Cele mai simple şi gustoase reţete de Pască. Cum să faci pască cu aluat nedospit sau cu glazură de ciocolată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se spune că Paştele fără pască este ca nunta fără lăutari. Alături de ouă roşii şi cozonac, pasca reprezintă un simbol al sărbătorii pascale, adaptat în timp sub diferite forme şi reţete. De la pâinea nedospită pe care o mâncau evreii, până la coca de cozonac amestecată cu brânză pe care o mănâncă creştinii, pasca a fost şi este preparată în nenumărate moduri.

La origini, pasca era o pâine nedospită, mâncată de evreii religioşi în timpul Paştelui evreiesc. Pasca a rămas simbol al Paştelui, transformându-se de alungul anilor într-o desert delicios care poate fi preparat în multe moduri şi a ajuns nelipsit de pe masa de Paşte. Gospodinele spun că la baza preparatului stă coca de cozonac şi secretul unui preparat perfect este acelaşi ca şi în cazul cozonacului: făină de calitate, multă căldură şi încrederea că nu vei da greş.

”La pască compoziţia de bază este aceea de cozonac. Se pune brânză dulce, amestecată cu un pic de branza sărata . Secretul este că nu fie cocoasă, adică să se coacă foarte bine. Eu, spre exemplu,  bag întâi blatul la cutor şi pe urmă îi pun brânza. Compoziţia se amestecă cu arome, vanilie, lămâie”, spune Marin Mihaela, o gospodină specialistă în pască.

Pasca simplă cu brânză dulce 

Cea mai simplă reţetă de pască este cea cu aluat nedospit şi cu brânză.  Se face dintr-o jumătate de kilogram de brânză de vaci, 200 de grame de zahar pudra, trei linguri de unt, o lămâie, stafide, praf de copt, patru oua si făină cât cuprinde.  ”Se bat  albuşurile spumă cu zahărul, după care se adaugă gălbenuşurile .Se adaugă untul topit, se amestecă, se pune brânza sfărâmată şi restul ingredientelor. Compoziţia obţinută este ca o smântănă mai groasă. Coacerea durează 20 de minute”, explică Valeria Sima, bucătar. 

Pasca cu aluat de cozonac dospit cere mai mult timp de preparare. ” Este coca de cozonac, lăsată la dospit şi umplută cu crema de brânză, smântână, zahăr, lămâie ,stafide , vanilie, ouă. Se pune în tavă simpla sau împletită, după imaginaţia fiecăruia”,mai spune bucătarul. 

image

Pască cu ciocolată

Gospodinele au adaptat în timp reţetele, ajungând de la tradiţionala pască cu brânză, la un delicios desert cu ciocolată. 

Pasca cu ciocolată se face dintr-un aluat preparat cu 300 de grame de făină, 150 de grame de unt, 100 g de zahăr pudră, un ou, o linguriţă de esenţă de rom şi  un praf sare. În loc de compoziţia obişnuită de brânză se umple cu o cremă de ciocolată  preparată din 500 de grame ciocolata de buna calitate, 10 ouă, 200 de grame de zahăr, 120 grame de făină şi 15 grame de cacao.

 Se pune făina într-un  bol  şi se adaugă restul ingredintelor. Se frământă până când aluatul devine omogen.  Ciocolata se topeşte la baie de aburi. Cele 10 ouă se bat cu zahărul şi se adaugă peste ciocolată.  Se amestecă făina cu cacaua şi se adaugă peste amestecul de ouă. Umplutura se adaugă în tavă, peste aluat.

image

Pască cu brânză şi ciocolată

Pasca cu brânză şi ciocolată presupune o durată mai mare de preparare şi un proces mai complex. Gospodinele susţin că efortul se merită, având în vedere că rezultatul este un desert delicios.

Pentru blat ingredintele necesare sunt :un pahar de  făină,  o jumătate de pahar de zahăr pudră, un ou, o jumătate de pahar de lapte dulce,  100 gr unt, 3 linguri de cacao, un plic de praf de copt, un plic de zahar vanilat. Crema de brânză se obţine din  500 de grame branza de vaci, două ouă, un pahar de zahăr pudră, un plic de zahăr vanilinat,o lingură mare de făină, şi 50-100 de grame de stafide.

Se freacă untul cu zaharul si zahărul vanilinat, se adaugă cacaoa, oul, laptele şi faina amestecată cu praful de copt. 

Brânza de fărâmiţează apoi se freaca cu zaharul pudră, zahărul vanilinat şi gălbenuşurile. Se adaugă făina şi stafidele . La final se pun  albusurile bătute spumă . Într-o tavă tapetată cu făină  , se toarna două treimi din aluatul pentru blat . Deasupra se pune toată crema de brânză, se pune restul de aluat şi se introduce la cuptor la foc potrivit,  până când pasca se desprinde de marginile tăvii. Se scoate din cuptor şi  se adaugă glazura de ciocolată făcută din  100 de grame de ciocolată topită amestecată cu 50 de  grame de unt .

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite