Mary a legat două batiste şi a obţinut astfel un obiect vestimentar ad hoc cu care şi-a înfăşurat sânii pe sub rochie. S-a lăudat iniţial cu invenţia sa prietenelor care i-au cerut să le confecţioneze şi lor înlocuitorul pentru corset.
În 1914, Phelps a patentat ” brasiera fără spate”. În acelaşi an a vîndut patentul invenţiei sale companiei Warner Brothers pentru suma de 1.500$. Despre importanţa invenţiei sale, americanca spunea: „ Nu cred că sutienul a cucerit un loc atât de important precum vapoarele cu aburi, în cadrul invenţiilor omeneşti, dar sunt mândră că l-am creat”.
De la o simplă invenţie, la industrie de miliarde
Istoria sutienului de astăzi a continuat cu inventarea ”cupei”. În perioada 1920, sutienul avea rolul de a aplatiza sânii, iar după 1930, tendinţa a fost de a pune în valoarea rontunjimile. Corsetele au dispărut aproape de tot în timpul celui de-al doilea război mondial, pe fondul lipsei de metal care a dus la stoparea producţiei respectivului articol.

Până la încheierea războiului, toate femeile moderne din Europa ajunseseră să poarte sutien. De aici, articolul a fost adoptat şi în Asia. Africa şi America Latină. În timp, de la invenţia americancei din 1910, fabricarea sutienelor a dus la crearea unei industrii uriaşe.