Voluntarii de la Spitalul Judeţean Alba: ”Un zâmbet ajută la vindecarea oricărui bolnav”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea voluntarilor care activează pe secţiile Spitalului de Urgenţă din Alba Iulia sunt cursanţi şi absolvenţi ai Şcolii Postliceale Sanitare. Dau o mână de ajutor celor aflaţi în suferinţă, dar, în acelaşi timp, câştigă şi experienţă de pe urma muncii în folosul celor din jur. Nu ascund faptul că, în vitor, şi-ar dori să fie asistenţi medicali cu acte în regulă.

Cristiana Lăpăduş a urmat patru ani Şcoala Postliceală Sanitară în Spania. După 12 ani petrecuţi în Peninsula Iberică, s-a decis să se întoarcă acasă. „O parte din familie era acolo, alta aici, lucru care a cântărit în decizia de a mă întoarce“, îşi începe povestea tânăra de 24 de ani. 

„Dat fiind faptul că am studii medicale finalizate de asistent medical, m-am decis să  valorific aici, în Spitalul de Urgenţă, cunoştinţele medicale acumulate în Spania. Pot să spun că din cei patru ani de şcoală, cel puţin un an, cumulat, am făcut practică în secţii diferite din spitalele publice din Spania. Am avut ocazia să asist la investigaţii medicale complexe, care la noi nu se fac“, ne spune Cristiana. 

Călăuzită de convingerea că prima calitate care face diferenţa dintre un om care reuşeşte şi altul care eşuează este atitudinea, n-a stat prea mult pe gânduri după ce a revenit la Alba Iulia. A bătut la poarta Spitalului de Urgenţă, să facă voluntariat, lucru care s-a şi întâmplat. „Prima zi de voluntariat a fost în 1 octombrie, anul acesta. A fost mai bine decât mă aşteptam. Am fost bine primită pe secţia de Gastroenterologie, m-a ajutat toată lumea, mi s-a spus clar ce am de făcut“. Şi de atunci, cel puţin trei zile pe săptămână şi le petrece printre pacienţi. „Deocamdată atribuţiile mele sunt de infirmier, aşa că îi ajut pe cei care nu se pot ridica din pat, pe cei care nu se pot alimenta singuri. Aproape în fiecare zi,  în care sunt aici,  duc analize la laborator, însoţesc pacienţii la diferite investigaţii stabilite de medicii specialişti. Aştept până investigaţia este gata, îi readuc în salon. Am învăţat că o vorbă bună spusă unui pacient în momenele grele, un zâmbet, ajută la vindecarea oricărui bolnav“, spune cu convingere Cristiana. 

Nu de puţine ori este confundată cu personalul medical angajat. Deşi pare un compromis, toată lumea are de câştigat. Cazurile medicale în care a fost implicată au făcut-o să înţeleagă încă o dată câ nu e suficient să dăruim numai mâncare, haine şi bani pentru cei mai puţin norocoşi, ci şi să  donăm şi din timpul nostru. Cristiana este,într-un fel, cea mai bună definiţie a termenului de voluntar: o combinaţie reuşită între pasiune, ambiţie şi dăruire

„Vânzătorul“ - voluntar la ORL

Pe secţia ORL a Spitalului l-am găsit pe Aurelian Bîrluţ, de 32 de ani, din oraşul Teiuş.  Lucrează în vânzări la o firmă care comercializează materiale de construcţii, iar în paralel, urmează Şcoala Postliceală Sanitară din Alba Iulia. „A fost o dorinţă veche care a început încă de la grădiniţă, pot să spun. Am aflat că voluntariatul îl ajută atât pe cel căruia îi dai o mână, dar şi pe cel care îl practică. Fiecare dintre noi are acumulate nişte cunoştinţe teoretice, dar când de vorba de punerea lor în practică mai întâmpinăm şi dificultăţi. În cazul meu, una e să citeşti cum se pune o branulă şi alta e să o pui, să şi faci acest lucru, să simţi vena pacientului. Prima mea manoperă medicală aici, pe secţia O.R.L. a fost tocmai montarea unei branule. A fost o reuşită, a contat psihologic pentru mine, am început cu dreptul“, ne spune Aurelian. 

image

„La societatea la care lucrez,  în vânzări, am program pe două schimburi. Aşa că, atunci când nu sunt la serviciu fac voluntariat la Spitalul de Urgenţă din Alba Iulia. Vin aici aproape în fiecare zi“, subliniază tânărul.  Munca lui pe secţia O.R.L. este similară cu a unui infirmier. „Aproape zilnic, pacienţii sunt programaţi la investigaţii medicale. Ajutorul meu practic se poate traduce prin însoţirea pacienţilor, la orele stabilite, la diferite investigaţii medicale care le sunt recomandate de medicul specialist. Sunt multe cazuri în care trebuie să ducem pacienţii cu căruciorul. Aşteptăm până analizele, investigaţiile sunt gata. Ulterior, fie îi aducem în salonul din care i-am preluat, fie pe o altă secţie, dacă se impune. Sunt alte cazuri în care, în urma unor intervenţii chirurgicale complicate, trebuie să-i ducem pe secţia de Anestezie Terapie Intensivă (ATI)“, ne explică tânărul. 

Întrebat ce caz medical de pe secţia O.R.L. l-a impresionat până acum, a ales fără ezitare: „Este unul recent. E vorba de un bărbat care avea tumori în zona gâtului, care au fost extirpate de medicul Dan Chisnoiu. N-am mai văzut până acum aşa ceva, doar am citit în cărţile de specialitate. M-am bucurat alături de pacient, când am văzut că poate vorbi după o intervenţie aşa complexă, că starea sa se îmbunăţea de la o zi la alta“. 

40 de voluntari lucrează la spital

Pe o altă secţie, Gastroenterologie, am întâlnit un alt voluntar, Gabriela Mihălţan, care este în ultimul an la Şcoala Posliceală Sanitară. Nu este la prima tangenţă cu munca în folosul celor din jur. În urmă cu zece ani, a fost pentru o perioadă voluntar al Crucii Roşii. „Cum în această perioadă nu am un loc de muncă, m-am decis să fac voluntariat la Spitalul de Urgenţă, mai ales că urmez şi Şcoala sanitară. Vin aproape în fiecare zi, dimineaţa, după ce îmi duc fetiţa la şcoală. După ce ajung pe secţie mă interesez cu ce asistentă lucrez şi ce am de făcut. Este momentul zilei când se recoltează probe de la pacienţi, aşa că trebuie duse la laborator. Îi însoţesc pe pacienţii internaţi la alte investigaţii “, îşi descri munca de voluntar Gabriela.

image

Tânăra vede voluntariatul util pentru ambele părţi. „Ceea ce fac, ce văd mă ajută să-mi fixez mai bine cunoştinţele acumulate la şcoală. Pe de altă parte, pot să dau o mână de ajutor celor care nu se pot descurca singuri, dar şi infirmierelor de aici. Până la urmă, dacă tot am câteva ore libere, decât să le pierd în faţa televizorului şi a calculatorului mai bine vin şi fac ceva folositor aici“.

Voluntarii speră ca experienţa acumulată pe secţiile Spitalului să-i ajute, în viitor, la angajare pe un post de asistent medical. „Avem în jur de 40 de voluntari pe secţiile Spitalului. Unii reuşesc să vină câteva ore pe săptămână, alţii sunt prezenţi aproape zilnic. Voluntarii au atribuţiile infirmierilor, personalul la care avem cel mai mare deficit. Absolvenţii Şcolilor Postliceale Sanitare care primesc derogare de la Ordinul Asistenţilor pot face voluntariat cu atribuţii specifice asistenţilor medicali. Fiecare voluntar poartă costumaţie distinctivă, de culoare vişiniu, dar şi ecuson pe care este trecut numele, prenumele şi cuvântul voluntar. Fiecare va primi la sfârşit o adeverinţă din care va rezulta munca sa în folosul pacienţilor Spitalului Judeţean de Urgenţă“, a precizat Monica Oneţiu, directorul de îngrijiri medicale a Spitalului. Asociaţiile de voluntariat încearcă să schimbe legea astfel încât cei care lucrează în avantajul comunităţii să aibă avantajul vechimii în muncă. (Text scris de NICU NEAG)

Alba Iulia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite