Ce înseamnă, de fapt, dragoste la prima vedere şi cum percepem „chimia“ cu o altă persoană atunci când ne îndrăgostim
0Dragostea la prima vedere există, confirmă specialiştii. Fenomenul numit „îndrăgostire“ durează cel mult patru minute şi ceea ce contează în atracţia la prima vedere sunt limbajul corpului şi vocea celui care ne atrage. Sentimentul îndrăgostirii poate fi comparat cu cel al administrării de droguri.
Dragostea la prima vedere nu este o iluzie sau un mit fals, susţin specialiştii. Fenomenul există şi i se poate întâmpla oricui, în funcţie de starea pe care o prezintă la momentul îndrăgostirii. Ca să fii lovit de dragostea la prima vedere sau de săgeata lui Cupidon trebuie să ai în primul rând disponibilitatea de a te îndrăgosti. Bătăi accelerate ale inimii, transpiraţie, afazie, creşterea tensiunii, senzaţie de descărcare electrică sau o senzaţie de căldură, atracţia inexplicabilă faţă de o persoană de sex opus, uneori senzaţia de deja-vu, aşa se perce fizic dragostea la prima vedere.
Deşi aparent inima pare a fi motorul îndrăgostirii, specialiştii susţin că, de fapt, creierul este responsabil de trăirea acestei senzaţii. Creierul controlează toate stările şi emoţiile noastre activate involuntar de sistemul nervos. Dopamina, oxitocina şi endorfinele numite ”moleculele fericirii” sunt ”cupidonii” adevăraţi din organism, responsabili de starea de îndrăgosteală.
Sentimentul este perceput atât prin stări fizice, cât şi psihice. Odată lovit de săgeata lui Cupidon, centrul universului se mută în persoana de care te-ai îndrăgostit şi de cele mai multe ori raţiunea dispare. Specialiştii susţin că dragostea la prima vedere este, de fapt, o pasiune sau o atracţie inconştientă. Nu alegem conştient şi nici nu cunoaştem persoana de care ne îndrăgostim. O dragoste la prima vedere presupune idealizarea inconştientă a celeilalte persoane. ”În loc de dragoste la prima vedere, aş spune mai degrabă pasiune, atracţie puternica. Pasiunea este inconştientă, se bazează pe o fantasmă a partenerului”, spune psihoterapeut Adriana Neda.
Îndrăgostirea ne orbeşte
Procesul de îndrăgostire durează între 90 de secunde şi 4 minute, potrivit studiilor efectuate de cercetători. Se spune că ne îndrăgostim în primul rând de limbajul corpului şi de vocea celuilalt. Sentimentul este unul de euforie, pe care cercetătorii l-au asemuit administrării de droguri.
Nu ştim nimic despre celălalt, dar ne simţim atraşi în mod inexplicabil. Şi totuşi, fenomentul poate fi explicat: 12 zone ale creierului nostru lucrează în acelaşi timp pentru a elibera dopamina, oxitocina sau adrenalina, substanţele responsabile de starea de euforie.
Loviţi de pasiune, nu mai vedem nimic altceva decât dorinţa faţă de persoana de care ne-am îndrăgostit. ”Ne atrage aspectul fizic, mirosul, atitudinea celuilalt, tot. Nu vedem vulnerabilităţi, slăbiciuni, incompatibilitati”, a mai spus psihoterapeutul. Potrivit specialistului, experienţa dragostei depinde de personalitatea fiecăruia: ”Felul în care ne îndrăgostim diferă in funcţie de personalitate, de nivelul de maturizare afectivă, de nivelul iubirii de sine”.

Îndrăgostirea nu are vârstă
Deşi dragostea la prima vedere pare apanajul tinerilor euforici, specialiştii susţin că săgeata lui Cupidon loveşte indiferent de vârstă. Nu contează anii subiecţilor, ci disponibilitatea lor de a se ataşa sau îndrăgosti. ”Depinde de disponibilitatea pe care o avem, de starea emoţională pe care o avem la un moment dat, de credinţele personale despre iubire, de suma experienţelor anterioare trăite”, mai spune specialistul.
Ce e ”chimia”
Cuvântul ”chimie” capătă o altă conotaţie când vine vorba de îndrăgostire. ”Am simţit o chimie între noi”, spun persoanele care se îndrăgostesc la prima vedere. Chimia înseamnă, de fapt, explozia substanţelor chimice precum dopamina, norepinefrina responsabile pentru bătăile accelerate ale inimii în timpul procesului de îndrăgostire. Chimia stârnită în momentul întâlnirii obiectului pasiunii poate dura, spun specialiştii, de la şase luni până la trei ani. În timp, ”chimia” se schimbă, iar hormonii, precum oxitocina şi vasopresina transformă fiorul îndrăgostirii într-o dragoste stabilă.